Hirdetés

Ölni születni kell

Kétévnyi házi őrizetre ítélték azt a színes bőrű gyors­éttermi dolgozót, aki még tavaly úgy megütött munkahelyén egy 77 éves férfit, hogy belehalt sérüléseibe. A gyilkos, Corey Pujols azt állította, a gyakran betérő vevő, Vonelle Cook elégedetlen volt a kiszolgálással, és verbális összetűzésbe keveredett a fánkokat árusító Dunkin’ Donuts alkalmazottaival, Pujolst pedig az Egyesült Államokban igen sértőnek számító „néger” szó megfelelőjével illette, mire az úgy állon vágta, hogy az idős férfi elesett és súlyosan megsérült a feje. Az áldozatot kórházba szállították, ahol három nappal később belehalt koponya- és agysérüléseibe. Az ügyészek vádalkut kötöttek a tettessel, akit így csak tettlegesség miatt ítéltek el, ezért két évet kell házi őrizetben töltenie.
(Fox 13 News staff: Dunkin’ worker who fatally punched 77-year-old customer sentenced to 2 years of house arrest, FOX13 Tampa Bay, 2022. 03. 08.)

Eskü a szivárványos zászlóra

A Twitteren megjelent egy videó Pete Buttigieg amerikai közlekedésügyi miniszter „férjéről”, Chasten Buttigiegről, amint a homoszexuális férfi az amerikai helyett egy szivárványos zászlóra esket egy csoport kisgyermeket. Mint kiderült, az eset még 2019-ben történt, amikor Chasten Buttigieg meghívott tanácsadó volt egy Iowa állambéli „[Meleg] Büszkeség Táborban”. A videó tanúsága szerint a politikusférj azt mondatta a gyermekekkel, hogy „egy tábor, tele büszkeséggel, megoszthatatlanul, megerősítve és mindenki számára egyenlő jogokkal” az eredeti, az amerikai nemzeti lobogóra tett eskü „egy és oszthatatlan Nemzet az Isten színe előtt, amely szabadságot és igazságosságot nyújt mindenkinek” szövege helyett. Ezek után a férfi a gyermekek feje felett elkezdi lengetni az LMBTQ-közösség szivárványos zászlaját, a kicsik pedig jobb kezüket a szívükre szorítva nézik.
(twitter.com/Log Cabin Republicans RVA, 2022. 03. 10.)

Még szerencse!

Bár az Egyesült Államok lakóit lassan teljesen a padlóra küldi az energiaár-drágulás, egy demokrata párti elemző szerint az nem is jöhetett volna jobbkor. Celinda Lake, aki Joe Biden 2020-as kampánycsapatának is tagja volt, azt nyilatkozta: a baloldal végre talált egy mumust, aki ellen egységbe szervezheti az utóbbi hónapokban széthulló szavazótáborát, ha ugyanis minden rosszat Vlagyimir Putyin orosz elnökre fognak, az segít elterelni a figyelmet a Biden-adminisztráció elképesztően gyenge teljesítményéről. Nem sokkal később maga az amerikai elnök is kijelentette: ő és kormánya sajnálatos módon semmit nem tud tenni az emelkedő gázárak ellen, azokért ugyanis „Oroszország a felelős”. Ezt azután egy hivatalos fehér házi propagandavideóval fejelték meg, amelyben az elszabadult inflációt „Pu­tyin-áremelkedésnek” nevezték.
(Sean Sullivan, Mike De­Bonis, Marianna Sotomayor: Democrats embrace politically risky strategy on rising gas prices, The Washington Post, 2022. 03. 08.)

Fotó: shutterstock.com

Oda a varázs

Felháborodását fejezte ki a szuperprogresszív Disney volt és jelenlegi alkalmazottainak egy része, amiért munkáltatójuk nem állt ki nekik megfelelő határozottsággal az ellen a floridai törvény ellen, amely – hasonlóan a magyarországi gyermekvédelmi törvényhez – biztosítani hivatott, hogy a kisgyermekek csak bizonyos kor felett juthassanak a szexuális orientációkkal és genderidentitással kapcsolatos információkhoz az iskolában. Egy transznemű korábbi alkalmazott azt panaszolta a szintén szuperprogresszív BuzzFeed Newsnak, hogy „ha ez a törvény életben lett volna, amikor én voltam gyerek, most valószínűleg nem lennék itt”, egy másik szerint pedig „oda a varázs… a meleg kisgyerek, akit megvernek csak azért, mert meleg, ismét sír és egyedül van”. A Disney+ csatorna egy ki nem adott műsorának önmagát biszexuálisként azonosító rendezője szerint „az LMBTQIA-gyermekek vére és szenvedése a Disney kezén szárad majd, ha támogatják ezt a törvényt. Összetörik a szívem”.
(Paige Skinner: Disney Employees Are Outraged That Their Company Won’t Speak Out About The „Don’t Say Gay” Bill, BuzzFeed News, 2022. 03. 10.)

Korábban írtuk

Szólásszabadság betiltva

A Delta Airlines egyik utasa videófelvételt készített arról, amint a légitársaság egyik képviselője letessékeli egy járatáról és azzal fenyegeti, hogy ha nem engedelmeskedik, felkerül a repüléstilalmi listára. Az egyébként színes bőrű fiatalember bűne az volt, hogy egy „Joe Biden kapja be” feliratú pulóvert viselt. A TikTok közösségi portálon Jauneil Brooksként bemutatkozó utasnak a Delta utaskísérője azt mondta, beszélt a „biztonságiakkal”, és nem elég, hogy le kell szállnia gépről, de mindezt úgy, hogy előtte kifordítja a pulóverét – nyilván azért, hogy a többiek ne olvashassák el a rajta található feliratot. A hölgy mindezt azzal magyarázza, hogy „ez a Delta szabályzata”, és ilyen ruhadarabot „nem lehet viselni”.
(Dave Urbanski: Delta passenger kicked off flight over ‘F** Biden’ hoodie, threatened with being placed on airline’s no-fly list, The Blaze, 2022. 03. 10.)

Fotó: shutterstock.com

Uszít a Facebook

Egyes országokban ezentúl megengedett a Facebook- és az Instagram-felhasználóknak, hogy erőszakra buzdítsanak, de kizárólag akkor, ha az ukrajnai háborúval összefüggésben az oroszokkal és az orosz katonákkal szemben teszik. A hiperérzékeny közösségi médiumok ennek érdekében ideiglenesen megváltoztatták a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos alapelveiket. A közösségimédia-óriás ezenfelül átmenetileg engedélyezhet olyan kiírásokat is, amelyek Vlagyimir Putyin orosz vagy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök halálát kívánják. Az orosz katonák elleni erőszakra való buzdítás engedélyezése Örményországra, Azerbajdzsánra, Észtországra, Grúziára, Magyarországra, Lettországra, Litvániára, Lengyelországra, Romániára, Oroszországra, Szlovákiára és Ukrajnára vonatkozik.
(By Munsif Vengattil, Elizabeth Culliford: Facebook allows Ukraine war posts urging violence against invading Russians, Putin, Reuters, 2022. 03. 11.)

Fotó: shutterstock.com

A normalitás szikrája

Georgia állam szenátorai új, a floridaihoz hasonló törvénytervezetet nyújtottak be, amelynek célja, hogy a fiatal diákokat az iskolában ne traktálhassák a szexuális orientációval vagy genderidentitással kapcsolatos témakörökkel, bár a georgiai törvény kifejezetten csak a magániskolákra vonatkozna. Mindezen felül a törvénytervezet megtiltaná a szélsőséges kritikai fajelmélet elemeinek oktatását is, illetve hogy a kicsiknek azt sugallják, bármely nem vagy etnikum felsőbbrendű, mint egy másik. A törvénytervezet alkotója, a republikánus Carden Summers szenátor azt nyilatkozta, a szülőknek joguk van tudni, mit tanítanak gyermekeiknek a magániskolákban is.
(Brittany Bernstein: Georgia State Senators Introduce Legislation Modeled after Florida’s Parental Rights in Education Bill, National Review, 2022. 03. 10.)