Fotó: MTI/AP/Dmitrij Loveckij
Betlehemet tartalmazó hógömb előtt hajol meg egy járókelő az ortodox karácsonyon Szentpéterváron 2022. január 7-én
Hirdetés

Az ortodox keresztények többsége most ünnepli a karácsonyt, és különösen a szentestei éjféli misék népszerűek. Romániában, Bulgáriában, Cipruson és Görögországban december 25-én emlékeznek meg Krisztus születéséről, mint a többi keresztény egyházban.

A legnépesebb egyház, az orosz, maszkviselést és fizikai távolságtartást írt elő híveinek a szertartásokra. Az egyházfő, Kirill pátriárka, több püspök kíséretében a moszkvai Megváltó Krisztus Székesegyházban mutatott be misét csütörtök este, amelyet élőben közvetített a televízió, és a képek tanúsága szerint a híveknek mintegy fele nem viselt maszkot vagy lehúzta az állára. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Moszkvához közeli Novo-Ogarjovo templomában vett részt misén, és az AP szerint rajta sem volt maszk.

A koronavírussal újonnan megfertőződöttek napi száma Oroszországban a felére csökkent az utóbbi hónapban, csütörtökön 15 ezer volt, de Oroszországban is tartanak attól az egészségügyi hatóságok, hogy a vírus nagyon fertőzőképes omikron variánsa újabb hullámot indít el.

Belgrádban, a Szent Száváról elnevezett, legnagyobb szerb ortodox templom előtt több száz hívő gyűlt össze a hagyományos tölgyfaág-égetésre, és vett részt az éjféli misén. Szerbiában az egyházi szertartásokra azonban nem írtak elő semmilyen külön járványügyi óvintézkedést, pedig az új megfertőződések száma meredeken nő az országban, valószínűleg az omikron változat miatt. Az országban általánosságban érvényben van a kötelező maszkviselés zárt térben és a csoportos rendezvények létszámának korlátozása, de az AP szerint ennek betartása nem maradéktalan.

Porfirije pátriárka, a szerb egyház vezetője karácsonyi üzenetében felhívta a figyelmet arra, hogy az emberek a járvány miatt tartsák be a hatóságok ajánlotta óvintézkedéseket, de arra is figyelmeztetett, hogy senki nem rekeszthető ki a közösségből, és mindenkinek a szabadságát tiszteletben kell tartani.

Kazahsztánban is most van karácsony a lakosság mintegy 20 százaléknyi ortodox kereszténye számára, de a szükségállapot miatt minden egyházi szertartást töröltek az idén.

Korábban írtuk