Fotó: shutterstock.com

Nincs többé „Hölgyeim és Uraim”

A német Lufthansáról, illetve a kanadai és a japán nemzeti légitársaságokról példát véve, ezentúl a British Airways járatain sem köszöntik az utasokat a „hölgyeim és uraim” megszólítással, helyette a gendersemleges „mindenkit” használják majd. Mindettől azt remélik, hogy a továbbiakban senki nem érzi magát kirekesztve, és az új megszólítás jobban reprezentálja az utazóközönség sokszínűségét.
(British Airways drops ladies and gentlemen for gender-neutral greetings, NZ Herald, 2021. 10. 13.)

Hirdetés
Fotó: shutterstock.com

Elszabadult a bűnözés

A Walgreens nevű hatalmas drogérialánc újabb öt üzletét zárja be a liberálisok Mekkájának tartott San Franciscóban, mert annyira elharapódzott a „szervezett lopások” száma. „San Franciscó-i boltjainkban az országos átlagnál ötször több lopás történt az utóbbi néhány hónapban” – mondta az üzletlánc szóvivője, Phil Caruso. „Ennek ellensúlyozására az országos átlagnál negyvenhatszor többet költöttünk itt a biztonságos feltételek megteremtésére.” A Walgreens 2019 óta már legalább tíz üzletet zárt be a városban; amikor a Van Ness Avenue-n található bolt 2020 októberében lehúzta a rolót, ezt már akkor azzal indokolta a cég, hogy napi szinten ezer dollár (több mint 300 ezer forint) értékű árut loptak el. A liberális Kaliforniában hatályos törvények szerint a 950 dollár (közel 300 ezer forint) alatti értékű lopás csupán kihágásnak számít.
(Tessa McLean: Walgreens closing 5 San Francisco stores due to ‘organized retail crime’, SF Gate, 2021. 10. 12.)

Fotó: shutterstock.com

A „földönkívüliek” nem idegenek

Demi Lovato énekes és színésznő, aki legutoljára azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a nagyközönség előtt nem bináris genderűként azonosította magát, és aki a Peacock csatornán a földönkívüliekről szóló dokumentumsorozatot vezet, azt nyilatkozta a Pedestriannek, hogy ha léteznének olyan intelligens lények az emberen kívül, akik kapcsolatba akarnak velünk lépni, már megtették volna. Mégis fontosnak látta hangsúlyozni, hogy nem lenne szabad őket idegennek (alien) neveznünk, mert „az bárkire nézve méltatlan kifejezés”, és hozzátette, ő ezért hívja őket földönkívülieknek.
(Lisa Respers France: Demi Lovato thinks the term ‘aliens’ is ‘derogatory’ to extraterrestrials, CNN.com, 2021. 10. 13.)

Fotó: shutterstock.com

Magánlevél volt a bűne

Lemondásra kényszerült Jon Gruden, a Las Vegas Raiders amerikai futballcsapat edzője, miután a The New York Times nyilvánosságra hozta, hogy a sportvezető évekkel ezelőtt „rasszista és melegellenes nyelvezetet” használt internetes levelezésében. Egy e-mailben kifejtette, szerinte a liga vezetőinek nem lett volna szabad a Rams akkori edzőjét arra kényszeríteni, hogy „buzikat szerződtessen” (utalva ezzel a Michael Sam nevű játékosra, aki nyíltan homoszexuális), egy fekete bőrű játékosról pedig azt írta, akkora szája van, mint egy Michelin-gumi. Ez utóbbiról az edző hiába mondta, hogy átvitt értelemben használta, a liberális sportelit megbocsáthatatlannak ítélte, és mindez végül minden bizonnyal az 58 éves Gruden karrierjének végét is jelenti.
(Dylan Gwinn: Raiders’ Jon Gruden Resigns Amid Controversy over Racial Emails, breitbart.com, 2021. 10. 11.)

Korábban írtuk

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Tilos a tökfesztivál

A liberális Seattle-ben található Benjamin Franklin Day elemi iskolában eltörölték a halloweenünnepséget (amelynek elengedhetetlen tartozéka a jelmez) és az ehhez kapcsolódó hagyományos tökfesztivált, mert a Seattle-i Állami Iskolai Tanács szerint a fekete bőrű fiúk jellemzően nem tartják ezt az ünnepet, és általában a színes bőrű diákok kirekesztve érezhetik magukat e napon. „A halloweenhez kapcsolódó rendezvények olyan helyzetet teremthetnek, hogy néhány diák úgy érezheti, hitük, pénzügyi helyzetük vagy az életben megélt tapasztalataik miatt kirekesztik őket. Sok gyermeknek kellemetlen élmény a jelmezbál, és csak eltereli az ő és tanáraik figyelmét a tanulásról. A nagy rendezvények megváltoztatják a megszokott menetrendet, zajjal és sokadalommal járnak. Néhány diákot ez túlstimulál, másoknak pedig a kirekesztettség összetett érzésével kell megküzdeniük” – olvasható a döntés magyarázata az iskola által kiküldött e-mailben.
(Jason Rantz: Seattle school cancels Halloween over ‘equity,’ says Black kids don’t celebrate, mynortwest.com, 2021. 10. 12.)

Férfi szülési szabadságon

A nemrég még demokrata párti elnökjelöltjelölt, jelenleg közlekedésügyi miniszter, Pete Buttigieg támadások kereszt­tüzébe került, miután az Egyesült Államokat jelenleg lebénító, az ellátási láncot sújtó válság kellős közepén „férjével”, Chasten Buttigieg-vel együtt két hónapnyi „szülési szabadságra” vonult örökbe fogadott ikreikkel, Pene­lope Rose-zal és Joseph Augusttal. Arról egyelőre nem tudni, az újszülöttek milyen módon és milyen megállapodás során kerültek a homoszexuális párhoz.
(Mark Moore: Pete Buttigieg defends being on paternity leave amid supply-chain crisis, New York Post, 2021. 10. 17.)

A normalitás szikrája

A New Jersey-i rapper, Loza Alexander az iTunes hip hop listájának első, az összesített amerikai slágerlistának pedig a második helyére ugrott a Joe Biden-ellenes, elsősorban sporteseményeken felhangzó rigmus ihlette dalával, a Let’s Go Brandonnel, az ebből készült videót pedig a YouTube-on néhány nap alatt több mint kétmillióan nézték meg. A dalban a fekete bőrű rapper többek közt arról szól, hogy „senkinek nincs szüksége erre a kommunistára, nem Kínában vagyunk”, és „most mindenki felébred végre”.
(Valerie Richardson: Rapper Loza Alexander’s anti-Biden anthem ‘Lets Go Brandon’ tops the charts, The Washington Times, 2012. 10. 18.)