Hirdetés

A transzpüspök bukása

Lemondott az amerikai lutheránus egyház első nyíltan transznemű püspöke, miután gyülekezete rasszistának bélyegezte. Megan Rohrer ellen akkor kezdett lázadozni többnyire spanyol ajkú nyája, amikor még decemberben megszavazta Nelson Rabell-Gonzalez tiszteletes leváltását, miután azt szóbeli zaklatással vádolták meg. A leváltás bejelentésekor készült videófelvételen tisztán érzékelhető a gyülekezet felháborodása. A bejelentéskor Rohrer állítólag golyóálló mellényt viselt, és néhány elégedetlen résztvevőt azzal fenyegetett meg, hogy kihívja rájuk a rendőrséget. A gyülekezet tagjai szerint a fehér bőrű Rohrer „rasszista módon” váltotta le a Puerto Ricó-i tiszteletest, és az ügy kivizsgálására összehívott bizottság végül „faji érzékenyítő képzést” javasolt Rohrernek és más egyházi vezetőknek. Rohrer aztán júniusban értesítette a zsinatot arról, hogy lemond tisztségéről, döntését „a folyamatos félretájékoztatással, megfélemlítéssel és zaklatással” indokolta.

Fotó: All-Pro Reels Photography

Kérdezett, megbírságolták

A Washington Commanders nevű profi futballcsapat vezetőedzője, Ron Rivera százezer dolláros (körülbelül 38 millió forint) büntetést szabott ki a csapat védőedzőjére, Jack Del Rióra, miután az a Twitteren azt kérdezte, vajon miért nem állítanak vizsgálóbizottságokat a George Floyd halálát követő, sok milliárd dolláros kárt okozó tüntetéssorozat kivizsgálására ugyanúgy, mint most a január 6-án a Capitoliumnál történtek felderítésére. „Csak feltettem egy egyszerű kérdést. Emberek megélhetését teszik tönkre, üzleteket gyújtanak fel… és senkinek nincs vele problémája. Aztán van egy kis felfordulás a Capitoliumnál. Semmit nem gyújtanak fel. Ebből viszont nagy ügyet csinálunk. Szerintem ez kettős mérce. És ha ugyanazt a mércét alkalmazzuk, és méltányosak tudunk lenni egymással, akkor vitassuk meg ezt a dolgot. Ennyi volt az egész. Beszéljük meg.” A pénzbüntetés mellett Del Rio letörölte Twitter-oldalát, és nyilvánosan bocsánatot kért az általa feltett kérdésért.

Kétszer annyi transznemű fiatal

A 13 és 17 év közötti transznemű kiskorúak száma az Egyesült Államokban majdnem kétszerese a 2017-es évinek – derül ki a Williams Institute friss jelentéséből. Az intézet kutatói öt esztendővel ezelőtt úgy becsülték, a fiatal tizenévesek mintegy 0,7 százaléka (körülbelül 150 ezer személy) lehet transznemű az országban. Úgy látják, mára ez a szám megduplázódott. A tizenévesek és a fiatal felnőttek a felnőttekhez viszonyítva a transznemű népesség sokkal nagyobb hányadát teszik ki. Az Egyesült Államokban élő 1,6 millió transznemű ember mintegy 43 százaléka fiatal felnőtt vagy tinédzser, ez egyben majdnem minden ötödik 13 és 17 év közötti kiskorút jelenti. A 25 és 64 év közötti felnőttek közül sokkal kevesebben vallják magukat transzneműnek, holott ez korosztály az amerikai lakosság jóval több mint felét (62 százalék) teszi ki. A transzneműeknek pedig kevesebb mint a felét (47 százalék).

Korábban írtuk