Előbb az Európai Parlamenttel (EP), majd Mark Rutte holland kormányfővel került összetűzésbe Janez Janša szlovén miniszterelnök – írja a Magyar Nemzet.

Hirdetés

A jobboldali kormányfő elégedetlenségének adott hangot az éppen Szlovéniában vizsgálódó európai parlamenti misszióval kapcsolatban, s egy Twitter-bejegyzésben az EP több tagját is Soros György bábjának nevezte. A párhuzamot a balliberális brüsszeli sajtóban, az EP-ben és Hágában is nehezményezték, mondván, annak antiszemita a hangvétele. Janša – aki a szlovén EU-elnökség vezetője – ezután az EP baloldali elnökét és Mark Ruttét is kemény kritikával illette. A holland miniszterelnöknek egyenesen azt ajánlotta figyelmébe, hogy

nem Szlovénia az, ahol újságírókat gyilkolnak meg, így Ruttének és a liberális európai parlamenti képviselőnek, Sophie in ’t Veldnek is inkább az ő védelmükre kellene kelniük – a szlovén médiaszabadság vizsgálgatása helyett. 

David Sassoli EP-elnöknek pedig azt üzente, hogy vegye tudomásul: Szlovénia nem egy gyarmat.

Rutte előzőleg ízléstelennek nevezte a Soros-hasonlatot, elmondása szerint a holland kormány a hágai szlovén nagykövetnek is tudtára adta e véleményt.

Korábban írtuk

Beutazzák a keleti régiót

Az uniós parlament nyolctagú delegációja – hét képviselő az állampolgári jogi (LIBE), illetve egy képviselő a költségvetési ellenőrző (CONT) szakbizottságból – épp holland vezetés alatt, a liberális Sophie in ’t Veld irányításával tart háromnapos munkautat Szlovéniában, ahol elsősorban a médiaszabadság helyzetét veszik górcső alá. 

A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemzet oldalán, IDE kattintva!