Fotó: ShutterStock.com/vaaku4
Hirdetés

Csehországban csütörtökön több mint egy hónapos kényszerszünet után bizonyos korlátozásokkal kinyitottak az üzletek, a vendéglők, a szállodák, és újra működnek a szolgáltatások is. Az üzletek látogatóinak számát úgy korlátozták, hogy 15 négyzetméterre jusson egy vásárló. A vendéglők a teljes férőhelyük felét használhatják, és négy személyre van korlátozva az egy asztalnál ülők száma. A nagy bevásárlóközpontokban lévő vendéglátóipari egységek azonban továbbra is zárva maradtak, ételt csak elvitelre adhatnak ki.

Helyi médiajelentések szerint a lakosság országszerte már a délelőtti órákban megrohamozta az üzleteket, a szolgáltatásokat, és általános a várakozás, hogy a karácsonyi vásárlási láz a következő napokban tovább fokozódik.

Megszűnt az éjjeli kijárási tilalom és a jelenlegi hatról ötvenre emelkedett a kültéri közösségi akciókon engedélyezett résztvevők száma. Beltéri akciókon legfeljebb tízen vehetnek részt. Újra engedélyezve van a köztéri alkoholfogyasztás is, ami azért fontos, mert karácsony előtt országszerte általános szokás a forralt borok, illetve rumos tea fogyasztása. A hagyományos karácsonyi vásárokat sok helyen lemondták, másutt korlátolt méretekben rendezik meg.

Az arcmaszkok általános használata azonban továbbra is érvényben maradt.

Korábban írtuk

A társadalmi és a gazdasági életet korlátozó óvintézkedések enyhítését az ellenzéki politikai pártok is támogatták. A vállalkozói szféra szerint az élet részleges normalizálása a karácsony előtti hetekben komoly segítséget jelenthet az éves szinten nagy veszteségeket elkönyvelő vendéglőknek, szállodáknak és üzleteknek.

A másik oldalon a Cseh Orvosi Kamara és több neves járványügyi szakember ugyanakkor ellenezte az óvintézkedések enyhítését, szerintük ez a járvány újabb felélénküléséhez és terjedéséhez fog vezetni az ünnepek után.

Csehországban december 12-ig szükségállapot van érvényben. Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke szerdán este kijelentette, hogy a kormány kérni fogja a parlamentet a szükségállapot meghosszabbítására egy hónapig, de legalább az év végéig.

A kockázati index a százpontos hivatalos táblázaton már több mint tíz napja 57-en van, ami a harmadik biztonsági sávnak felel meg. Andrej Babis kormányfő azt valószínűsítette, hogy a biztonsági besorolás, tehát az ennek megfelelő óvintézkedések a közeljövőben nem változnak, s a jelenlegi helyzet lesz érvényben karácsonykor és újévkor is.

Az egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön reggel nyilvánosságra hozott adatok szerint Csehországban szerdán mintegy 4500 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi szűrések, négyszázzal kevesebbet, mint egy hete. A kórházakban jelenleg mintegy 4500 személyt kezelnek, az aktív betegek mintegy 7 százalékát. Az orvosok a kórházban lévő betegek közül mintegy 600 állapotát tartják súlyosnak. Szerdán az eddigi kimutatás szerint ötvenen haltak meg, a március elején kitört koronavírus-járvány csehországi áldozatainak száma ezzel 8515-re emelkedett. A kórházban kezelt személyek és az elhalálozások száma is csökken az utóbbi hetekben.

Jarmila Rázová tisztifőorvos szerint a járvány kezelése szempontjából rendkívül fontos, hogy normalizálódott a helyzet a kórházakban, és csökkent a rájuk nehezedő nyomás.

„A kórházakban fokozatosan javul a helyzet, ami lehetővé tette a tervezett műtétek felújítását is” – jelentette ki a közszolgálati rádióban csütörtökön délelőtt a tisztifőorvos.