Szexképzés gyerekeknek

A liberális The New York Times védelmébe vette azt az iskolai konzulenst, aki az elsősöknek az önkielégítésről tartott órát, a középiskolásokat pedig a pornó rejtelmeibe avatta be. Az egykoron mértékadónak számító lap az oktatóról áradozva azt írta: „A pornóértelmező órák arra tanítják meg a gyerekeket, hogyan szemléljék kritikusan, amit a képernyőn látnak. Ám amikor egy szexualitáshoz pozitívan viszonyuló (»sex positive«) oktató előadta a tananyagot két New York-i elitiskolában, néhány szülő felháborodott.” A legkisebbeknek tartott órán egy rajzfilmben mondja el egy kisfiú, hogy „néha megérintem a péniszemet, mert annyira jólesik”, a pornóértelmezés keretében pedig többek közt azt tudhatták meg a középiskolások, milyen az anális és a tömegszex.
(Valeriya Safronova: A Private-School Sex Educator Defends Her Methods, The New York Times, 2021. 07. 07.)

Hirdetés

Könyvolvasás műpénisszel

Londonban egy kifejezetten gyermekeknek szervezett nyári olvasóprogram keretében egy szivárványszínű majomjelmezbe öltözött, meglehetősen nagy méretű műpénisszel és műmellbimbókkal felvértezett, mezítelen hátsójú színész népszerűsítette a könyvolvasást a kicsik körében. A felháborodás hatására a rendezvénynek otthont adó könyvtár, a Redbridge Libraries nyilvánosan elnézést kért, ám elhárította magáról a felelősséget.
(Isabella Nikolic: Parents’ disgust as actor in rainbow coloured monkey costume with fake penis and nipples appears at library event encouraging children to read, The Daily Mail, 2021. 07. 12.)

God bless abortions

Az Arkansas állambéli Eureka Springs városában abortuszpárti aktivisták a helyi, több mint 60 méter magas Krisztus-szobor megszentségtelenítésének különlegesen alattomos módját választották: az éjszaka leple alatt egy 40 méter széles „Isten áldja az abortuszt” feliratot akasztottak rá. Az Indecline nevű csoport az akciót a következőképpen magyarázta: Arkansas-ban csak egy 60 méteres Jézus-szobor van. És csak egy abortuszklinika. Nincs profi sportcsapat. Csak egy rakás dühös férfi levezetetlen energiákkal, akik nevetséges törvényeket írogatnak a vaginákról” – utalva a szövetségi államban nemrég életbe léptetett szabályozásra, amely csak különleges esetekben engedélyezi a mesterséges terhességmegszakítást.
(Mike Stunson: Huge ‘God Bless Abortions’ banner draped across 7-story Christ of the Ozarks statue, Lexington Herald-Leader, 2021. 07. 09.)

Fotó: shutterstock.com

Itt az első transznemű jelölt

A férfiként született, de már női szerepekben ismertté vált színész, Mj Rodriguez személyében megvan az első transznemű színész, akit főszereplő kategóriában jelöltek a legnagyobb amerikai televíziós díjra, az Emmyre. A jelölést az FX tévécsatorna Pose című sorozatában nyújtott alakításával érdemelte ki. A történet a New York-i drag queenek (nőnek öltözött férfi) világát eleveníti fel a nyolcvanas–kilencvenes évekből; Rodriguez ebben egy HIV-pozitív transznemű figurát alakít.
(Michael Ausiello: Emmys: Pose’s Mj Rodriguez Makes History, Becomes First Trans Woman Nominated in Lead Acting Category, TVLine.com, 2021. 07. 13.)

Korábban írtuk

Szextanköny harmadikosoknak

A Wisconsin állambéli Elmbrook Tankerület iskolai számítógépeken keresztül hozzáférést enged már akár a harmadik osztályos diákoknak is az úgynevezett SORA-adatbázishoz, amelyben ilyen kiadványok találhatók: Ez a könyv meleg (Juno Dawson) vagy a Queer (Kathy Belge és Marke Biesche). Előbbi olyan melegeknek készült mobiltelefonos, elsősorban futó szexuális kapcsolatok kialakítását segítő alkalmazások használatába mélyed bele, mint a Grindr. Utóbbi pedig részletes elemzéssel szolgál az anális és orális szexről, az egyéjszakás kalandokról és „a vibrátoros vaginális szexről”, de elemzi mindemellett a melegközösség és Isten kapcsolatát is.
(Chrissy Clark: Wisconsin School District Provides ‘Sexually Explicit’ Books To Third-Graders; Material Teaches Students How To Use ‘Sex Apps’, 2021. 07. 12.)

Rasszizmus, rasszizmus, rasszizmus

Nehezen találni olyan tanári szervezetet az Egyesült Államokban, amelynek konferenciája mostanában ne szinte kizárólag a rasszizmus oktatásával lenne elfoglalva. Az Angoltanárok Országos Tanácsának 2021-es tanácskozása az Egyenlőség, igazságosság és antirasszista oktatás címet viseli, a Társadalomtudományok Országos Tanácsa pedig az úgynevezett 1619 Project oktatása mellett kardoskodik még annak ellenére is, hogy arról liberális körökben is megoszlanak a vélemények. Az 1619 Project egy a The New York Times által életre hívott hosszú távú cél, amelytől azt remélik, „átkeretezhetik az ország történelmét úgy, hogy az Egyesült Államok nemzeti narratívájának központjába a rabszolgatartás következményei és a fekete bőrű amerikaiak jótéteményei kerüljenek”.
(The Locke Society Staff: CRT/”Social Justice” on Full Display at Upcoming National Teacher Conferences, lockesociety.org, 2021. 07. 11.)

A normalitás szikrája

A vállaltan demokratapárti és kifejezetten Trump-kritikus hollywoodi sztár, Matt Damon úgy készült fel legújabb szerepére, hogy személyesen megnézte, hogyan is élnek Oklahoma államban a „mélykonzervatívok”. Azok, akiknek egyikét a moziban is alakítania kellett. Tapasztalatairól így számolt be: „Az olajiparban dolgoznak, persze hogy Trumpra szavaztak. Csodálatosak voltak velünk. Tényleg segítettek. Felnyitották a szememet. […] Nincs kockás hasuk, de nagyon erősek. Elmész velük egy kerti sütögetésre, ott előkerülnek a gitárok, és belekezdenek a templomi énekekbe. Ez egy kulturális szempontból nagyon jellegzetes hely, teljesen más, mint ahogyan és ahol én felnőttem. […] Ezek az emberek nem kérnek elnézést azért, akik és amiben hisznek.”
(Matt Donnelly: Matt Damon Explains How He Prepared to Play a Trump Supporter in ‘Stillwater’, Variety, 2021. 07. 09.)