A japán felsőházban 248 szenátor foglal helyet. A választók 125 mandátum sorsáról döntöttek vasárnap, amelyekből 63-at a Liberális Demokrata Párt (LDP), 13-at pedig koalíciós partnere, a Komeito szerzett meg. A kormánykoalíció így összesen 146 hellyel rendelkezik a szenátusban.

Hirdetés

Kisida leszögezte: folytatni akarja az elődje, a meggyilkolt Abe Sindzó által kijelölt politikai irányvonalat. Ehhez hozzátartozik a második világháború után keletkezett japán alkotmány megreformálása, amely Abe egyik elsődleges célja volt – jegyezte meg. A néhai kormányfő korábban sokszor kifogásolta, hogy az Egyesült Államok által tollba mondott alkotmány nem illik egy független nemzethez. A változás támogatói a választások után kétharmados többséggel rendelkeznek a szenátusban.

A miniszterelnök elmondta: Oroszország ukrajnai inváziója, Kína növekvő befolyása és az észak-koreai nukleáris fenyegetés miatt a japán kormány a bruttó hazai össztermék (GDP) 2 százalékára emelné a védelmi kiadásokat.

Kisida egységre és a politikai stabilitás megőrzésére szólította fel pártját. „Remek vezetőt veszítettünk, és ez kétségkívül számos hatással lehet ránk” – mutatott rá a miniszterelnök. „Pártunknak egységet kell mutatnia a nehéz helyzetekkel szemben” – húzta alá.

Korábban írtuk

Kisida tavaly októberben lépett hivatalba Abe pártfogoltjaként. Első hónapjaira a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem nyomta rá a bélyegét. Az LDP berkeiből származó információk szerint a kormányfő szeptemberig átalakítja kormányát és a pártvezetést is.