Hirdetés

Rendőrök megfélemlítése

A brit The Guardian olyan rendőrségi és kormányzati alkalmazottak nevét jelentette meg, akik anonim módon adakoztak a BLM-mozgalom célkeresztjében álló személyek részére a GiveSendGo nevű oldalon keresztül. A lap azt állítja, az adatokhoz a Distributed Denial of Secrets (DOS) nevű hackercsoporttól jutottak. A cikkben számtalan alkalmazott nevét és beosztását is megjelentették, ismertették, ki milyen üzenetet küldött a támogatott BLM-ellenfeleknek, de volt olyan, akinek még az amazon.com [a világ legnagyobb internetes áruháza] fiókját is megkeresték, és bemásolták az ott található bemutatkozását.
(Jason Wilson: US police and public officials donated to Kyle Rittenhouse, data breach reveals, The Guardian, 2021. 04. 16.)

Fotó: Prostock-studio/Shutterstock.com

Fehérek a sor végére!

Vermont államban kiterjesztették az oltakozás lehetőségét a 16 éven felüli „magukat színesbőrűnek tartó” lakosokra, beleértve az abenaki és egyéb indián törzsekhez tartozókat, illetve a 16 éven felüli „angolul tanulók” és „bevándorló/menedékkérő közösségek tagjait”. Koronavírus elleni oltást a fehér bőrű lakosok közül viszont egyelőre csak a 60 év felettiek, illetve azok kaphatnak, akik olyan betegségben szenvednek, amely miatt a fertőzés szempontjából a kiemelkedően veszélyeztetett csoporthoz tartoznak. (healthvermont.gov)
Phil Scott, az állam republikánus kormányzója a döntést azzal védte meg, hogy a színes bőrű lakosok nagyobb arányban kerülnek kórházba a fertőzés következtében, mint fehér társaik, és az ő közösségeikben a közlemény megszületésekor, április 5-én még csak 20,2 százalék volt az átoltottsági arány, szemben a nem hispán fehér közösségen belüli 33,4 százalékossal. „Ezek az egyenlőtlenségek elfogadhatatlanok számomra” – írta, majd hozzátette: tűrhetetlen az a vitriolos és rasszizmus vezette düh, amely a szövetségi állam egészségügyi hivatalát érte a közösségi médiumokban a döntés bejelentése után. (governor.vermont.gov)

Fotó: shutterstock.com

A Disney jó úton jár

A Walt Disney Television egyik vezetője, Dana Walden azt nyilatkozta, hogy a The Walt Disney Company tulajdonában álló American Broad­casting Company (ABC) számtalan „jól megírt” forgatókönyvre mondott nemet azzal az indokkal, hogy a szereplőgárda nem elég sokszínű. Walden azzal büszkélkedett, hogy az egyik visszautasított műsor egy fehér bőrű családról szólt volna, abban csak a szomszédok és egyéb mellékszereplők biztosították volna a sokszínűséget: „Ez már nem kerülhet adásba, mert a közönségünk nem kíváncsi rá. Ez nem tükrözi őket, én pedig örülök annak az iránynak, amelyen haladunk”.
A 2016–17-es televíziós szezonban az ABC adását az amerikai háztartások több mint 97 százalékában lehetett fogni; ez megközelítőleg 305 millió embert jelent.
(Leia Idliby: Disney Entertainment Chief Dana Walden Says ABC Passed on ‘Incredibly Well-Written Scripts’ Because They Lacked Diversity, mediaite.com, 2021. 04. 14.)

Korábban írtuk

Sarah McBride

Mindenki rasszista

Az első transznemű szövetségi állami szenátor, a De­la­ware-i Sarah McBride, aki eredetileg Tim nevű kisfiúként látta meg a napvilágot, azt jósolja, hogy mi­után egyre több transznemű ember kerül politikai pozíciókba, csak idő kérdése, hogy az Egyesült Államoknak transznemű elnöke legyen. A politikus a The Carlos Watson Shownak nyilatkozva kifejtette, hogy a transznemű törvényhozók sokat tehetnének az LMBTQ-közösség tagjainak érdekében, hiszen tudják, hogy „ha nem az asztalnál ülsz, akkor az étlapon szerepelsz”. Hozzátette, transzneműként látja, „hogyan kapcsolódik össze a transzfóbia a homofóbiával, ez a kettő pedig a nőgyűlölettel és rasszizmussal”. Másrészről azonban azt is, a saját fehér bőre hogyan védi meg őt „a transzközösséget sújtó legsúlyosabb diszkriminációktól”.
(Jon Brown: First Trans State Senator Predicts Future Trans President, The Daily Wire, 2021. 04. 16.)

Bush az illegális migránsokért

George W. Bushnak hamarosan könyve jelenik meg bevándorlók szívszorító történeteiről, ráadásul a korábbi republikánus elnök a The Washington Postban publicisztikát jelentetett meg arról, hogyan lehetne könnyíteni az illegális migránsok helyzetét. Szerinte bár a legális bevándorlókkal szemben sportszerűtlen lenne őket azonnali amnesztiában részesíteni, mégis szükség van egy olyan folyamat kidolgozására, amelynek végén az illegális migránsok is legális státuszt és végeredményben állampolgárságot szerezhetnek.
„Az évek során a jóérzésünk mindig is a méltányosság és a nagylelkűség irányába hajtott bennünket. Ennek jutalma pedig több generációnyi hálás, keményen dolgozó, önmagára támaszkodó, hazafias amerikai lett, akik saját elhatározásukból költöztek ide” – írta az egykori elnök.
(George W. Bush: Immigration is a defining asset of the United States, The Washington Post, 2021. 04. 16.)

Fiúk, akik lányok

A The Walt Disney Company többségi tulajdonában álló Hulu csatorna, amelynek összesen több mint 40 millió előfizetője van, a Pride-hónap első napján műsorra tűzi azt a dokumentumfilmet, amely „három középiskolás történetét örökíti meg sportolóként és magánéletük különböző stádiumaiban, transznemű tiniként egyedülálló helyzetben”. A kritikusok által egyszerűen csak „empatikus mesterműként” jellemzett alkotásban találkozhatunk a síelő Sarah-val, a fiúként lányok közt versenyző futóval, Andrayával és Mack Beggsszel, aki azzal vonta magára a figyelmet, hogy fiúként megnyerte a lányok Texas állami birkózóversenyét.
(Brent Lang: Hulu Buys ‘Changing the Game,’ Documentary About Transgender Teen Athletes, Variety, 2021. 04. 15.)

A normalitás szikrája

A tanév végével lemondott a New York-i elitiskola, a The Dalton School igazgatója, James Best, miután a szülők egyre nagyobb része fejezte ki felháborodását az iskolában oktatott progresszív ideológiák ellen. Az intézményben még decemberben kezdődtek a problémák, amikor a vezetés olyan antirasszista nyilatkozatot adott ki, amelyben többek közt előírták tizenkét „diverzitáshivatalnok” szerződtetését.
Januárban szülők egy csoportja névtelen levélben fejezte ki ellenkezését a „bőrszínfüggő tanterv” ellen: „ebben az évben minden órán megszállottan összpontosítanak a bőrszín és az identitás témakörére; »rasszista rendőr« történetét játsszák el természettanórán, művészettörténeten arról tanulnak, hogyan lehet »a középpontból eltávolítani a fehér embert«, egészségtanon pedig a fehér felsőbbrendűségről okítják őket” – olvasható többek közöttt a levélben.
(Nolan Hicks: Head of NYC’s posh Dalton School splitting at the end of 2021, The New York Post, 2021. 04. 16.)