A francia nő, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, egy 25 fős expedíció tagjaként érkezett a Belgiumnál kétszer nagyobb területű szigetre, ahol sátrakban szálltak meg, alig több mint ezer kilométerre az Északi-sarktól. „Tudomásunk szerint a francia nőnek megsérült a karja” – nyilatkozta Stein Olav Bredli helyi rendőrfőnök.

Hirdetés

A turistát helikopterrel szállították a longyearbyeni kórházba, a szigetcsoport legnagyobb településére. A támadás pontos körülményei nem ismertek, de a helyi hatóságokat ottani idő szerint valamivel reggel 8:30 előtt értesítették az esetről.

„Célzott lövéseket adtak le a jegesmedvére, amely megijedt és elszaladt a helyszínről” – erősítette meg Bredli rendőrfőnök. Az állatot később megtalálták, sorsa még nem dőlt el. A Spitzbergákon mindenkinek kötelező a fegyverviselés, aki elhagyja a lakott területet, mert fel kell készülni a jegesmedvékkel való véletlen találkozásokra. A jegesmedvehímek 300 és 600 kilogramm közötti tömegűek, míg a nőstények körülbelül feleannyit nyomnak.

Egy 2015-ös felmérés szerint a Norvégiához tartozó sarkköri területek mintegy ezer jegesmedvének adnak otthont, amelyek 1973 óta védett fajnak számítanak. Közülük mintegy 300-an egész évben a szigetcsoporton élnek, és korábban néhányan a sziget nyugati részén telepedtek le, ahol a legtöbb ember él, de innen egy idő után eltűntek, amikor vadászatuk még engedélyezett volt.

Korábban írtuk

1971 óta hat halálos jegesmedve-támadást jegyeztek fel, az utolsó áldozat egy 38 éves holland férfi volt 2020-ban. Az 1924-ben hatályba lépett Svalbardi Egyezmény alapján a Spitzbergák területe Norvégiához tartozik, de a norvég szuverenitás korlátozott a nemzetközi kereskedelmi és bányászati tevékenység miatt.