A rendőrség pénteki tájékoztatása szerint tavaly 3,7 százalékkal, 20 919-re nőtt az öngyilkosságok száma. A férfiak esetében folytatódott az elmúlt tizenegy évben tapasztalható csökkenő tendencia, 13 943 férfi lett öngyilkos, ami egyszázalékos esést jelent a 2019-es évhez képest. A nők esetében viszont 14,5 százalékkal 6976-ra nőtt az öngyilkosságok száma, öt év óta legnagyobb arányban.

Hirdetés

A Kyodo hírügynökség által idézett szakértők szerint a járvány miatt nőtt a távmunkában dolgozók száma, bizonytalanabbá vált a foglalkoztatás, nőttek a gyerekneveléssel járó terhek, ami több stresszt okozott nőknek, mint a férfiaknak.

Legutóbb 2009-ben nőtt az öngyilkosságok száma, amikor a világgazdasági válság súlyosan érintette a japán gazdaságot, rendkívül sok volt a vállalati csőd és a munkahelyi leépítés.

A tavalyi évben 440 diák vetett véget életének önkezével, megdöntve az 1986-os tragikus rekordot, amikor 401 öngyilkosság történt. Az öngyilkosságok zömét középiskolások követték el.

Korábban írtuk


A felmérésből ítélve a diákoknak megrázkódtatást okozott a visszatérés a tantermi oktatásra a járvány miatti ideiglenes távoktatás után. A járványnak kedvezőtlen érzelmi és lélektani hatása volt, de az öngyilkosságok számának növekedése részben azzal is magyarázható, hogy több híresség vetett véget önkezével saját életének.