Fotó: Shutterstock.com

Külügyminisztériumi névmásnap

Az amerikai külügyminisztérium hivatalos Twitter-oldalán üdvözölte a „nemzetközi névmásnapot”, és megosztott egy olyan cikket, amely „segít abban, hogy az emberek ne azonosítsanak másokat véletlenül a rossz genderrel a nevük vagy a kinézetük alapján”. Ezt a többség által ismeretlen napot 2018 óta minden október harmadik szerdáján ünneplik. „És egyébként milyen névmásúak azok az amerikaiak, akiket ott hagytatok a táliboknak?” – írta válaszul ifjabb Donald Trump, utalva a kaotikus afganisztáni csapatkivonásra.
(Callie Patteson: State Department mocked for tweet about ‘International Pronouns Day’, New York Post, 2021. 10. 21.)

Hirdetés

A szavakat is gondozzák

A Pihenőhelyek és Parkok Országos Szervezete részletes, 17 oldalas útmutatót adott ki tagjainak a bőrszínről, életkorról, genderről, szexuális orientációról és képességekről szólva, hogy mely szavakat használják. Ebben többek közt azt is hangsúlyozzák, mennyire kell ügyelni arra, ne hívjanak bárkit „amerikainak”, hiszen a „pihenőhelyek és parkok mindenkit kiszolgálnak függetlenül attól, hogy azok amerikai vagy nem amerikai állampolgárok-e”. Szerintük ennél „befogadóbb megközelítés” az, ha „lakosoknak” vagy egy „közösség tagjainak” nevezik az embereket. Az útmutató kitér arra is, hogy a „fehér” mint bőrszín kisbetűvel írandó – ellentétben a „Feketével”, amely használható nagybetűvel is, mert ez azt mutatja, „az idő haladtával hogyan változik a nyelv”.
(National Recreation And Park Association: Equity Language Guide, 2021. 10. 15.)

Nem jött be a trükk

Letartóztatták azt a fiatal férfit, aki még augusztusban női ruhába öltözve többször is belógott egy, a Massachusetts állambéli Wrenthamben található bevásárlóközpont női mosdójába, és ott videófelvételeket és fotókat készített a bent tartózkodó nőkről és kislányokról. A 23 éves Rhode Island-i Jacob Guerrerónál legalább tizenkét áldozatról készült felvételeket találtak, közülük öten 18 éven aluliak.
(CBSBoston.com Staff: Amazon Driver Charged With Child Porn After Allegedly Wearing Wig, Taking Pictures In Wrentham Outlets Bathroom, CBS Boston, 2021. 10. 19.)

Fotó: Shutterstock.com

Thomas Jefferson bajban van

New York városának közösségi tervezéssel foglalkozó bizottsága egyhangúlag megszavazta, hogy a városháza területéről eltávolítsák az Egyesült Államok harmadik elnökének, a Függetlenségi Nyilatkozat írójának, Thomas Jeffersonnak a 187 évvel ezelőtt felállított szobrát. A bizottság fekete, spanyol és ázsiai tagjainak csoportja már régóta szerette volna elérni, hogy a szobor elkerüljön onnan, mivel Jefferson rabszolgákat tartott. A város polgármestere, Bill de Blasio feleségét, Chirlane McCrayt – aki egyben a Faji Igazságtétel és Megbékélés Bizottság elnöke is – bízta meg azzal, hogy eldöntse, mi legyen a szobor sorsa a jövőben.
(Tyler O’Neil: Thomas Jefferson statue to be removed from New York City Chambers, commission rules, FOX News, 2021. 10. 20.)

Korábban írtuk

Nem értik a viccet

Ahogy arról korábban beszámoltunk, nagy visszhangot váltott ki a komikus, Dave Chappelle legutóbbi, a Netflixen vetített fellépése, mert elhangzott benne egy-két poén a meleg közösség tagjaival kapcsolatban is. Erre válaszul az online szolgáltató transznemű alkalmazottai egynapos sztrájkba kezdtek és a műsor azonnali letiltását követelték. „Tiszteljük transznemű munkatársainkat és támogatóikat, és megértjük azt a mélységes fájdalmat, amit [a műsor] okozott. Tiszteletben tartjuk minden olyan kollégánk választását, aki a sztrájk mellett dönt, és elismerjük, hogy még rengeteg dolgunk van mind a Netflixen belül, mind az általunk közvetített tartalom tekintetében” – áll a szolgáltató közleményében. A sztrájkolók követelései között egyébként szerepelt az is, hogy emeljék meg a transznemű alkalmazottak fizetését.
(Sarah Smith: Netflix Employees Stage Walkout, unCrazed, 2021. 10. 21.)

Nincs visszabeszélés

A Twitter zárolta Jim Banks republikánus képviselő fiókját, miután a politikus Rachel Levine magát újabban nőnek tartó egészségügyi miniszter-helyettesre férfiként utalt egy kiírásában. „Az első négycsillagos női tiszti kinevezést egy férfi kapta” – írta Banks, miután Levine megkapta a rangos katonai előléptetést Joe Biden elnöktől. Banks szintén megjegyezte: „Valakit, aki férfinak született és 54 éven át férfiként élt, négycsillagos »női« tisztnek hívni valódi arcul csapás minden kislánynak, aki arról álmodik, hogy egy napon áttörje az üvegplafont.”
(Tim Pearce: GOP Lawmaker Locked Out Of Twitter After Calling Transgender Biden Official Rachel Levine ‘A Man’, The Daily Wire, 2021. 10. 24.)

Fotó: Shutterstock.com

A normalitás szikrája

Condoleezza Rice korábbi amerikai külügyminiszter a The View című baloldali női beszélgetős műsorban a kritikai fajelmélet oktatása ellen állt ki. „A szüleim soha nem gondolták volna, hogy egy előítéletektől mentes világban nőhetek fel, ugyanakkor azt is elmondták, hogy »ez mások problémája, nem a tiéd, te győzni fogsz, és az lehetsz, aki csak lenni akarsz«. És szerintem ezt az üzenetet kell továbbadnunk a gyermekeknek is. Azzal kapcsolatban, ahogyan a bőrszínről beszélünk, nagyon aggaszt, hogy úgy tűnik, mintha a fehér bőrű embereknek bűnösnek kéne érezniük magukat mindenért, ami a múltban történt, ez pedig szerintem nem különösebben produktív [hozzáállás]” – fejtette ki a fekete bőrű politikus.
(Carlos Garcia: Condoleezza Rice argues eloquently against critical race theory on ‘The View,’ and liberals go on the attack, The Blaze, 2021. 10. 20.)