Hirdetés

Jane Austen így nem jó

A 2006-ban alapított CW tévétársaság műsora az Egyesült Államok minden háztartásába eljut. Jelenleg egy olyan sorozaton dolgozik, amelyben újragondolnák a Jane Austen-regényeket a „modern tévénézők” számára; a Büszkeség és balítélet helyszíne például az ultraliberális San Francisco lesz, a történet pedig „kaleidoszkópszerű betekintést enged” majd a szerelem és a család problémakörébe „napjaink egyenlőtlenségeinek” tükrében. A sorozat kifejezett küldetése, hogy „olyan hangok megszólalását segítsék elő, amelyek átalakítják a kultúránkat, és a színes bőrű emberek összetett ábrázolásának örökségét gazdagítják”. Jane Austen angol regényírónő utolsó műve már halála után, 1818-ban jelent meg.
(John F. Trent: The CW Is Developing A Jane Austen Anthology Series Set “In Our Time Of Inequality And Disconnection”, Bounding Into Comics, 2021. 06. 28.)

Breki zöld akar lenni

A meleg büszkeség hónapjának beteljesedésként a gyerekeknek sugárzó Disney+ csatorna több mint félórás varietéműsorral ünnepelt, ebben mindenki kedvenc kétéltűje, Breki is fellépett. A virtuális show-t a Nina West nevezetű drag queen (női ruhában fellépő férfi) vezette. Breki a műsor végén bejelentette: „Ahogy láttam, milyen büszkék rá előadóink, hogy azok, akik, arra jutottam, hogy zöldnek lenni jó, és én zöld akarok lenni. Boldog Pride-ot!” A fellépők közt volt még a meleg színészpár, Frankie A. Rodriguez és Joe Serafini, a saját bevallása szerint gender nélküli Alex Newell, a meleg Michael James Scott, a nem bináris Jesse James Keitel és a Jackie Cox nevű drag queen is.
(Disney+ ‘This Is Me’ Pride Celebration Spectacular, youtube.com/Disney Plus, 2021. 06. 28.)

A Puma szereti a változást

Gwen Berry akkor hívta fel magára a figyelmet, amikor súlylökőként harmadik helyen végzett egy olimpiai kvalifikációs tornán, majd a díjkiosztón az amerikai himnusz alatt hátat fordított a nemzeti lobogónak, és egy „Aktivista sportoló” feliratú pólót emelt a magasba. Az eset igen nagy felháborodást keltett, a közösségi médiában az egyértelmű többség azt tudakolta, a fekete bőrű atléta ugyan hogyan képzeli, hogy ezek után az Egyesült Államokat képviselje a nyári játékokon. Az indulatok azonban láthatóan egyáltalán nem hatották meg a világhírű sportszergyártót, a Pumát, amely a rendőrellenességéről híres Color of Change (A Változás Színe) nevű szervezet közvetítésének köszönhetően Berry szponzora lett. Az óriáscég marketingigazgatója, Adam Petrick a 15 ezer dolláros szponzorszerződéssel kapcsolatban azt nyilatkozta: „Felelősségünk van abban, hogy támogassuk a változást akarókat.”
(Peter Hasson: Gwen Berry, flag-snubbing US Olympian, sponsored by ‘defund the police’ advocates, FOX News, 2021. 06. 29.)

Princeton színesít

A világhírű Princetoni Egyetem büszkén jelentette be, hogy az új évfolyamra felvételt nyertek 68 százaléka vallja magát színes bőrűnek, amely jóval magasabb arány, mint valaha. Mindez azután, hogy az intézmény eltörölte az „egységes felvételi követelményeket”, mert azt állították, nehéz eljutni a vizsgapontokra. Az egységesen elfogadott teszteken elért eredményeiket a felvételizők benyújthatták, de azok „csak korlátozott szerepet” játszottak a felvételi eljárás során. „Nálunk nincs minimális pontszám; ezzel szemben a diák helyzetének egészét vizsgáljuk összefüggéseiben” – áll az egyetem által kiadott közleményben.
(admission.princeton.edu/how-apply/standardized-testing; Office of Communications: In an extraordinary year, Princeton offers admission to 1,498 students for the Class of 2025, princeton.edu)

Korábban írtuk

A fekete dollármilliárdos kárpótlást követel

Robert Johnson, a BET tévétársaság alapítója és az első amerikai fekete bőrű dollármilliárdos azt követeli, hogy az Egyesült Államok kárpótlásként fizessen 14 billió (a 14 milliárd ezerszerese) dollárt a fekete lakosságnak, így vezekelve a rabszolgatartásért és a rasszizmusért. Szerinte már folyik egyfajta új „kárpótlás”, amelynek része a „kritikai fajelmélet oktatása, illetve az Illionis állambéli Evanstonban bevezetett lakhatási támogatás (amelyről lapunkban is korábban beszámoltunk, és amely csak színes bőrű lakosok által vehető igénybe), a fekete gazdáknak kiutalandó ötmilliárd dolláros célzott támogatás és adósságcsökkentés és az az 50 milliárd dollárnyi felajánlás, amelyet a nagy cégek áldoznak a rendszerszintű rasszizmus és az egyenlőtlenségek elleni harcra”. A gazdák támogatását azonban egy szövetségi bíró egyelőre blokkolta, mivel a bőrszín alapján való különbségtételt alkotmányellenesnek ítélte.
(Dion Rabouin: America’s First Black Billionaire Wants His Reparations Check, Now, VICE News, 2021. 06. 29.)

A kislány és a klimax

Az ausztráliai Brisbane-ben élő Carolyn Tate nemrégiben büszkén számolt be arról, hogy 15 éves kislánya, aki fiúnak képzeli magát, a hormongátló terápia miatt korai klimaxon megy keresztül. Az anyuka azt állítja, lánya már 12 éves kora óta tudja magáról, hogy valójában fiú, de mivel 15 évesen még nem teheti meg a nemváltoztatásra irányuló első orvosi lépéseket, egyelőre a pubertáskori változásokat gátló gyógyszerekkel kezdték kezelni. Amint a gyermek betölti a 16. életévét, megkezdik nála a tesztoszteronterápiát. Az anya szerint már önmagában nagyon meggyőző a tini eltökéltségére nézve, hogy az amúgy „tűfóbiás” gyerek milyen nyugodtan tűri, hogy „akkora tűkkel szurkálják, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy egy lovat elkábítsanak velük”.
(Amanda Prestigiacomo: Mom Brags ‘Trans’ Daughter Going Through ‘Early Menopause’ Caused By Hormone Blockers, The Daily Wire, 2021. 06. 29.)

A normalitás szikrája

Hatalmas visszhangot és egyetértést váltott ki az a videó, amelyen egy színes bőrű nő egy Los Angeles-i szépségszalonban azért csap patáliát, mert a női részlegben egy „transznemű nő” jelent meg meztelenül. A felvételen a nő először a recepciósokon próbálja számonkérni, hogyan engedhetik ezt meg. Az egyik recepciós tört angolsággal arról próbálja meggyőzni a vendéget, hogy akit ő férfinak hisz, az „nemi identitása” szerint nő, így hát nincs ok aggodalomra, mire a vendég felháborodottan odavágja: „Milyen nemi identitás? Egy péniszt látok! Ebből tudom, hogy ez férfi. Férfi. Nem nő. Ön szerint tehát az rendben van, hogy egy férfi bemegy a női részlegbe, és mindenki látja a péniszét, még kislányok is?” A hangzavarra több nő is elkezdte követelni a „transznemű nő” eltávolítását; volt, aki a pénzét akarta visszakapni, egy láthatóan nem az ellenkező nemhez vonzódó férfi azonban belekötött a felháborodott vendégbe, de az is hamar meghátrálni kényszerült, a nő ugyanis odavágta neki, hogy „nő vagyok, és tudom, hogyan álljak ki a jogaimért. Nőként jogom van ahhoz, hogy nyugalmam legyen anélkül, hogy egy meztelen férfi mutogatná magát előttem”.
(twitter.com/stillgray, 2021. 06. 27.)