„Ha visszamehetnék az időben, eltekintenék a hazai teszteléstől, amelyet végigcsináltunk” – hangoztatta a tárcavezető, abbéli meggyőződését hangsúlyozva, hogy normális körülmények között valóban elengedhetetlen a vakcinák helyi tesztelése, de olyan vészhelyzetben, amilyet a koronavírus okozott, helyesebb a lehető leghamarabb elkezdeni az oltások beadását.

Hirdetés

Kono szerint az ellenzéki pártok erőltették a hazai tesztelést, a sajtó pedig joggal támadta volna a kormányt, ha ellenőrizetlenül adják be az oltóanyagokat, s valami baj történik. Egészségügyi szakemberek viszont felhívták a figyelmet, hogy a hazai kísérletek, 200 vagy kevesebb résztvevővel tudományos szempontból hasztalanok.

Japánban a fejlett országok között viszonylag későn, februárban kezdődött meg az oltókampány, és eleinte nagyon kevés vakcina állt rendelkezésre az országban. A Reuters hírügynökség adatai szerint jelenleg a lakosság 4,8 százaléka kapta meg mindkét dózist valamelyik oltóanyagból. Jelenleg naponta mintegy 700 ezer embert oltanak be az országba, s Kono Taro abban bízik, hogy ez a hónap végére napi egymillióra emelkedhet.

Korábban írtuk