Fotó: ShutterStock/VICTOR AGBOIFO
Hirdetés

Megsértették a bűnöző jogait

Egy szövetségi esküdtszék kimondta, hogy három, azóta felmentett minneapolisi rendőr megsértette George Floyd polgári jogait, amikor 2020 májusában letartóztatták. Mint ismeretes, a többszörösen elítélt bűnöző később életét veszítette. Az ítélet szerint Tou Thao, J. Alexander Kueng és Thomas Lane a letartóztatás során szándékosan nem vették figyelembe Floyd orvosi szükségleteit. Az esküdtszék Thaót és Kuenget ezenfelül még egy vádpontban is elítélte, amiért nem akadályozták meg, hogy Derek Chauvin volt minneapolisi rendőr – akit tavaly április­ban Floyd meggyilkolásáért el­ítéltek – annak nyakára és vállára térdeljen. Az egykori rendőrök mindezért életfogytig tartó börtönbüntetést kaphatnak.
(Julia Jones, Christina Maxouris: 3 former Minneapolis police officers found guilty of violating George Floyd’s civil rights, CNN, 2022. 02. 25.)

Fotó: shutterstock.com

Százmilliók a hajléktalanokra

A méregdrága Hollywoodot is magában foglaló Los Angelest – a nem messze fekvő San Franciscóhoz hasonlóan – egyre inkább ellepik a hajléktalanok. Ron Galperin Los Angeles-i számvevő szerint pedig túl költséges és lassú, ahogy a város az egyre súlyosabb problémát kezelni próbálja. A helyi választópolgárok még 2016-ban hagyták jóvá azt a javaslatot, amelynek értelmében Los Angeles 1,2 milliárd dollár (több mint 400 milliárd forint) értékben kötvényt bocsáthat ki a hajléktalanság kezelésére, ezek eladásából pedig akár tízezer ingatlant építhetnek a hajléktalanoknak. Öt esztendő alatt azonban mindössze 1142 ingatlan vált a program részévé, holott a városban a legutóbbi adatok szerint több mint 41 ezer hajléktalan él, ráadásul ez a szám mára jóval magasabb lehet, mivel a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások lehetetlenné tették a fedél nélkül élők megfelelő nyilvántartását. Egy átlagos hajléktalanlakás megépítésének költsége az elmúlt évben 596 846 dollárra (több mint 200 millió forint) emelkedett, a jelenleg épülők 14 százaléka esetében ez az összeg meghaladja a 700 ezer dollárt (közel 250 millió forint), miközben a tervezési fázisban lévő ingatlanok kivitelezése lakásonként már több mint 837 ezer dollárba (közel 300 millió forint) kerül majd.
(Chris Enloe: Los Angeles spending as much as $837,000 apiece for some housing units for homeless people, The Blaze, 2022. 02. 25.)

Átváltozószoba

A kaliforniai Oaklandban található Fremont Gimnáziumban „átváltozószobát” hoztak létre azoknak a diákoknak, akik reggel otthonról a „szüleik által engedélyezett” ruhában indulnak el, az iskolában viszont a maguk által választott genderidentitásnak megfelelően akarnak öltözködni. Az elképzelés az Arkansas állambéli Fayettville-ben található Jó Pásztor Lutheránus Templomban született meg azzal a céllal, hogy a gyermekek szüleik tudta nélkül „kísérletezhessenek a transzneműséggel”. Az Átváltozószoba elnevezésű nonprofit szervezetet támogató Thomas Martin-Edwards, az Oaklandi Egyesült Iskolakerület tanára és a Meleg Tanárok Egyesületének alapítója a kisgyermekek körében is rendkívül népszerű közösségi médiumban, a Tik-Tokon így magyarázza az átöltözés szükségességét: „Számomra ez olyan, mint amikor Superman átöltözött a telefonfülkében. De ezt a gondolatot még tovább vihetjük. Mert Superman nem Clark Kent. Valójában Clark Kent az álruha. Amikor Clark Kent belép a telefonfülkébe, Supermanné változik: azzá, ami valójában. Most a transznemű diákoknak is lehetőségük van arra, hogy olyan szuperhősök legyenek, amilyennek mi ismerjük őket.”
(Libby Emmons: Oakland school launches ‘Transition Closet’ to help students hide gender dysphoria from parents, The Post Millenial, 2022. 02. 16.)

Fotó: shutterstock.com

Nem a szülők dolga

Washington államban a tanároknak titkolniuk kell a szülők előtt, ha egy diák nemváltoztatást tervez, kivéve ha a diák kifejezetten engedélyt ad a szülők tájékoztatására. A szövetségi állam Közoktatási Felügyelői Hivatalának utasítása szerint „előfordulhat, hogy a transznemű diákok nem akarják, hogy családjuk tudomást szerezzen transzneműségükről vagy arról, hogy az iskolában más nevet, névmást és gendert használnak. Ez gyakran azért van így, mert tartanak tőle, hogy családjuk nem fogadja majd el őket”, ami a hivatal szerint veszélyeztetheti „otthoni biztonságukat és jólétüket”. Ezért hát „az iskolai alkalmazottak nem hozhatnak nyilvánosságra olyan információkat, amelyek alapján bárki előtt kiderülhet egy diák transznemű státusa – beleértve a szülőket és az iskola más dolgozóit –, kivéve ha erre jogszabály kötelezi őket, vagy a tanuló engedélyezte.”
(Mairead Elordi: Washington State Tells Teachers To Hide Student Gender Transitions From Parents, The Daily Wire, 2022. 02. 24.)

Korábban írtuk

Fotó: shutterstock.com

Házi zsarnokok

A szülők „házi zsarnokok”, a Republikánus Pártnak a szülői jogokat megerősítő törekvése pedig a szélsőjobboldali „tekintélyelvűség” irányába való elmozdulást mutatja – áll a New York Magazine cikkében, amelyben a szerző, Sarah Jones azt is állítja, hogy a republikánusok arra használják az oktatáspolitikát, hogy a szülőkön keresztül konzervatív programokat erőltessenek a gyermekekre. Jones írásának aktualitását az adta, hogy a floridai törvényhozás elfogadta a szexualitással és genderrel összefüggő témák általános iskolai megvitatását tiltó törvényjavaslatot. „A szülői jogok mindegyike biztosítva van az Egyesült Államokban – írja Jones. – Most is rengeteg a választási lehetőségük azzal kapcsolatban, hogyan oktassák gyermekeiket otthon vagy magániskolákban is. A liberálisoknak jellemzően megfelel ez a helyzet, a jobboldal azonban úgy tesz, mintha a szülői jogok folyamatos és komoly támadásoknak volnának kitéve.” Szerinte ráadásul a republikánusok nem elég következetesek, hiszen az olyasfajta próbálkozásaik, amelyek a gyermekek genderváltoztató orvosi kezeléseit tiltaná be, „elméletben sértik a szülői jogokat”.
(Sarah Jones: Household Tyrants, NY Mag, 2022. 02. 23.)

A normalitás szikrája

Kyle Rittenhouse, a 18 éves fiú, akit a 2020-as kenoshai zavargások során elkövetett halálos lövöldözésben ártatlannak talált a bíróság, ezentúl a fősodrú média nagyágyúinak hazugságai ellen harcol majd. „Úgy döntöttünk, hogy elindítjuk a The Media Accountability Project nevű kezdeményezést, amelynek segítségével adományokat gyűjthetünk, felelősségre vonhatjuk a médiamunkásokat az általuk terjesztett hazugságokért, és az ügyeket bíróság elé vihetjük” – mondta Rittenhouse a Fox News műsorában Tucker Carlsonnak, hozzátéve: nem akarja, hogy bárki másnak át kelljen azon mennie, amin ő átment. Mint emlékezetes, a fiatalembert már a tárgyalás megkezdése előtt – sőt sok esetben utána is – elítélt gyilkosként kezelte a baloldali-liberális média. Rittenhouse a későbbi lehetséges alperesek közt említette Whoopi Goldberget és a The Young Turks alapítóját, Cenk Uygurt is, akik a felmentő ítélet ellenére többször is gyilkosnak nevezték a fiút.
(Joseph A. Wulfsohn: Kyle Rittenhouse launching initiative to combat ‘lies’ from powerful media outlets, names those he may sue, FOX News, 2022. 02. 21.)