Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

A nyelv őrei

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (Centers for Disease Control and Prevention) közzétette azoknak a kifejezéseknek a listáját, amelyek a jelenlegi, „megbélyegző” nyelvezet helyett a „befogadást” erősítik. A „fogyatékos” emberekre például „fogyatékkal élőkként” vagy akár „tolószéket használó személyekként”, a „bűnözőkre”, „rabokra”, „elítéltekre” és társaikra pedig „börtönbe zárt/korábban börtönbe zárt” személyekként illik utalni. A „dohányos” helyett ezentúl „dohányzó személyek” léteznek majd, és hasonlóan kell megnevezni a drogosokat, de még az időseket is. A „homoszexuális” jelző nem megfelelő, de a „meleg” (queer) elfogadható, és nem létezik „biológiai nő/férfi” sem, csak „születéskor nőnek/férfinek jelölt” személyek, miközben természetesen a továbbiakban az „állapotos személy” kifejezés használandó.
(Preferred Terms for Select Population Groups & Communities, cdc.gov)

Marsha P. Johnson

Akikre nem vonatkoznak a szabályok

New York-i aktivisták annak ellenére avattak fel a manhattani Christopher Parkban egy Marsha P. Johnson egykori LMBTQ-aktivistát ábrázoló szobrot, hogy arra a város önkormányzatától engedélyt kaptak volna. „Transznemű és nem-bináris közösségek szenvednek erőszakos és kirekesztő támadások miatt szerte az országban. Itt, New York városában egyértelmű az üzenetünk: látjuk, kik vagytok, ünnepelünk benneteket, és meg fogunk védeni” – mondta Bill de Blasio polgármester akkor, amikor 2019-ben beleegyeztek, hogy Johnsonnak és emberjogi harcostársának, Sylvia Riverának szobrot állítsanak a városban. Az aktivisták azonban azóta megunták a hosszadalmas engedélyezési folyamatot, és engedély nélkül állították fel a Jonhsont ábrázoló művet.
(Bil Browning: Statue of trans icon Marsha P. Johnson erected in New York City park, LGBTQ Nation, 2021. 08. 25.)

Esküsznek a pride-zászlóra

Hivatalos vizsgálat indult egy kaliforniai tanárnő ellen, miután kiderült, hogy a diákokat az amerikai zászló ellen hangolta. Kristen Pitzen Orange megyében tanít, és TikTok-videóiból kiderült, hogy a koronavírus-járvány csúcspontján eltávolította az osztályteremből az amerikai zászlót, mert attól „kellemetlenül érezte magát”, majd „valahová elpakolta”, és egyszerűen elfelejtette, hová. Nem sokkal később egy diák szóvá tette, hogy nagyon furcsa, amikor vigyázzba állnak a hűségeskü (Pledge of Allegiance) alatt, de nincs zászló, amire felesküdhetnének, mire Pitzen nevetve az LMBTQ-közösség szivárványos zászlajára mutatott, és azt mondta, esküdjön arra.
(Emma Colton: California teacher boasts not having American flag, tells students to pledge allegiance to gay pride flag, FOX News, 2021. 08. 19.)

Michael Byrd

Nyilatkozott Ashli Babbitt gyilkosa

Miután sem az amerikai belügyminisztérium, sem a Capitoliumi Rendőrség nem talált elég okot arra, hogy az Ashli Babbittet január 6-án agyonlövő rendőr ellen eljárást indítsanak, a korábban soha meg nem nevezett rendfenntartó saját személyazonosságát fedte fel, amikor hosszú interjút adott a liberális NBC News csatornának. Michael Byrd hadnagy a beszélgetés során elmondta: „Azt tettem, amire kiképeztek; hosszú éveken át készültem arra, amit egy ilyen esetben tenni kell. Persze reménykedik benne az ember, hogy ilyesmi soha nem történik meg, de amennyire csak tudsz, felkészülsz rá. Tudom, hogy aznap számtalan életet mentettem meg.”
Lapzártánkig nem érkezett hír arról, hogy a fehér bőrű Babbittet agyonlövő fekete bőrű Byrd ellen a rasszizmus terjedése miatt tüntetést szerveztek volna.
(Rich Schapiro, Anna Schecter, Chelsea Damberg: Officer who shot Ashli Babbitt during Capitol riot breaks silence: ’I saved countless lives’, NBC News, 2021. 08. 27.)

Korábban írtuk

Szent helyett indián

Kalifornia állam szenátusa megszavazta, hogy az amerikai földön elsőként szentté avatott Junipero Serra katolikus atya korábban Sacramento városában álló szobrának helyreállítása helyett annak helyére egy, a bennszülöttekre emlékező alkotást állítanak majd. Junipero Serra a XVIII. században több mint húsz missziót vezetett az állam nyugati partjainál, elsődleges célja a bennszülöttek térítése volt a katolikus hitre. 2020. július 4-én a Black Lives Matter mozgalom hívei megrongálták és ledöntötték a pap 1967 óta álló szobrát.
(Andrew Sheeler: Recall candidate debate tonight + Young voters favor Newsom + Serra statue bill advances, The Sacramento Bee, 2021. 08. 25.)

Levélszavazólapok százait találták meg

A kaliforniai Torrance városában egy autóban egy ájult férfi, több fegyver, kábítószerek és lopott postai küldemények mellett több mint háromszáz, postai úton leadható szavazólapot találtak a rendőrök. Az államban szeptember 14-én szavaznak arról, visszahívják-e a jelenlegi kormányzót, Gavin Newsomot. A felfedezett szavazólapokra ugyanazon a napon bukkantak rá, amikor azokat hivatalosan elkezdték kézbesíteni az állam szavazópolgárainak.
(Gregory Yee: Torrance police find more than 300 recall ballots in suspect’s car, along with gun, drugs, Los Angeles Times, 2021. 08. 23.)

A normalitás szikrája

Több mint háromezer gyermekorvos és más egészségügyi dolgozó indított pert a Biden-kormány ellen azzal a szabályozással kapcsolatban, amelynek értelmében a kereset szerint az „egészségügyben dolgozó szakembereknek kötelességük nemváltoztatással kapcsolatos ellátást nyújtani és műtéteket végezni orvosi vagy egyéb kifogások ellenére is”, mert ezek a kifogások – még a gyermekek esetében is – „diszkriminációnak számítanának”. A konzervatív Szövetség a Szabadság Védelmére (Alliance Defending Freedom) egyik ügyvédje, Ryan Bangert szerint a kormányzat „durván túllép jogkörén”, a szabályozás pedig egyszerűen törvénytelen.
(Amanda Prestigiacomo: 3,000-Plus Pediatricians, Medical Professionals Sue Biden Admin Over Transgender Mandate, The Daily Wire, 2021. 08. 27.)