Hirdetés

Befutott a fehérellenes könyv szerzője

Robin DiAngelónak, a Fehér érzékenység című, a kritikai fajelméletet hirdető, fehérellenes könyv írójának 12 ezer dollárt (több mint 3 és fél millió forint) fizetett az Ohiói Állami Egyetem egyetlen internetes előadásért – derül ki a The Federalist által nyilvánosságra hozott szerződésből. A minden érdeklődő által ingyen megtekinthető performansz első részében az írónő azt elemezte, miért esik olyan nehezére a fehér embernek a rasszizmus felismerése, a másodikban pedig az derült ki, a fehérek hogyan képesek továbbra is „megtartani a társadalmi kontrollt”.
(Gabe Kaminsky: Ohio State University Paid ‘White Fragility’ Author $12,000 For Zoom Talk, The Federalist, 2021. 09. 09.)

Buli a dúsgazdagokkal a dúsgazdagok ellen

A Met Gálán viselt öltözékét használta fel egy politikai üzenet közvetítésére a képviselőház progresszív-liberális csapatának (Squad) talán legismertebb tagja, a New York-i Alexandria Ocasio-Cortez. A gyakran marxista húrokat pengető politikus kicsit talán már túlzottan is leegyszerűsített módon fehér estélyi ruhájára vérvörössel az „Adóztassuk meg a gazdagokat!” feliratot festette. Ocasio-Cortez azt nyilatkozta az eseményen – amelyre sajtóbeszámolók szerint a jegyek 30 ezer dollárba (közel 9 millió forint) kerültek, míg egy-egy teljes asztal ára 275 ezer dollárnál (több mint 80 millió forint) kezdődött –, hogy amikor Aurora James torontói tervezővel arról beszélgettek, milyen legyen az öltözéke, az volt a fő szempont, hogy bemutassák, „milyen is, amikor egy színes bőrű munkásosztálybéli nő részt vesz” a Met Gálán. A politikus fizetése évi 174 ezer dollár (több mint 50 millió forint), Aurora James – aki a luxuskiegészítőket készítő Brother Vellies alapítója – portékái között pedig található 595 dolláros (több mint 175 ezer forint) papucs és 1600 dolláros (több mint 470 ezer forint) válltáska is.
(Ryan Saavedra: AOC Mocked, Criticized After Wearing ‘Tax The Rich’ Dress To Elitist Met Gala, Branded A ‘Fraud’, The Daily Wire, 2021. 09. 14.)

9/11

Sértő az emlékezés

A liberális Washington állambéli Sammamish városban található Eastlake Gimnázium tanulói a húsz esztendővel korábbi terrortámadás évfordulójára egy Patriot’s Day (a hazafiak napja) tematikájú futballmérkőzéssel készültek, ám az iskola igazgatója, Chris Bede e-mailben közölte, az amerikai lobogó színeinek viselése „akaratlanul is megsérthetné azokat, akik ezt másképp látják”. „Azt mondták, a vörös-fehér-kék faji szempontból érzéketlennek tűnik majd, és lehet, hogy egyesekre olyan hatással lesz, amit mi nem értünk, úgyhogy emiatt megváltoztatják a tematikát” – nyilatkozta egy diák.
(Jason Rantz: High school cancels 9/11 tribute, says it could offend some students, mynorthwest.com, 2021. 09. 14.)

Transznemű püspök

Megkezdte munkáját az Amerikai Evangélikus–Lutheránus Egyház első, nyíltan transznemű püspöke az ultraliberális San Francisco városában. A nőnek született, de magát férfinak érző Megan Rohrer 41 éves, és Laurel nevű feleségével él, akivel két gyermeket nevelnek. Megválasztását az új püspök „történelminek” nevezte, és szerinte ez bizonyíték arra, hogy „minden lehetséges, ha hiszünk abban, hogy Isten gondunkat viseli”.
(Mallory Moench, Danielle Echeverria: First openly transgender bishop in Evangelical Lutheran church installed in San Francisco, San Francisco Chronicle, 2021. 09. 11.)

Korábban írtuk

Összevissza verte ellenfelét

Az úgynevezett MMA (mixed martial arts, avagy kevert harcművészetek) elnevezésű küzdősport első transznemű versenyzője kisebb túlzással a földbe döngölte női ellenfelét első mérkőzésén. A férfiként született, ma már Alana McLaughlin néven élő, korábban az amerikai hadsereg különleges egységénél szolgáló, 38 éves versenyzőnek először hormonvizsgálatokon kellett részt vennie, és csak ezután léphetett a ringbe egy női bunyós ellen, bár arra panaszkodott, még így is nehéz volt ellenfelet találnia. McLaughlin 2010-ben, a hadseregből való távozása után fogott bele a nemváltoztató kezelésekbe, első összecsapására pedig az elmúlt évben kezdett felkészülni.
(Karleigh Webb: Alana McLaughlin grabs trailblazing MMA debut win by submission, outsports.com, 2021. 09. 12.)

Isten helyett homoszexualitás

Megan Rapinoe, aki arról vált ismertté, hogy egyrészt homoszexuális, másrészt az egyébként vajmi keveseket érdeklő női futball világát ő tette a baloldali politikai-társadalmi harcok küzdőterévé, a divatvilág egyik legfontosabb eseményén, a New York-i Met Gálán nagy visszhangot kiváltó kistáskával jelent meg. Az amerikai zászló színeivel díszített, pénztárca méretű szütyőn az Egyesült Államok hivatalos jelmondatát, amely szerint „Istenben hiszünk”, a vallásos hazafiakat vérig sértve arra íratta át, hogy „a homoszexualitásban hiszünk”.
(Jack Davis: Megan Rapinoe Replaces God with ‘Gay’ in Blasphemous Met Gala Outfit, The Western Journal, 2021. 09. 14.)

A normalitás szikrája

Donald Trump volt a hatalmas érdeklődéssel várt Evander Holyfield és Vitor Belfort közötti ökölvívó-összecsapás egyik kommentátora a helyszínen. Amikor a korábbi elnök a himnusz elhangzása után az azt éneklő férfit kezdte dicsérni, a nézőtér egy pillanat alatt „Trumpot akarjuk! Trumpot akarjuk!” kántálásba kezdett, amelyen láthatóan még a címzett is meglepődött, és mintha egy kicsit el is érzékenyült volna. A sportesemények során az utóbbi hetekben – elsősorban az afganisztáni összeomlás óta – egyre gyakoribbak a politikai megnyilvánulások, ám immáron nem az agyonfizetett, liberális sportolók részéről. A főiskolai futballmérkőzésekről például egyre-másra kerülnek fel az internetre olyan felvételek, amelyeken sok tízezer nézővel teli stadionok zengnek a Joe Bident elítélő szurkolói rigmusoktól.
(James Anthony: Massive crowd at boxing match chants ‘We want Trump’, ‘F— Joe Biden’, The Post Millenial, 2021. 09. 12.)