Fotó: shutterstock.com
Oakland
Hirdetés

Segély csak feketéknek

A Kalifornia állambéli Oakland városa egy filantrópok által szponzorált alapból havi 500 dollár (körülbelül 150 ezer forint) ingyenpénzt tervez kiosztani a településen élő szegény színes bőrű családok közt, azonban egy centre sem számíthat ugyanebből az alapból az a nagyjából tízezer fehér városlakó, aki szintén a szegénységi küszöb alatt él. Oaklandben a hajléktalanok száma 2017 és 2019 között közel 50 százalékkal nőtt. (Bevan Hurley: City of Oakland Mayor is branded racist for giving families of color $500 a month if they earn under $59,000 with no rules on how they spend it – but offering poor white families nothing, The Daily Mail, 2021. 03. 24.)

Nick Himley

Mindenki öltözhet mindenhol

Egy transznemű diáksportoló, akinek megtiltották, hogy az iskolai úszócsapat tagjaként a fiúk öltözőjét használja, 300 ezer dolláros (több mint 90 millió forint) fájdalomdíjat kapott a Minnesota állambéli Anoka-Hennepin iskolakerülettől.

– Nem akarom, hogy más diáknak is meg kelljen tapasztalnia azt a diszkriminációt és kegyetlenséget, amelyet én éltem át az iskolában a felnőttek részéről – mondta a fiatal valaki (lány), aki Nick Himley-nek hívja magát. – Nagyon sokat jelent számomra, hogy azt látom, a bíróságok megvédelmezik a hozzám hasonló transznemű diákokat. A [fájdalomdíjjal kapcsolatban született] mai megegyezés egyértelművé teszi, hogy a transznemű diákok szegregációja nem csupán megfoszt bennünket ember voltunktól, de törvény adta jogainkat is csorbítja.

Az iskolakerület az ügy márciusi lezárása után azt is bejelentette: olyan eljárásrendet dolgoznak ki, amely lehetővé teszi, hogy minden diák annak megfelelő öltözőt használjon, amilyen neműnek tekinti magát. (Varun Hukeri: Transgender Student Wins $300,000 Settlement From School District For Being Barred From Using Boys’ Locker Room, Daily Caller, 2021. 03. 24.)

Korábban írtuk

Hiánypótló lap Bostonban

A The Boston Globe című, közel másfél évszázados történelemre visszatekintő lap műhelyében régi-új újság készül The Emancipator (A felszabadító) néven.

„A Bostoni Egyetem Antirasszista Kutatási Központja és a The Boston Globe publicisztikarovata azon munkálkodik, hogy felélessze és újragondolja a The Emacipatort, az Egyesült Államok első abolicionista lapját, amelyet több mint kétszáz évvel ezelőtt alapítottak” – olvasható a beharangozóban. „Az abolicionista újságokban kizárólag a rabszolga-felszabadítással foglalkoztak. Ahogy a XIX. századi publikációk elősegítették az emancipációt, ez a projekt is felerősíti majd a kritikai hangokat, gondolatokat és bizonyítékon nyugvó véleményeket azzal a céllal, hogy újraformálja a társadalmi párbeszédet, és előmozdítsa a faji egyenlőség ügyét.”

A The Emancipator tanácsadó testületének tagja az az Ibrahim X. Kendi is, aki nem csupán a Bostoni Egyetem Antirasszista Kutatási Központjának a vezetője, de nemrég még azt bizonygatta, csupán amiatt, hogy egy fehér pár fekete gyermeket fogad örökbe, még nem biztos, hogy nem rasszista. (Joel B. Pollak: Boston Globe Launches ‘Racial Justice’ Newspaper, ‘The Emacipator’, breitbart.com, 2021. 03. 24.)

Jack Phillips

Ismét perelik a cukrászt

Jack Phillipset, a Colo­ra­do állambéli cukrászt, aki 2018-ban már részlegesen megnyerte az ellene indított eljárást az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán, most újra perelik. Phillips korábban azért állt bíróság előtt, mert keresztény hitére hivatkozva nem vállalta el egy meleg pár esküvői tortájának elkészítését. 2017-ben azután éppen azon a napon, amikor abban az ügyben kellett megjelennie a fellebbviteli bíróságon, egy transznemű személy, Autumn Scardina úgy döntött, ő is Phillipsnél rendeli meg a genderváltoztató ünnepségére tervezett tortát, ami kívül kék, belül pedig rózsaszín lett volna, majd miután vallásos hite miatt a cukrász ezt is megtagadta, diszkriminációért beperelte. (Colleen Slevina: Colorado Baker Sued for Refusing Gender Transition Cake, The Associated Press, 2021. 03. 24.)

Leyna Bloom

Micsoda nő ez a férfi!

A Sports Illustrated nevű sportlap bikini-különkiadását minden évben nagy izgalommal várja az újságolvasó közönség, címlapján icipici fürdőruhákban korábban a világ leggyönyörűbb női – Heidi Klumtól Paulina Porizkován át Elle Macphersonig – szerepeltek már. Ebben az évben a szerkesztők úgy döntöttek, a kiadvány történetében először itt az ideje egy ázsiai-fekete transznemű személyt, Leyna Bloom modell-aktivistát is szerepeltetni.

„[Leyna] megtestesíti minden ember jogát arra, hogy az legyen, aki lenni akar” – írta a beharangozó Instagram sztoriban a magazin szerkesztője, MJ Day. „Megtiszteltetés számunkra, hogy szerepel az ez évi számban, és tisztában vagyunk vele, mekkora hatással lesz ez oly sok mindenki másra is. Nem amiatt csatlakozik a csapatunkhoz, amit képvisel, hanem szépsége, elkötelezettsége és a világ jobbá tétele iránt érzett vágya miatt.” (instagram.com/si_swimsuit, 2021. 03. 16.)

Lil Mama

A normalitás szikrája

Niatia Jessica Kirkland, művésznevén Lil Mama bejelentette, hogy heteroszexuális mozgalmat indít, mert elege van a melegek „zaklatásából”. Március első felében a rapper a Twitteren megosztott egy kiírást, amely így szólt: „Szóval a gyerekek túl fiatalok a cigizéshez, túl fiatalok az alkoholhoz, túl fiatalok a jogosítványhoz, túl fiatalok a szórakozóhelyekhez, túl fiatalok a szerencsejátékokhoz, túl fiatalok az autóbérléshez, de elég öregek ahhoz, hogy levágassák a nemi szervüket, és »megváltoztassák« a nemüket? Ez őrület.”

A zenész rajongóinak egy része mindezt transzfóbnak titulálta, és sokan internetes zaklatással fejezték ki felháborodásukat. „Olyan keményen harcoltok azért, hogy tiszteljenek benneteket, és néhányan – nem mindegyikőtök – baromi jól elszórakoztok azzal, hogy másokat zaklattok, csak mert mást gondolnak […] Olyan sokan nem is merik megmondani őszintén a véleményüket, mert ha megteszik, az LMBTQ+ azt hallja, amit hallani akar” – írta a rapper az Instagramon, a kiírásnak pedig a Heterómozgalmat indítok az LMBTQ-sok zaklatása ellen címet adta. (Biba Adams: Lil Mama says she’s going to start ‘heterosexual rights movement’ following transphobic comments, Yahoo News, 2021. 03. 19.)