Transznemű bábu gyerekeknek

A Muppet Show legfiatalabbaknak szóló változatában, a Muppet Babiesben a jól ismert karakter, Gonzo nemrég transznemű királylányként tért vissza. Az epizódban Miss Röfi éppen arról beszélget egy másik szereplővel, milyen csodálatos királylánnyal találkozott a királyi bálban (bár arra a nőnemű névmás helyett a kezdetektől többes számúként, vagyis semlegesneműként utal), mire a sok évtizeden át egyértelműen hímnemű figuraként ismert Gonzo a lábára húzza a királylány elveszített cipellőjét, lánnyá változik, és bejelenti, hogy ő bizony „Gonzorella”, de ezt eddig nem merte megmondani a többieknek, mert azt várták tőle, hogy „egy bizonyos módon nézzen ki”. (twitter.com/RealCandaceO, 2021. 08. 02.)

Hirdetés
Fotó: Cameron Thomsen/Shutterstock.com

Örülnek a bűnözők

Nemrég lépett életbe több, Washington állam rendőrségét érintő, a demokraták által megszavazott törvény, amelyek célja „a rendszerszintű rasszizmus felszámolása”. Ennek értelmében ezentúl a korábbinál jóval komolyabb indok kell kényszerintézkedésekhez (például megbilincselés), és amennyiben egy menekülő gyanúsított nem hajlandó megállni a rendőri felszólításra, az intézkedő rendőr „megalapozott gyanú” hiányában nem alkalmazhat semmiféle fizikai erőszakot. Az új szabályok komoly zavart okoztak a rendőrségnél, mert nem világos, mi számít ezentúl „megalapozott gyanúnak” például egy potenciális gyilkos esetében. A rendőröktől ezentúl azt várják, hogy a korábbi „észszerű fizikai erő” helyett „a lehető legkevesebb fizikai erőt” használják. (Mairead McArdle: Washington Cops Forced To Allow Violent Criminals To Flee Crime Scenes After New Police Reforms, The Daily Wire, 2021. 08. 02.)

„Félsz? K*rvára remélem”

A Londoni Közgazdasági Egyetem (London School of Economics) genderszakán tanuló Matt Thompson egy dolgozatában azt írta: „Nem vesznek észre addig a pillanatig, amíg aztán kegyelemért nem kezdenek könyörögni. Veszélyesnek tartasz? Kiráz tőlem a hideg? Akkor képzeld el, ahogy kést szorítok a nyakadhoz, és belelihegem a füledbe a transzságomat! Felizgulsz tőle? Félsz? K*rvára remélem.” Ez volt négy dolgozat közül az egyik, amelyet felolvastak a „transznemzeti szexuális politika” nevű órán. (Libby Emmons: Trans scholar writes essay threatening violence against women, gets featured by prominent university, The Post Millenial, 2021. 07. 28.)

Micsoda nő ez a férfi!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) orvosi és tudományos igazgatója, dr. Richard Budgett a férfiként női mezőnyben induló új-zélandi súlyemelő tokiói szereplése kapcsán azt mondta: „Mindenki egyetért, hogy a transznemű nők [valóban] nők”, és támogatását fejezte ki Laurel Hubbard indulása kapcsán, bár elismerte, hogy a transznemű sportolók kérdésköre „nehéz és összetett”. Majd kifejtette: „A NOB-nak nincs külön szabályozása a transznemű sportolókkal kapcsolatban. Ez az egyes nemzetközi szervezeteken múlik. Laurel Hubbard nő, és a saját szövetsége szabályai szerint versenyez, nekünk pedig tisztelegnünk kell bátorsága és kitartása előtt.” (Sean Ingle: IOC praises weightlifter Laurel Hubbard before transgender athlete’s Olympic debut, The Guardian, 2021. 07. 29.)

Korábban írtuk

Megszólal az abortuszgyár korábbi vezetője

A komoly szövetségi támogatásokban is részesülő, többek között abortuszokat végző nonprofit óriásszervezet, a Planned Parenthood korábbi vezetője azt állítja, azért kellett elhagynia munkahelyét, mert a médiában nem volt hajlandó kellő hangsúllyal reklámozni az általuk végzett terhességmegszakításokat. Dr. Leana Wen hamarosan megjelenő könyve kapcsán azt nyilatkozta: bár a szervezet szerint az általuk a nőknek kínált egészségügyi szolgáltatásoknak „mindössze 3 százalékát” teszik ki az abortuszok, tőle mégis azt várták, hogy ezt minden interjúban említse meg. Dr. Wen célja az volt, hogy a PP-t pártok felett álló egészségügyi szolgáltatóként pozicionálja, azonban az igazgatóság ragaszkodott a „progresszív, abortuszpárti képviselethez”. (Anna Medaris Miller: Planned Parenthood’s former president said the organization wanted to use her miscarriage to cover up the real reason for her departure, Business Insider Australia, 2021. 07. 27.)

Fotó: shutterstock.com

Cionista köszöntés

Billie Eilisht rasszistának és cionistának nevezték, miután az énekesnő egy, a TikTok közösségi oldalon megosztott videót a „Szia, Izrael!” köszöntéssel kezdett. A sztár videója kifejezetten izraeli rajongóinak szólt, hiszen akkor jelent meg ott a legújabb albuma, azonban a virtuális világ szinte egy emberként támadt rá, többek közt cionistának és „rasszista fehér lánynak” nevezték, de volt olyan rajongó is, aki állítása szerint a „palesztin felszabadítás lelkes támogatója”, és rettentően elszomorította, hogy a sztár Izraelben is megpróbálja eladni a lemezeit. (JTA: Billie Eilish promotes her new album to Israelis, and draws social media ire, Jewish Telegraphic Agency, 2021. 08. 02.)

Fotó: Carrington Tatum/Shutterstock.com

A normalitás szikrája

Greg Abbott kormányzó egy hivatalos levélben arra utasította a Texasi Nemzeti Gárdát, hogy kezdjék el letartóztatni a szövetségi állam és Mexikó határán elfogott illegális migránsokat. A kormányzó a levélben kitért rá, mekkora fenyegetést jelentenek a tömegesen és ellenőrizetlenül érkező bevándorlók, és azt írta: „Válaszul erre a katasztrófára és annak érdekében, hogy a déli határon megvédhessük a törvényeinket, több emberre van szükségünk… és segítséget kell nyújtani a Texasi Közbiztonsági Minisztériumnak, hogy letartóztathassák mindazokat, akik megszegik államunk törvényeit.” (gov.texas.gov/uploads, 2021. 07. 27.)