Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

A német Szövetségi Hálózati Ügynökség (Bundesnetzagentur; BNetzA) információk szerint cselekvési tervet dolgoz ki a gáz-jegyrendszer bevezetésére, válaszul Vlagyimir Putyin orosz vezető azon követelésére, hogy az általa barátságtalannak ítélt országok fizessenek rubelben az orosz földgázért.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint a BNetzA – amely Németországban az energiaügyi szabályozást felügyeli – közölte:

„Attól függően, mennyire lesz súlyos a hiány (.) szükségessé válhat (.), hogy egyes felhasználók esetében nullára csökkentsük a gázellátást”.

Németország a gázimportjának – még az orosz olajtól és gáztól való függőség csökkentését célzó kormányzati intézkedések elenére is – mintegy 35 százalékát még mindig Oroszországból szerzi be, így amennyiben leáll a gázszállítás, az súlyos következményekkel járhat a német gazdaságra nézve, amely már most is az elmúlt több mint 40 év legmagasabb inflációs szintjét produkálja.

A BNetzA elnöke, Klaus Müller elmondta: egy jegyrendszer a létfontosságú és kifizetődő iparágak működésének fenntartására összpontosítana, azonban

a modern ellátási láncok összekapcsolódása miatt nehéz lenne előre jelezni egy-egy cég leállásának esetlegesen továbbgyűrűző hatásait.

A jelentés szerint a kormány azt tervezi, hogy megtérítené a cégeknek, ha azok a gázfogyasztás csökkentését a termelés leállításával érik el, mivel így készletek szabadulnának fel a „fontosabb” iparágak számára.

Korábban írtuk

Egy másik terv szerint elárvereznék a gázhozzáférési jogokat, azonban a németországi kis- és középvállalkozások BVMW elnevezésű lobbicsoportja azzal érvel, hogy ez a nagyvállalatokat hozná kedvező helyzetbe, mert azok megengedhetik maguknak, hogy magasabb energiaárakat fizessenek.

„A gázhasználati jogok árverésre bocsátása nem lenne igazságos” – magyarázta Hans-Juergen Voelz, a csoport vezető közgazdásza. – „A nagy, pénzügyi szempontból erős vállalatoknak sokkal magasabb a fájdalomküszöbe az ilyen árveréseken, mint egy [közepes méretű] vállalatnak”.

Az ukrajnai háború következtében a német gazdaság megrendült, és komoly recesszióra kell felkészülnie, amennyiben Oroszország elzárja a gázcsapokat.

A szomszédos Franciaországgal ellentétben a német kormány a denuklearizáció politikáját követi, és megfogadta, hogy minden atomerőművét leállítja az úgynevezett zöld alternatívák – így a szél- és napenergia – javára.

Ez a politika azonban a földgáz tekintetében kiszolgáltatottá tette őket Oroszországgal szemben.

A németországi gáz-jegyrendszer lehetősége azután merült fel, hogy az orosz állami tulajdonú Gazprom energetikai vállalat leállította a szállítást a Finnországba irányuló folyékonyföldgáz-vezetéken – jelentette a Helsingin Sanomat.

A finn lap szerint a leállás azzal függött össze, hogy

a Gasum finn állami tulajdonú energetikai vállalat nem volt hajlandó rubelben fizetni Oroszországnak a gázszállításért.

Ugyanakkor azt is megjegyezték: a lépés valószínűleg összefügg a hagyományosan katonailag semleges Finnország döntésével, amely szerint csatlakozni szeretne a NATO-hoz.

A Gasum azt állította, hogy felkészültek erre az eshetőségre, mivel a Gazprom áprilisban már fenyegetőzött a szállítások leállításával.

„Nagyon sajnálatos, hogy a földgázellátásról szóló szerződésünk most jár majd le. Azonban gondosan felkészültünk erre a helyzetre, és ha nem lesznek fennakadások a gázszállító hálózatban, akkor az elkövetkező hónapokban minden ügyfelünket el tudjuk látni gázzal” – ígérte Mika Wiljanen, a Gasum elnök-vezérigazgatója.

(forrás)