Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Csak ámítás a „Facebook-lebukás”

Frances Haugen korábbi Facebook-alkalmazott nagy leleplezése viszonylag gyorsan érdektelenné vált, miután kiderült: elsődleges célja az volt, hogy ezentúl még erőteljesebben cenzúrázzák a konzervatív-jobboldali közösségi médiabéli megszólalásokat. Ráadásul kitudódott az is, hogy Haugen demokrata párti funkcionáriusokkal dolgozik együtt. Köztük a jelenlegi fehér házi szóvivő, Jen Psaki korábbi munkaadójával, a Bryson Gillette nevű PR-céggel, amelynek vezetői közt található Bill Burton, Barack Obama korábbi segítője; Rebecca Pearcey, Elizabeth Warren demokrata párti szenátor egykori főtanácsadója; Mike Trujillo, Hillary Clinton egykori főtanácsadója; Tess Seger, aki Cory Book demokrata párti szenátor kommunikációs vezetőjeként dolgozott.
(Eliana Johnson: Top Democratic Operative Bill Burton Advising Facebook Whistleblower, The Washington Free Beacon, 2021. 10. 04.)

Kolumbuszt végképp eltörlik

Virginia lett a tizennegyedik állam (a listán a tizenötödik a főváros, Washington, DC), amely ezentúl a bennszülöttek napját ünnepli Kolumbusz napja helyett október 12-én, a felfedező 1492-es partra szállásának évfordulóján. Az új ünnepen azokra a bennszülött népekre emlékeznek, amelyeket „Kolumbusz Kristóf és más európai felfedezők kiszorítottak és megtizedeltek”. Bár Kolumbusz napja jelen pillanatban még szövetségi ünnepnap, Joe Biden – az amerikai elnökök közül elsőként – kiáltványban emlékezett meg a bennszülöttek napjáról.
(Scottie Andrew and AJ Willingham: These states are ditching Columbus Day to observe Indigenous Peoples’ Day instead, CNN, 2021. 10. 12.)

Superman is biszexuális

Tom Taylor, a DC Comics képregény-univerzum egyik írója bejelentette, hogy a férfiasság netovábbja, Superman ezentúl biszexuális szereplőként jelenik meg, mert „nagy lehetőséget” szalasztanának el, ha egy „újabb fehér bőrű megmentőt” alkotnának meg. Az új, Superman: Kal-El fia című sorozatban a főhős, Jon Kent homoszexuális kapcsolatba kezd egy másik férfi szereplővel, Jay Nakamurával. „Ma más és sokkal befogadóbb közösségben élünk, mint tíz vagy akár öt évvel ezelőtt” – nyilatkozta Taylor, és megjegyezte, a múltban több, homoszexuálisokkal tarkított történetét is elutasította a DC Comics.
(George Gene Gustines: Superman Comes Out, as DC Comics Ushers In a New Man of Steel, The New York Times, 2021. 10. 11.)

Mintha meg sem történt volna

A 18 éves Timothy George Simpkinst az ilyen esetektől eltérő módon óvadék ellenében szabadlábra helyezték egy nappal azután, hogy lövöldözni kezdett a Texas állambéli Arlingtonban található Timberview Gimnáziumban, négy embert – köztük egy tanárt és egy állapotos nőt – megsebesítve. Kim T. Cole emberi jogi ügyvéd az újságírókat okolta, amiért azok „szokványos iskolai lövöldözésnek állították be” az esetet, holott a család szerint a fiút korábban kirabolták és csúfolták, ezért különösen érzékeny volt mindenféle vélt vagy valós veszélyre. Az ügy érdekessége, hogy a fősodrú média, amely az iskolai lövöldözésekről és azok utózöngéiről percről percre szokott beszámolni, gyakorlatilag meg nem történtnek tekinti ezt az esetet onnantól fogva, hogy kiderült, az elkövető fekete bőrű.
(Jackie Salo: Suspected Texas high school gunman released on bail — one day after teacher and students shot, New York Post, 2021. 10. 07.)

Korábban írtuk

Fotó: shutterstock.com

Vadnyugat Chicagóban

Barack Obama városában, az Illinois állambéli Chicagóban, ahol az utcai lövöldözések már a mindennapok természetes részét képezik, Kim Foxx államügyész nem volt hajlandó vádat emelni öt ember ellen, akik fényes nappal egy újabb lövöldözés főszereplői voltak, mert szerinte csupán „kölcsönös harc” zajlott, ami az amerikai jogban azt jelenti, hogy az érintettek saját akaratukból és „konszenzus útján” vesznek részt „tisztességes” összetűzésben, és nem okoznak kárt más személyekben vagy tulajdonban. A fényes nappal folyó lövöldözésnek legalább egy halálos áldozata és két sérültje van. A rendőrség eredetileg mind az öt rendbontót gyilkossággal és súlyos testi sértéssel vádolta.
(CST Editorial Board: A Wild West shootout terrorizes Austin in broad daylight and not one suspect is charged?, Chicago Sun-Times, 2021. 10. 04.)

Milliók, hogy ne dolgozzanak

Rodney Scott, a határvédelem korábbi vezetője a Fox News televízión nyilvánosságra hozta, hogy a Biden-kormány naponta több millió dollárt fizet a kivitelezőknek azért, hogy ne folytassák az Egyesült Államok és Mexikó határán még Donald Trump elnöksége alatt elkezdett fal építését. Joe Biden nem sokkal januári hivatalba lépése után elnöki rendeletben hatvan napra leállíttatta a munkálatokat. A határvédelem ezután nagyjából két hét alatt elkészítette a kormányzat által kért felméréseket és ajánlásokat – állítja Scott –, azonban a határon elkezdett beruházások nagy része még ma is áll, a kormány pedig nem kívánja folytatni a fal építését.
(Hannah Grossman: Biden’s ex-border security chief: Under Biden, US pays ‘to not’ build the wall, FOX News, 2021. 10. 06.)

Fotó: shutterstock.com

A normalitás szikrája

A XXI. század egyik legismertebb komikusa, Dave Chappelle legutóbbi, a Netflixen közvetített műsorában – több melegbarát megjegyzés mellett – egyebek között azt mondta: „Caitlyn Jennert [aki férfiként korábban olimpiai aranyat nyert tízpróbában] az Év asszonyának választották. Pedig az volt az első év, hogy nő volt. Ez aztán nem semmi! Még csak nem is menstruált soha.” Ezért és hasonló poénjaiért a teljes liberális média azonnal nekiesett, azonban a komikus csak úgy reagált: „Ha ilyen az, amikor betiltják az embert, akkor imádom! Mit mondjak, hatalmas fazon vagyok!” A műsor a Rotten Tomatoes nevű, legnagyobb internetes filmes és tévés kritikai portálon jelenleg 96 százalékos eredményt tudhat magáénak több mint 2500 néző értékelése alapján, míg a csupán hét hivatásos filmkritikus mindössze 43 százaléknyi pontszámot adott neki.
(Tim Pearce: Dave Chappelle On Comedy Special Backlash: ‘If This Is What Being Cancelled Is About, I Love It’, The Daily Wire, 2021. 10. 09.)