A hétfőn ismertetett felmérés szerint a megkérdezettek több mint háromnegyede, vagyis 76 százaléka – pártpreferenciáktól, valamint társadalmi- és korcsoportoktól függetlenül – támogatná az eddig semleges státuszú ország csatlakozását az észak-atlanti szövetséghez.

Hirdetés

A megkérdezettek 12 százaléka ugyanakkor továbbra is ellenzi az elképzelést, 11 százalék pedig bizonytalan volt a kérdésben.

Egy, márciusban elvégzett közvélemény-kutatás még 62 százalékos támogatottságot jelzett az esetleges NATO-csatlakozáshoz.

Svédország és Finnország a tervek szerint most, májusban hoz összehangolt döntést a NATO-csatlakozási kérelméről, reagálva az Ukrajna elleni orosz hadműveletre. A NATO főtitkára a múlt héten Brüsszelben biztosította a két országot arról, hogy felvételük gyorsan megvalósulhat. A két skandináv ország csatlakozását mindazonáltal minden NATO-tagállamnak jóvá kell hagynia.

Korábban írtuk

Moszkva „komoly következményekkel”, köztük nukleáris fegyverek Kalinyingrádba telepítésével fenyegetődzött arra az esetre, ha Svédország és Finnország csatlakozik a NATO-hoz.