Fotó: Shutterstock.com
Hirdetés

Minek az állampolgárság?

New York városában hamarosan engedélyezhetik, hogy legális, felnőtt korú, de amerikai állampolgársággal nem rendelkező bevándorlók is az urnákhoz járuljanak, ezzel nagyjából 800 ezer új szavazó adhatná le voksát a New York-i önkormányzati választásokon. Az előterjesztés széles támogatottságot élvez a városi tanácson belül, és Bill de Blasio polgármester is azt ígérte, ha az önkormányzat megszavazza, nem fogja megvétózni a tervet.
(New York City Poised to Give Voting Rights to Noncitizens, The Associated Press, 2021. 12. 07.)

Fotó: Shutterstock.com

Nőnek nevezte betegeit

Ryan Stewart nőgyógyászati urológus a Twitteren kért elnézést, amiért a közösségi platformon korábban a „nők véleményére” volt kíváncsi új rendelőjének kialakításakor. Az orvos nem sokkal később ezt volt kénytelen közzétenni: „Sokan (helyesen) kifogásolták, hogy (helytelenül) azt írtam, »nők«, holott azt kellett volna mondanom: »emberek, akiknek nőgyógyászati ellátásra lehet szükségük«. Ennek tudatában neveztem el praxisomat Közép-nyugati Medencének, de úgy látom, még mindig tele vagyok magamba épített vagy ki nem mondott részrehajlással.”
(Alex Nitzberg: Urogynecologist issues mea culpa after using the word ‘women,’ says he should have referred to ‘folks who may need gynecologic care’, The Blaze, 2021. 12. 07.)

Női rekorder ez a férfi

Lia Thomas (született Will Thomas) „transznemű” úszó, aki férfinak született, és egészen márciusig a fiúk közt indult a pennsylvaniai egyetem színeiben, immár a nők úszóversenyében egy főiskolai rekordot is megdöntött: ő nyerte a 200 (Thomas ideje: 1:41.93; korábbi rekord: 1:39.10, Missy Franklin) és 500 méteres gyors­úszást, illetve az egy mérföldes (hatvanhat hossz) úszószámot is, kevéssel elmaradva saját, még a férfiak közt elért legjobb eredményeitől.
(Joe Kinsey: Transgender Penn Swimmer Lia Thomas Smashes More Records At Akron Event, NCAA Titles Appear Certain, OutKick, 2021. 12. 07.)

Fotó: Shutterstock.com

Örökbefogadás vagy abortusz?

Miközben egy Mississippi állambéli törvény újratárgyalása szövetségi szinten változtathatja meg a mesterséges terhességmegszakítás szabályozását, a liberális The New York Times hasábjain Elizabeth Spiers demokrata párti stratéga azt állítja, egy gyermek örökbe adása „sokszorta nehezebb, drágább, veszélyesebb és jó eséllyel megrázóbb, mint a terhesség korai szakaszában elvégzett abortusz”, mivel az anya nem egy „sejtkupactól” szabadul meg, hanem egy „teljesen kifejlett gyermektől”, akihez a terhesség alatti „biológiai agymosás” következtében már kötődik, ráadásul az örökbe adott gyermekeknek a saját traumáikkal kell később megküzdeniük.
(Joseph A. Wulfsohn: New York Times guest essay rips Amy Coney Barrett for suggesting adoption during SCOTUS abortion ban case, FOX News, 2021. 12. 04.)

Korábban írtuk

Fotó: Shutterstock.com

Közösen pisilhetnek

A chicagói iskolakerületben (CPS) található tanintézményekben ezentúl nem lesznek külön mellékhelyiségek a fiúk és a lányok részére. Az erről szóló videóban elhangzik: „Az új szövetségi előírásokkal összhangban a CPS összes diákjának és munkatársának a genderidentitásuknak megfelelő, igazságos és méltányos hozzáférést biztosítunk a mellékhelyiségekhez. Az iskoláknak eljuttatjuk a táblákat, amelyektől vécéink befogadóbbak lesznek. Pontosan jelzik majd, mely helyiségben milyen felszerelések állnak rendelkezésre, és egyértelművé teszik, hogy mindenki azt használhatja, amelyik számára a legkényelmesebb. A dolgozóknak ezentúl is biztosítjuk a csak általuk használható mosdókat.”
(Hank Berrien: Chicago Public Schools Blasted For Eliminating Boys And Girls Separate Restrooms, The Daily Wire, 2021. 12. 03.)

Fotó: Shutterstock.com

Fehérek a kertemben!

A fekete bőrű Erin Aubry Kaplan arról ír a valaha mértékadónak tartott The New York Timesban, milyen jól működött először a saját, főleg színes bőrűek lakta környékén a gazdagabb, fehér szomszédság körében már bevált, úgynevezett közösségi könyvtár, amelynek lényege, hogy egy mindenki számára hozzáférhető, védett helyre az ott lakók elvihetik az általuk már elolvasott könyveket, és válogathatnak a mások által otthagyottak közt. Mindaddig, míg egy napon meg nem látta, hogy egy fiatal fehér pár nézelődik a „könyvtárban”, mire „magában sikítani kezdett, hogy »takarodjatok a kertemből!«”. „Nem konkrétan ezzel a párral volt bajom, hanem a fehér bőrszínükkel és a tehetetlenség érzésével, hogy nem tudom, hogyan védjem meg ezt az általam létrehozott fekete teret.” Ha valakinek nem lett volna egyértelmű az üzenet, a cikket így zárja: „2021-ben egyre fontosabbá válik, hogy megtartsuk és növeljük a fekete területeket, méghozzá úgy, ahogyan mi akarjuk.”
(Erin Aubry Kaplan: Is My Little Library Contributing to the Gentrification of My Black Neighborhood?, The New York Times, 2021. 12. 05.)

Fotó: Shutterstock.com
Elon Musk

A normalitás szikrája

A Tesla milliárdos vezetője, Elon Musk egy, a Wall Street Journal által szervezett internetes konferencián azt mondta: „Szerintem az emberi civilizációra leselkedő egyik legnagyobb veszély az alacsony születésszám.” A hatgyermekes apa hozzátette: „Sokan, köztük nagyon is okos emberek azt hiszik, hogy túl sokan vagyunk a Földön […], de éppen az ellenkezője igaz. Kérem, nézzék meg a számokat! Ha nem születik több gyermek, a civilizációnk összeomlik, a nyakamat teszem rá!”
(Will Feuer: Elon Musk says civilization will ‘crumble’ if people don’t have more kids, New York Post, 2021. 12. 07.)