Inkább lemondott az olimpiáról

Leo Baker (született Lacey Baker) lemondott az Egyesült Államok olimpiai csapatában való részvételről annak érdekében, hogy folytathassa a nemváltoztató beavatkozásokat, amelyeknek eredményeképpen reményei szerint majd nőből férfivá válik. Szerinte ugyanis – valódi nemének megfelelő módon – a nők közt versenyezni visszalépést jelentett volna a számára. „Ha a nők versenyszámában lépek pályára, nem szedhettem volna hormonokat, és nehéz volt időpontot találni a műtétre is, mert nem lett volna elég időm a felépülésre” – vélekedett a gördeszkás sportoló, utalva arra, hogy éppen a tokiói játékok előtt nem sokkal feküdt kés alá, hogy megszabaduljon a melleitől.
(Leo Baker: I Couldn’t Keep Putting Myself on Hold, time.com, 2021. 07. 15.)

Hirdetés

Indulhat a lányok ellen

Bár Nyugat-Virginia államban nemrégiben hivatalosan is megtiltották, hogy férfinak született versenyzők a női mezőnyben szerepeljenek, egy bíró felülírta a döntést arra hivatkozva, hogy azt a bíróságon megtámadták. A fellebbezést az érintett fiú, Becky Pepper-Jackson nevében nyújtotta be két jogvédő szervezet, a szélsőbaloldali ACLU és az LMBT-jogokra szakosodott Lambda Legal, mivel beadványuk szerint a diák „már évek óta” lányként éli az életét, és korábban is versenyzett a lányok között, a tiltás következtében azonban újra a fiú futókkal kellene megmérkőznie. Amíg a fellebbezések valamilyen módon le nem zárulnak, a magát lánynak képzelő fiú a bírói döntés értelmében a lányok versenyszámaiban indul.
(Mary Margaret Olohan: Biologically Male Middle School Student Can Run On Girls’ Cross Country Team, Judge Rules, Daily Caller, 2021. 07. 23.)

Harc az autista kisfiúért

A Michigan állambéli Marquette városban élő édesapa, Brenton Netz kétségbeesetten küzd az ellen, hogy most 11 éves, autizmussal élő kisfiánál hormongátló terápiába kezdjenek, miután egy minnesotai „nemi klinika” megállapította, hogy a kisfiú transznemű. Az események még 2018-ban gyorsultak fel, amikor Netz orvosi dokumentumokból véletlenül tudta meg, hogy volt párja az ő tudta nélkül egy „gendererősítő” klinikára kezdte hordani az akkor még csupán kilencéves gyereket. Hosszas jogi csatározások után az apa végül 2020-ban érte el, hogy átmenetileg megakadályozzák a pubertáskori változások megindulását gátló kezelések megkezdését. Netz közös gyermekfelügyeletet gyakorol a kisfiú édesanyjával, így kettejüknek jogi értelemben ugyanannyi joga van dönteni a gyermek taníttatásával, orvosi kezeléseivel és vallásos nevelésével kapcsolatban. Az ügyben azonban egyelőre nem született megnyugtató végleges döntés, az apa jogi úton harcol tovább kisfiáért.
(Jon Brown: Father Considers Lawsuit Against Gender Clinic For Affirming 9-Year-Old Autistic Son As Transgender Lesbian, The Daily Wire, 2021. 07. 27.)

Titkolni kellett a kérdőívet

„Haylee Yasgar vagyok, tavaly a Riverview Iskola negyedik osztályába jártam. Ki kellett töltenem egy egyenlőségi kérdőívet; a tanár azt mondta, akkor sem hagyhatok ki egyetlen kérdést sem, ha nem értem. Az egyik arról szólt, milyen genderrel azonosítom magam. Sok más osztálytársammal együtt nagyon össze voltam zavarodva. Egy fiú az osztályból megkérdezte, elmagyarázhatja-e neki az anyukája a kérdést […] A tanár azt mondta, nem, és nem is beszélhetünk a szüleinknek erről a kérdőívről. Szeretném, ha az iskolai tanács tudná, milyen kellemetlenül éreztem magam emiatt; anyu mindig azt mondja, hogy neki bármit elmondhatok, de azt is hallom tőle, hogy meg kell bíznom a tanárokban. Nagyon rossz volt, hogy ezt el kellett titkolnom a szüleim elől, mintha valami rosszaságot csináltam volna” – mondta a Minnesota állambéli Sartell-St. Stephen Iskolakerület ülésén a negyedikes kisdiák. A lány édesanyja, Kelsey Yasgar a Fox & Friends adásában azt is elárulta, bár korábban tudtak róla, hogy a gyermekeknek ki kell majd tölteniük egy „egyenlőségi kérdőívet”, annak időpontjáról vagy tartalmáról nem kaptak információt. Szerinte az „egyenlőség” csak egy maszk, amely mögé a kritikai fajelméletet bújtatják, holott „a politika nem való az iskolába. A gyerekek azért vannak ott, hogy tanuljanak.”
(Joshua Q. Nelson: Minnesota fourth graders told to hide ‘equity survey’ questions from parents, FOX News, 2021. 07. 27.)

Korábban írtuk

Fotó: shutterstock.com

Le a rasszista matematikával!

A Kentucky állambéli Jefferson Megyei Iskolakerület szerint a matematika már nemcsak rasszista, de erősíti a „tantárgyi erőszakot” is, ennek megakadályozására pedig a megyében egy teljes éven át tartó „professzionális oktatást szerveznek az antirasszista matematikáról”. A program célja, hogy „megszüntesse a tantárgyi erőszakot”, méghozzá egyfajta „előítéletmentes, antirasszista és faji szempontból méltányos gyakorlat” megvalósításával. A résztvevők Lateefah Id-Deen egyetemi oktatótól olyan témákról tanulhatnak majd, mint a fehér felsőbbrendűség és a faji traumák a matematikában vagy az antirasszista óratervek készítése.
(Katelynn Richardson: Kentucky school district to host year-long anti-racist mathematics training program for teachers, The College Fix, 2017. 07. 23.)

A normalitás szikrája

Egyre hangosabbak a kritikai fajelmélet (CRT) oktatása ellen felszólaló szülők, és már nem csupán a konzervatívok. Egyre több, a politikai baloldallal szimpatizáló vagy pártsemleges felnőtt is hallatja a hangját, derült ki a baloldali Politico cikkéből, amelyben több szövetségi államban is megszólaltattak szülőket, iskolai tanácstagokat és aktivistákat is. Bár a progresszívok azt állítják, a CRT-ellenes hangok csupán jobboldali összeesküvés-elméletek hívei között hallhatók, a nagyvárosokon kívül egyre többen tiltakoznak a szélsőségesen fehérellenes teória oktatása miatt. A közvélemény-kutatások szerint a szavazók egy része még nem is hallott a CRT-ről (egy júniusi YouGov-felmérés szerint nagyjából egyharmaduk tartozik ebbe a csoportba), akik azonban tudják, miről van szó, többségükben „nagyon kedvezőtlennek” ítélik meg; ez utóbbiak aránya a republikánusok körében csak kevéssel nagyobb, mint a Joe Biden elnök szempontjából rendkívül fontos, úgynevezett független szavazók között (85, illetve 71 százalék).
(Maggie Severns: ‘People are scared’: Democrats lose ground on school equity plans, politico.com, 2021. 07. 26.)