A „fehérség” rosszindulatú betegség

Az Amerikai Pszichoanalitikus Szövetség tudományos lapjában jelent meg a New York-i Pszichoanalitikus Intézet egyik oktatójának, dr. Donald Mossnak egy tanulmánya, amely szerint a „fehérség” „rosszindulatú betegség”, amelyre a „fehér emberek” különösen hajlamosak. A tanulmány kivonata szerint „a káros fehérségtől az [élősködő] házigazdájának étvágya mohó, kielégíthetetlen és rendellenes lesz. Ez a torzult étvágy elsősorban a nem fehér emberek ellen irányul. Ha egyszer fellépett, lényegében képtelenség kiirtani. […] A hatékony kezelés pszichikai és szociális-történelmi beavatkozás kombinációjából áll. Az ilyesfajta beavatkozások legfeljebb a fehérség rögzült étvágyának újraformálásában segíthetnek: az intenzitás csökkentésében, iránya megváltoztatásában, esetenként abban, hogy ezt az irányt a jóvátétel felé igazítsuk”. A tanulmány még szakmai berkekben is hatalmas felháborodást keltett.
(Donald Moss: On Having Whiteness, journals.sagepub.com, 2021. 05. 27.)

Hirdetés

Csak sztereotípiákat ne!

A texasi Austin American-Statesman című lap egy tizenhárom sérültet és egy halálos áldozatot követelő lövöldözés után nem volt hajlandó közzétenni a feltételezett gyanúsított személyleírását, mert attól tartottak, erősítheti a sztereotípiákat. Az Austin belvárosában történt borzalmas esetről szóló első beszámolók alatt „szerkesztői megjegyzésként” a következőket közölték: „Szombat reggelig a rendőrség csak egy elnagyolt személyleírást közölt a támadóról. Az Austin American-Statesman nem teszi közzé ezt a leírást, mert túl homályos ahhoz, hogy segítsen azonosítani a lövöldözőt, és egy ilyen közlés káros lehet a sztereotípiák bebetonozása tekintetében. Amennyiben részletesebb információ kerül birtokunkba, cikkünket frissíteni fogjuk.”
A lövöldözéssel kapcsolatban e sorok írásakor két gyanúsítottat tartóztattak le; az egyikük még csupán 15 éves, ezért róla nem jelent meg részletes információ, a másik a 17 éves, fekete bőrű Jeremiah Roshaun Leland James Tabb, akit a texasi törvények értelmében nagykorúként kezelnek.
(Tony Plohetski: Authorities zero in on 2 suspects involved in downtown Austin shooting that left 14 injured, Austin American-Statesman, 2021. 06. 12.)

Nem rossz ember, csak gyújtogat

A 27 éves Bryce Michael Williamst két év három hónap börtönbüntetésre és 12 millió dolláros kártérítésre ítélték, mert a George Floyd halála után kitört zavargások alatt felgyújtotta a minneapolisi rendőrség épületét. Patrick Schiltz kerületi bíró az ítélet kihirdetésekor azonban azt mondta a közösségi média sztárjáról: valójában „jó ember, aki szörnyű hibát követett el”, ezért is szabott ki rá rövidebb büntetést, mint amit a szövetségi törvények lehetővé tesznek. Williams egyébként saját maga tett ki videót a közösségi médiában a bűncselekményről, aminek köszönhetően több mint 150 ezer követőt szerzett a TikTok nevű portálon.
(Andy Mannix: Last of four men sentenced to federal prison for torching Third Precinct, Star Tribune, 2021. 06. 07.)

Korábban írtuk

Fotó: Wikimedia Commons

Még egy észak-koreainak is sok

Az ismert észak-koreai emberi jogi aktivista, Pak Jonmi (Yeonmi Park) a Fox News műsorában fakadt ki a New York-i Columbia Egyetemen tapasztaltakkal kapcsolatban, és azt állította, ilyen mértékű agymosás még hazájában sincs. Csakúgy, mint ott – állítja –, a liberális amerikai nagyvárosban is a nyugati világ elleni hangolás folyik. Amikor például az orientáció során azt merte mondani néhány klasszikus könyvre, hogy nagyon tetszettek neki, a válasz az volt: „Tudtad, hogy ezeket gyarmatosító gondolkodásmód ihlette? Rasszisták és bigottak voltak, és a tudtod nélkül mosták át az agyadat.” A fia­tal aktivista azt nyilatkozta: „Teljes volt a káosz. Mintha visszafejlődne a civilizáció. […] Észak-Koreában elég nagy az őrület, de nem ennyire.”
(Teny Sahakian: North Korean defector says ‘even North Korea was not this nuts’ after attending Ivy League school, FOX News, 2021. 06. 14.)

Kicsi antirasszista besúgók

A Massachussets állambéli Wellesley-ben található iskolák felszólították alkalmazottaikat és diákjaikat, jelentsék, ha „előítéletes esetekkel” találkoznak, hogy kivizsgálhassák őket, és szükség esetén megbüntethessék az elkövetőt. Idetartozik „bármiféle előítéletes viselkedés, beszéd vagy kifejezés…, amely nem feltétlenül vonz magával bűnvádi eljárást, azonban tudatos vagy tudat alatti előítéletet demonstrál a védettnek tekintett osztályok tagjaival vagy csoportjaival szemben (pl. faji, etnikai, nemzeti eredettel, nemi, genderidentitással vagy kifejezéssel, szexuális orientációval, vallással vagy fogyatékossággal kapcsolatos). Az előítéleten alapuló magatartást úgy is leírhatjuk, mint amikor valaki egy másik emberrel eltérő módon bánik vagy sértő megjegyzést tesz rá azért, mert ő egy védett csoporthoz tartozik […].”. (Wellesley Public Schools Encourages School Community to Report Each Other Anonymously for “Bias-based Incidents”, defendinged.org)

Kemény világ vár rájuk

A Virginia állambéli Falls Churchben található Justice Gimnázium végzős hallgatói különleges beszédet hallhattak a helyi iskolai tanács egy tagjának, Abrar Omeishnek köszönhetően. A fejkendőt viselő fiatal nőt úgy mutatták be, mint Bernie Sanders virginiai kampányának társelnökét, akinek édesapja egy helyi iszlám központ vezetője. Azt nem tették hozzá, hogy megfordult ebben a mecsetben nemcsak két szeptember 11-ei terrorista, de a Fort Hood elleni 2009-es merénylet végrehajtója is. Omeish politikai beszédéből kiderült, hogy mennyire gyűlöli Izraelt; hogy mekkora szükség van a „történelemmel való szembenézésre”; és figyelmeztette a tiniket, hogy egy olyan világba készülnek éppen kilépni, amelyik tele van „rasszizmussal, az individualizmus és a kapitalizmus végletes változataival [és] fehér felsőbbrendűséggel”, majd emlékeztette őket, hogy ne feledjék, mi az ő „dzsihádjuk”. (Luke Rosiak: Dem Tells High School Grads They’re Entering A World Of “Capitalism” and “White Supremacy,” Encourages Them To Remember “Jihad” And Reject Objectivity, The Daily Wire 2021. 06. 11.)

A normalitás szikrája

Nagyot zuhant a Nickelodeon és a Nick Jr. gyermekcsatornák nézettsége, miután „transznemű, meleg és pánszexuális” csoportokat támogató videókat öntöttek mit sem sejtő fiatal nézőik nyakába. A legnagyobb felháborodást talán az a klip váltotta ki, amelyben a Nina West névre keresztelt drag queen (nőnek öltözött férfi) a kettőtől ötéves korig ajánlott Blue’ s Clues & You! című műsorban az LMBTQ-csoportokról énekelt. Ugyanebben a videóban szerepelt még egy transznemű hód, akinek a testén látható sebészeti nyomok alapján minden bizonnyal eltávolították a mellét. Míg 2017 júliusában hetente átlagosan 1,3 milliónyian nézték a Nickelodeon műsorát, ez a szám 2021 júniusában, a melegvideók megjelenésének hónapjában 372 ezerre apadt, ráadásul a YouTube-on közzétett felvételeket olyan sokan pontozták le, hogy lényegében eltűntek a hatalmas videómegosztó keresőjéből. (WDW Pro: Viacom Struggles with Paramount+ and Nickelodeon While Disney Pulls Away, piratesandprincesses.net, 2021. 06. 11.)