Hirdetés

Nem akasztófa, csak hinta

A Pennsylvaniai Állami Egyetem (PSU) két fekete bőrű professzora nagy felháborodást váltott ki, amikor azt állították, akasztásra szánt kötelet láttak egy fáról lógni otthonuk hátsó kertjében. Az egyetemi lapnak, a The Daily Collegiannek azt nyilatkozták, az eset „mélységesen megrázta” őket, a Centre Daily Times riportja szerint pedig a két oktató meg volt győződve arról, hogy a kötelet „direkt helyezték a fára, hogy zaklassák őket”. A PSU elnöke kemény hangú közleményben ítélte el a cselekményt, hangsúlyozva, milyen tökéletesen alátámasztja mindez a rasszizmus elleni egyetemi munka fontosságát. A rendőrségi nyomozás végül kiderítette, a kötél az egyik szomszéd régi kerti hintájának egy darabja, amelytől a ház mögötti erdőben próbáltak megszabadulni, onnan fújhatta át a szél a történetesen fekete bőrű pár udvarára.
(College Fix Staff: Black Penn State profs report ‘noose’ behind house; ends up being part of neighbor’s swing set, The College Fix, 2021. 05. 01.)

Fotó: AndrewStecker/Shutterstock.com

Menekülnek a rendőrök

„Még George Floyd előtt kezdődött” – állítja a Fox Newsnak adott interjújában Steve Dykstra korábbi minneapolisi rendőrtiszt, aki sok más társával együtt az utóbbi időben elhagyta a városi rendőrséget. „2015 óta visszafelé halad a város, fokozatosan egyre több eszközt vettek ki a kezünkből, amivel megvédhettük volna a törvényeket, és biztonságossá tehettük volna az utcákat.” A még kitartó rendőrökről azt mondta, „meglehetősen tehetetlennek érzik magukat”. A Floyd halála óta eltelt egy évben elképesztő mértékben elharapódzott a bűnözés Minneapolisban: az idén már 250 százalékkal nőtt a fegyveres támadások áldozatainak száma. Ugyanezen idő alatt több mint kétszáz rendőr mondott fel, többen a lázongások okozta poszttraumás stresszbetegségre hivatkozva. A városnak van olyan része, ahol már a múlt nyáron arra biztatták az ott élőket, ha rablók követelik a vagyontárgyaikat, minden ellenkezés nélkül adják át őket, mert még ez a legbiztonságosabb.
(Joshua Q. Nelson: Minneapolis police leaving force in droves: Former officer says cops feel ‘helpless’. Fox News, 2021. 05. 26.)

Minden fehér rasszista

A Massachusetts államban található, 1948-ban alapított Brandeis Egyetem egyik dékánhelyettese, aki maga is fehér bőrű, egy Instagram-kiírásban azt állította, „minden fehér rasszista”, és hozzátette, gyűlöli a „fehérséget”. Kate Slater, aki magát a „faji igazságosság tudósának és oktatójának” mutatja be, kifejtette: „Igen, minden fehér ember rasszista abban az értelemben, hogy olyan társadalomban nőtt fel, ahol a bőrszín határozza meg a tapasztalatokat és az eredményeket, és ahol fehérnek lenni az alapnorma. Ebbe én is beletartozom! Nem a fehéreket gyűlölöm – a »fehérséget«.”
A New Hampshire-i Egyetem egy virtuális beszélgetésében nem sokkal korábban azt állította: „A fehéreknek most hátra kell dőlniük és be kell fogniuk a szájukat… Fehér emberként megfogalmazott véleményed most egészen őszintén nem számít. Te nem tapasztaltad meg a rasszizmust. Az elnyomókat képviseled.”
(Snejana Farberov: ‘All white people are racist’: Brandeis University assistant dean defends critical race theory and says she hates ‘whiteness’, The Daily Mail, 2021. 05. 26.)

Korábban írtuk

Kötött műpénisz

A Stitchbug Studio elnevezésű, kötöttárut kínáló webáruház transznemű gyerekeknek készült műpéniszeket dobott a piacra. Honlapjukról kiderül: azért látták szükségét a termék elkészítésének, mert „a szilikonból készült protézisek nem megfelelők a kisebb testhez”. A kötött műpéniszt különböző méretekben kínálják, hogy kisgyermekektől a felnőttekig mindenki megtalálja a megfelelőt. A csatolt leírásban az alkotók köszönetet mondanak azoknak a szülőknek, akik „támogatják a transznemű fiatalokat”, és hozzáteszik, büszkék rá, hogy kicsiny mértékben bár – legalább egy kötött műpénisz erejéig –, de részesei lehetnek „ennek a folyamatnak”.
(Amanda Prestigiacomo: Liberal Knitting Company Is Selling Penis Prosthetics For ‘Transgender’ Children, The Daily Wire, 2021. 05. 17.)

Fotó: fizkes/Shutterstock.com

Pornóóra kicsiknek

Az évi 47 ezer dolláros tandíjat felszámoló, több mint 250 éves, 12 éven aluli gyermekeknek fenntartott manhattani Columbia Elemi és Felkészítő Iskola diákjai szülői engedély nélkül vettek részt egy úgynevezett pornóműhelyen. A szülők csak akkor ébredtek rá, mit tanítanak a gyerekeknek, amikor a járvány miatt még otthonról tanuló kisiskolások az órát az interneten kezdték el nézni. Felháborodott számonkérésükre az iskola először tagadott, később mégis bocsánatot kért a szürreális iskolai foglalkozásért. Az órát Justine Ang Fonte, egy másik elit iskola, a The Dalton School egyik vezetője tartotta; az órán felvételeket mutattak be a pornó különböző válfajairól. A részt vevő százhúsz kisdiák megtudhatta, mi a „férfiak három fő gyengesége”; hogy a heteroszexuális nőknek kevesebb orgazmusuk van; mint a leszbikusoknak; illetve különféle felvételek összehasonlításával, hogy mi a különbség pornó és művészet között.
(Dana Kennedy: Columbia Prep students and parents reel after class on ‘porn literacy’, The New York Post, 2021. 05. 22.)

Fizetés nélküli szabadság az igazságért

Virginia államban felfüggesztettek állásából egy keresztény tornatanárt, miután kijelentette, hogy nem hajlandó a transznemű diákokat a biológiai nemüktől eltérő névmással megnevezni. Byron „Tanner” Cross a Loudoun megyei iskolatanács ülésén azt mondta: „Nem az a célom, hogy bárkit is megbántsak, de vannak olyan igazságok, amelyekkel ideje lenne szembenéznünk. Minden diákomat szeretem, ugyanakkor nem vagyok hajlandó hazudni nekik, bármi legyen is a következménye. Tanár vagyok, ám mindenekelőtt Istent szolgálom, és nem fogom elhitetni senkivel, hogy aki fiúnak született, lehet lány, vagy fordítva, mert ez ellentétes a vallásommal. Ez hazugság, kínzás és Isten ellen való bűn.” A tanárt napokon belül fizetés nélküli szabadságra küldték a leesburgi általános iskolából, ahol addig dolgozott.
(Lee Brown: Gym teacher put on leave after refusing to use preferred pronouns for transgender students, 2021. 05. 28.)

Fotó: shutterstock.com

A normalitás szikrája

Az Ohio állambéli Lebanon önkormányzata egyhangúlag szavazta meg az abortusz betiltását, „a meg nem született gyermekek menedékévé” téve a várost. A Cincinnatitől északra fekvő, nagyjából húszezres lélekszámú település republikánus polgármestere, Amy Brewer bejelentette, hogy a tiltást hivatalossá tévő törvény azonnali hatállyal érvénybe is lép. Az új szabályozás értelmében Lebanon városhatárán belül tilos abortuszt végezni, ebben segédkezni, művi vetéléshez pénzügyi támogatást vagy szállítást nyújtani, vagy abortusszal kapcsolatos útmutatással szolgálni.
(Brook Endale, Rachel Smith: ‘Sanctuary city for the unborn’: Lebanon is first city in Ohio to ban abortions, Cincinnati Enquirer, 2021. 05. 25.)