Hirdetés

Nem mennek ki a rendőrök

A North Carolina állambéli Asheville városában bizonyos segélyhívásokra ezentúl nem szállnak ki a rendőrök, miután a Black Lives Matter mozgalom aktivistáinak egyik kedvenc ötletét követve az elmúlt évben erősen megkurtították a település rendőrségi büdzséjét, emiatt az ott dolgozó 219 alkalmazott közül nyolcvannégyen felmondtak. Azon bűncselekmények között, amelyek bejelentésekor a rendőrség ezentúl nem megy ki a helyszínre, szerepel az ezer dollár értékhatár alatti lopás vagy „minimális kárt okozó” rongálás, amennyiben az elkövetőről nincs információ; a nem életveszélyes zaklató telefonhívások; a csalás és a személyazonosság eltulajdonítása, a „könnyű testi sértés”, amennyiben a tett után jelentik be; és a talált vagy elveszett tárgyak. Ashville kifejezetten liberális város North Carolina állam egyébként konzervatív nyugati felében, lakossága körülbelül kilencvenezer fő.
(Caitlyn Penter: Change in Asheville policing strategies met with questions, understanding, concern, ABC 13 News, 2021. 06. 03.)

Fajelmélet és sokszínűség

Az évenként több mint ötvenezer dolláros (körülbelül 15 millió forint) tandíjat felszámító, az Egyesült Államok legelőkelőbb felsőoktatási intézményei között számontartott, New Jersey állambéli Princetoni Egyetem klasszikus művészeteket hallgató diákjainak ezentúl lehetőségük lesz az eddig kötelező latin és görög helyett inkább a fajelméletről és a sokszínűségről tanulni.
„A rasszizmus az amerikai politikatörténet nagy részének alapját jelenti” – magyarázta az egyetem politológia tanszékének professzora, Frances Lee. Josh Billings, a klasszikus művészetek professzora azt mondta, feldobja és élettel telibbé teszi majd a szakot, ha olyan fiatalok is járhatnak majd oda, akik korábban nem találkoztak a görög vagy latin nyelvvel, amelyek ismerete korábban a felvétel egyik feltétele volt.
(Ben Zeisloft: Citing systemic racism, Princeton scraps Latin and Greek requirements for Classics majors, Campus Reform, 2021. 06. 01.)

Nem kell félni, nem fog fájni!

Connecticut állam törvényhozása elfogadta azt a tervezetet, amely kimondja: a rasszizmus immár közegészségügyi válságot okoz. E sorok írásakor hivatalossá válásához már csak Ned Lamont demokrata párti kormányzó aláírására van szükség. Amennyiben ez megtörténik, össze kell ülnie egy bizottságnak, amely a rasszizmus hatásait vizsgálja „a különféle csoportokon belül meglévő kiszolgáltatott rétegekre”, majd ennek eredménye függvényében félévenként ajánlásokat kell megfogalmaznia a helyzet javítására. Brandon McGee demokrata párti képviselő szerint „a rasszizmus már az ország­alapítás óta okoz közegészségügyi válságot”, párttársa, Anthony Nolan pedig a tervezet kapcsán arról beszélt, hogy bár „a hatalom, a vagyon és a források újraelosztása” többekben ellenkezést és félelmet kelthet, valójában így csupán lehetőséget adnak azoknak, akiket eddig félretoltak vagy elfelejtettek, hogy nekik is meglehessen, ami „sokaknak már megvan”.
(Jenna Carlesso: House passes bill declaring racism a public health crisis in Connecticut, The CT Mirror, 2021. 06. 01.)

Korábban írtuk

Iskolai búcsúbeszéd az abortuszról

Paxton Smith, a Texas államban található Lake Highlands Gimnázium végzős diákja igencsak meglepte az összegyűlteket, amikor – a korábban megbeszéltekkel ellentétben – az évfolyam nevében elmondott búcsúbeszédében az abortuszhoz való jog elvesztésének veszélyéről beszélt. Az eset előzménye, hogy az állam republikánus szenátora, Greg Abbott még május második felében aláírta azt a törvénytervezetet, amely a texasi orvosi intézményeknek megtiltja a terhességmegszakítást, amennyiben már megállapítható a magzat szívverése.
– Rettegek attól, hogy ha nem működik a védekezés, vagy ha megerőszakolnak, akkor többé nem számítanak majd a jövőt illető reményeim, vágyaim, álmaim és erőfeszítéseim. Remélem, érzitek, mennyire gyomorszorító ez – mondta a tini büszkén, arra utalva, hogy amennyiben tervei ellenére teherbe esne, az új szabályozás értelmében fel kellene adnia addigi elképzeléseit az életről a gyermek érdekében.
A kislány beszédét olyan ismert baloldali személyiségek ünnepelték, mint Hillary Clinton; az egykori demokrata párti elnökjelölt-aspiráns Beto O’Rourke; a Vanity Fair nevű világhírű divatlap szerkesztője, Franklin Leonard; vagy éppen a szintén világszerte ismert írónő, Jodi Picoult.
(Tim Rogers: Lake Highlands High Valedictorian Pulls Switcheroo on Commencement Speech, D Magazine, 2021. 06. 01.)

Kérdezett, beperelnék

Nicole Solast, egy Rhode Island állambéli édesanyát beperelhetik, amiért információt kért arról, tanítanak-e kislányának szélsőséges liberális eszméket az iskolában. Az asszony a Fox and Friends műsorában elmondta: az iskola igazgatójától érdeklődött afelől, a gyermekeket oktatják-e genderideológiára vagy antirasszizmusra, mire azt a választ kapta, hogy az iskolában tartózkodnak a nemeket megkülönböztető terminológia használatától, nem utalnak a kicsikre fiúként vagy lányként. Az antirasszizmussal kapcsolatban mindeközben azt kérdezik a még óvodáskorú csöppségektől, „mit lehetett volna másképp csinálni hálaadáskor”. Miután Solas több alkalommal is további részletek után érdeklődött, a Rhode Island-i oktatási bizottság perrel fenyegette meg, mert szerintük az asszony nem fizetett megfelelő díjat az összes kikért oktatási anyagért.
(Joshua Q. Nelson: RI mom says she could face lawsuit after demanding answers on CRT curriculum in elementary school, Fox News, 2021. 06. 02.)

A normalitás szikrája

Arizona állam korábban megtámadta azt a „diszkriminatív gyakorlatot”, amelynek értelmében egyes szolgáltatók – így az Uber Eats, a Postmates és a DoorDash – az elmúlt nyári BLM-megmozdulások hatására ingyenes vagy leszállított árú étel- vagy személyszállítást kínáltak a fekete bőrűek tulajdonában álló éttermeknek. Mark Brnovich republikánus államügyész június elején bejelentette, hogy a per folyományaként az említett cégek vállalták, hogy a továbbiakban nem változtatnak áraikon az ügyfél bőrszíne alapján.
– Azért indítottuk el ezeket a nyomozásokat, és próbáltunk megegyezésre jutni, hogy megvédelmezzük a személyiségi jogokat, és biztosítsuk, hogy a vállalkozások egyenlő és pártatlan elvek alapján ajánlhassák szolgáltatásaikat – mondta az államügyész.
(Food delivery apps settle discrimination claims in Arizona, The Associated Press, 2021. 06. 03.)