A brüsszeli közlemény szerint olyan tervezeteket várnak, amelyekben legalább két országból vesznek részt partnerszervezetek, és legalább az egyik érintett ország európai uniós tagállam. Elsősorban civil szervezetek, egyetemek, a tudományos élet és európai székhellyel rendelkező nemzetközi szervezetek pályázatát várják.

Hirdetés

Vera Jourová, a brüsszeli testület értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke szerint az újságírók manapság több fenyegetéssel szembesülnek, mint valaha, az online zaklatástól elkezdve a fizikai támadásokig, valamint a politikai nyomásgyakorlástól a munkahelyi bizonytalanságig. „A médiaszabadság és pluralizmus a demokrácia alapkövei. Ha az újságírók nincsenek biztonságban, a demokrácia sincs” – jelentette ki.

A pályázat célja az oknyomozó újságírók képzésének jogi és anyagi támogatása, a médiatartalom megosztásának elősegítése, valamint a médiaszabadságot sértő esetek feltárása, továbbá a közvélemény és az európai intézmények megbízható és objektív tájékoztatása. A pályázatra január 20-ig lehet jelentkezni.

Korábban írtuk