Fotó: shutterstock.com

Semmibe vett jogok

Két szülőpár keresetet nyújtott be a Wisconsin állambéli Kettle Moraine Iskolakerület ellen, miután kiderült, hogy egyikőjük 12 éves, nemi identitását még kereső kislányát kifejezett kérésük ellenére is fiúnéven szólították és férfinévmással illették a tanárai. Gyermekük „mentális egészségének és saját szülői jogaik biztosításának érdekében” a kislányt másik iskolakerületbe voltak kénytelenek átíratni. „Az iskola nem írhatja felül a szülők döntését, ha a gyermekeikről van szó. Ez alól nem kivétel az sem, hogy egy gyermek éppen milyen nevet vagy névmást akar használni” – mondta a szülőket képviselő szervezet jogtanácsosa, Luke Berg. A másik szülőpár azzal a céllal csatlakozott a keresethez, hogy nagyobb eséllyel érjék el, hogy a jövőben ilyen ne történhessen meg.
(Wisconsin parents sue school district for shutting them out of children’s name, pronoun changes, adflegal.org, 2021. 11. 17.)

Hirdetés

A legszebb pillanatok

Egy első osztályos tanárnő a Twitteren üzenetfolyamban fejtette ki, hogy azért hívatja magát „professzornak” a kicsikkel, mert kerüli az iskolában a „néni” és „bácsi” szavakat. Hozzátette: „Elsős tanítóként minden tárgyat oktatok, de azok a kedvenc pillanataim, amikor a diákok a homoszexualitásomról kérdeznek.” Egy másik kiírás szerint „a diákjaim hat-hét évesek, és még áthatja őket a kíváncsiság varázsa. Tudják, hogy a feleségemmel az iskolában ismerkedtem meg, tudják, hogy meleg vagyok, és bárkire rászólnak, aki valamilyen néninek szólít. Egyszer meséltem nekik el a történetemet, és nem kellett többször. Bárcsak a felnőttek is ilyen könnyen alkalmazkodnának, az sokunk életét mentené meg!”
(twitter.com/kingnalodarling, 2021. 11. 28.)

Rendőri védelem a rendőrellenes politikusnak

Jumaane Williams New York-i kormányzójelölt és fekete faji egyenlőségjogi harcos – sok más társához hasonlóan – rendszeresen a New York-i rendőrség és a Védelmi Minisztérium finanszírozásának csökkentése érdekében emeli fel szavát, ám a New York Post nyilvánosságra hozta, hogy a városban kizárólag rendőri biztosítás mellett közlekedik, ráadásul egy brooklyni katonai bázison él, ahová csak többpontos ellenőrzés után lehet belépni.
(Julia Marsh: Why ‘Defund NYPD’ governor candidate Jumaane Williams lives on an Army base, New York Post, 2021. 11. 28.)

Íme az új Twitter-vezér!

Amikor a Twitter korábbi vezetője, Jack Dorsey bejelentette lemondását, azt is közzétette, hogy helyét a közösségimédia-óriás addigi technológiai vezetője, Parag Agrawal veszi át. A fősodrú liberális burkon kívüli véleményeket és véleményvezéreket rendszeresen letiltó platform azonban ettől a váltástól biztos nem lesz kevésbé elfogadó, legalábbis erről tanúskodnak Agrawal korábbi kiírásai, amelyek közül a legnagyobb visszhangot az a 2010 októberi keltette, amelyben az új Twitter-nagyfőnök a következő idézetet osztotta meg: „Ha nem akarnak különbséget tenni a muszlimok és a szélsőségesek közt, akkor én miért tennék különbséget a fehérek és a rasszisták közt?” Agrawal Indiában született, és programozónak vették fel a közösségi médiumhoz 2011-ben. Jack Dorsey leköszönt Twitter-vezér vagyonát jelenleg 11,9 milliárd dollárra becsülik.
(Ian Haworth: ‘Why Should I Distinguish Between White People And Racists’: New Twitter CEO’s 2010 Tweet Comes Under Fire, The Daily Wire, 2021. 11. 29.)

Korábban írtuk

Fekete karácsony

Melinna Abdullah, a Los Angeles-i Kaliforniai Állami Egyetem professzora a közelgő karácsonyi ünnepekre hangolódván kifejtette: „Az utóbbi hét esztendőben a BLM arra ösztönözte az embereket, hogy »álmodjanak fekete karácsonyról«. […] A #BlackXmas [fekete karácsony] arról szól, hogy magabiztosak vagyunk és új, életképesebb, hasznosabb struktúrák létrehozásával döntjük le a létezőt, tesszük pedig mindezt leghatalmasabb és legtisztességesebb harcos őseink, valamint azok nevében, akiket elrabolt tőlünk a rendőri erőszak.” A #BlackXmas három alapköve a feketéket kiszolgáló szervezetek anyagi támogatása, a karácsonyi időszakban kizárólag feketék tulajdonában lévő üzletekben való vásárlás és a pénzkészletek fekete kézen lévő bankokba való átemelése.
(Melinna Abdullah: #BlackXmas: Visioning Beyond the Weight of the Moment, Los Angeles Sentinel, 2021. 11. 26.)

Értetlen választók

Hillary Clinton ismét felbukkant: a baloldali MSNBC-nek adott interjút, amelyben többek közt azon véleményének adott hangot, hogy az amerikai választók naivak és ezért nem tudják értékelni a Biden-kormány „rendkívüli eredményeit”, miközben a Republikánus Párt tagjai „tényleg csak a hatalmat akarják, hogy másokra erőltethessék a véleményüket, hogy kihasználhassák pénzügyi előnyüket, hogy vallásos felfogást ültethessenek át a gyakorlatba”. Szerinte „a választók körében valós az ilyesfajta demagógiával és dezinformációval szembeni sebezhetőség, amit a másik oldal sajnos nagyon jól használ ki”.
(Rachel Maddow Highlights, youtube.com/MSNBC, 2021. 11. 24.)

A normalitás szikrája

A Georgia állam egyetemeit felügyelő bizottság tagjai egyhangúan leszavazták azt a kezdeményezést, amely szerint hetvenöt, a campusaikon található épületet kellett volna átnevezni azért, mert névadóik valamilyen módon kötődtek a rabszolgatartáshoz vagy a faji szegregációhoz. „A történelem feladata a tanítás” – írták közleményükben. – „A történelem fontos leckékkel szolgálhat nekünk, amelyeket ha megértünk és alkalmazunk, az csak erősebbé teszi Georgiát és az itt élőket.” Georgia államban 2019-ben fogadták el azt a törvényt, amely megtiltja, hogy állami intézmények „történelmi entitást” képviselő épületneveket változtassanak meg.
(Emma Colton: Georgia university system refuses to rename buildings, insists ‘history’ teaches ‘important lessons’, FOX News, 2021. 11. 25.)