Az izraeli kormány a szombati pihenőnap végeztével, este dönt a Hamasz elleni háború lezárásáról. Miután tegnap Haled Masal, a Hamasz Damaszkuszban élő vezetője bejelentette, hogy szervezete nem fogadja el a tűzszüneti feltételeket, a kormány egyoldalú izraeli lépésekről dönt. A kiszivárgott hírek szerint Jeruzsálemben azt tervezik, hogy első lépésként egyoldalúan felhagynak a harccal abban a reményben, hogy a Hamasz is beszünteti a rakéták lövését. Ha ez megtörténik, pár nap múlva az izraeli csapatok kivonulnak a gázai övezetből. Ezzel az egyoldalú lépéssel lezártnak tekintik az Öntött ólom hadműveletet.

Miután nem sikerült dűlőre jutni a Hamasz-szal és nem született mindkét felet kötelező nemzetközi garanciákkal bíró megállapodás, ezzel Izrael szabad kezet kap, hogy újabb hamaszos rakétatűz esetén ismét megtorló intézkedések történjenek. De valójában azt remélik, hogy a három hete elkezdődött harcokat nem kell többet megismételni: a Hamasz és a többi iszlámista szervezet számára világossá lett Izrael türelmének határa, a hatalmas anyagi és emberéletekben történt pusztítás nyomán megnőtt elrettentő ereje.

Az is elképzelhető, hogy a közeli napokban, hetekben mégis sikerül megállapodni a Hamasz-szal. Ennek jelenleg a legfőbb akadálya, hogy Jeruzsálem többet szeretne a Hamasz vállalta féléves, maximum egy éves fegyvernyugvásnál, és nemzetközi ellenőrzéssel akarja megakadályozni a fegyverek bejutását. De ebben történt előrelépés. A Hamasznál már hozzájárultak a törökök megjelenéséhez.

(Krónika)