A Disney nem bír magával

A Disney saját alkalmazottainak tart képzést a rendszerszintű rasszizmusról. A Christopher Rufo újságíró által megszerzett belső anyagok szerint az Egyesült Államokat „a rendszerszintű rasszizmusra építve alapították”, a jó Disney-munkavállaló pedig az „egyenlőség” helyett a „méltányosságért”, vagyis nem az egyenlő esélyekért, hanem az „egyenlő kimenetelért” küzd. Az Álmodjuk újra a holnapot! elnevezésű program keretében a dolgozókat olyan témákban okítják, mint a „fehér kiváltságok”, a „fehér érzékenység” vagy éppen a „mikroagresszió”.
(Christopher F. Rufo: The Wokest Place on Earth, city-journal.org, 2021. 05. 07.)

Hirdetés

Transzgenderkönyv elsősöknek

A Washington állambéli Bellingham város elsőseit a „transzneműség értékeire” oktatta Jennifer Miller tanítónő, amikor felolvasta nekik a transznemű kisgyerekről szóló I Am Jazz című könyvet. Az egyébként négyéves kortól ajánlott olvasmány leírása szerint Jazz már kétéves kora óta tudta, hogy ő valójában egy fiútestbe zárt lány, mert szerette a rózsaszín dolgokat, hableánynak öltözött, és furán érezte magát fiúruhában. „Családja mindezt egészen addig nem értette, amíg el nem vitték orvoshoz, aki megállapította: a kisfiú valójában transznemű, és így született” – olvasható az ajánlóban.
A bellinghami iskolai tanács elnöke, Jennifer Mason, akihez hiába fordult néhány felháborodott szülő a genderideológia-oktatás miatt, egy „az összes korosztályt kiszolgáló” szexboltot üzemeltet a település belvárosában.
(Kara Zupkus: 1st Grade Class Was Read Transgender Book, yaf.org, 2021. 05. 06.)

Fotó: Amanda Wayne/Shutterstock.com

A szavak börtöne

A Pennsylvaniai Állami Egyetem szenátusa új szabályozást fogadott el. Ennek értelmében szakítanak azokkal a kifejezésekkel, amelyek „jellemzően férfiközpontú világot” képviselnek, helyettük pedig bevezetik a gendersemleges szavakat. Az előbbiek közé tartozik például a freshman (elsőéves hallgató), hiszen a „man” angolul férfit jelent, de problémásnak érzik a junior (harmadéves hallgató) és senior (utolsó éves hallgató) kifejezéseket is, mivel azok névegyezés esetén apa-fiú kapcsolatokban „idősebb-ifjabb” értelemben is ismertek. Ugyanakkor megállapították, hogy az angol hím- és nőnemű névmások sok gondot okoznak, ezért azok helyett a többes számú „they” használandó.
(Senate passes diversity and equity resolutions in final meeting of the year, news.psu.edu, 2021. 05. 05.)

Korábban írtuk

Ha Jézus élne, a bőrszíne miatt megölnék

A Ponyvaregény sztárja, Rosanna Arquette 188 ezer követőjével a következő gondolatokat osztotta meg a Twitteren: „Ha Jézus ma élne, a bőrszíne miatt megölnék a rendőrök.” A dollármilliomos szélsőbaloldali hollywoodi színésznő már nem először közölt egészen elképesztő felvetéseket a közösségi médiában. Márciusban például azt írta, a Ku-Klux Klán „éveket töltött csuklyák mögé bújva. Most előjöttek, és az egész világ láthatja őket. Fehér felsőbbrendűséget [hirdető] nácikból lettek kormányzók, kongresszusi emberek [sic!], rendőrök, katonák, és ők szerepelnek a szórakoztatóipari hírekben. Látunk benneteket és nem fogjátok megúszni!” A rendőrséget és a Republikánus Pártot hasonlította már a Gestapóhoz, követelte a „nem rasszista rendőröktől”, hogy vállalják nézeteiket, és büszkén hirdeti azt is, hogy ő bizony letérdepel az amerikai zászló előtt.
(Hannah Bleau: Rosanna Arquette: ‘If Jesus Were Alive Today He’d Be Murdered by Police Because of the Color of His Skin’, breitbart.com, 2021. 05. 05.)

Anya helyett „szülő személy”

A demokraták felügyelőbizottsága előtt megtartott beszédében a Missouri államból delegált baloldali kongresszusi képviselőnő, Cori Bush többek közt a következőket mondta: „A gyermeket szülő fekete személyek és a fekete kisbabák naponta halnak bele abba, hogy az orvosok nem hisznek a fájdalmunkban.” Minderre annak kapcsán jutott, hogy nagyon nehéz terhességekkel kellett megbirkóznia, az egészségügyi ellátórendszerben szerzett tapasztalatai pedig szerinte rendszerszintű rasszizmusra utaltak. Ezért a harcias politikus megígérte, mindent megtesz majd azért, hogy a jövőben megvédje a „fekete anyákat, a fekete babákat, a fekete szülő személyeket”.
(twitter.com/repcori, 2021. 05. 06.)

A republikánusok transzfób törvényei

Az immár 2016 óta saját beszélgetős tévéműsorral és több mint egymillió YouTube-előfizetővel rendelkező liberális komikus, Samantha Bee szerint azok a republikánus vezetésű államok, amelyekben az utóbbi hónapokban megtiltották, hogy biológiailag férfiak a nők versenyszámaiban induljanak, illetve hogy kiskorúakon nemváltoztató kezeléseket végezzenek, mindezt csak megtorlásként teszik a Biden-adminisztráció transzgenderbarát politikájával szemben. Népes nézőközönségének azt állította, nem bizonyított az összefüggés a tesztoszteron és a fizikai teljesítmény között, a „transzfóbia ihlette” törvényekkel a jobboldal pedig csak azt akarja elérni, hogy „egy újabb közösségi térből szorítsák ki a transznemű embereket”.
(youtube.com/Full Frontal with Samantha Bee, 2021. 05. 06.)

A normalitás szikrája

Egy új texasi törvény (Senate Bill 2202) megtiltaná, hogy a szövetségi állami iskolákban „bőrszínre vagy nemre épülő bűntudatra” neveljék a gyermekeket. Bár a tervezet nem nevezi meg a kritikai fajelméletet (amely szerint a rasszizmus létezése megkérdőjelezhetetlen, és amelynek térnyerése az iskolai oktatásban egyre komolyabb ellenállásba ütközik az Egyesült Államokban), számos olyan elmélet oktatását zárja ki, amelyre az épül. A tervezet mindezen túl megnehezítené a tanároknak, hogy politikát csempésszenek az osztályterembe csakúgy, mint az oktatóknak szervezett, a rasszbéli hovatartozással kapcsolatos szélsőséges ideológiai tréningek megtartását.
(Georgia Howe: Texas Senate Bill Would Ban Critical Race Theory In Schools, The Daily Wire, 2021. 05. 07.)