A NATO-főtitkár Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnökkel tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta: Finnország és Svédország csatlakozása erősebbé teszi a NATO-t, és megmutatja, hogy a szövetség ajtaja továbbra is nyitva áll.

Hirdetés

„Üdvözlöm, hogy Törökország és Magyarország kész ratifikálni Finnország NATO-tagságát, és remélem, hogy ezt mindketten gyorsan meg is teszik, ahogy a lehető leghamarabb ratifikálják Svédország csatlakozását is” – fogalmazott.

Azon 2014-es kötelezettségvállalással összefüggésben, mely szerint a tagországok 2024-ig közelítik védelmi kiadásaikat a bruttó nemzeti termékük (GDP) két százalékához, a főtitkár üdvözölte a tagállamok és köztük Norvégia erőfeszítéseit, ami – mint mondta – lehetőséget biztosít „új és fontos képességekbe való befektetésekhez a közös biztonság szavatolása érdekében”.

Jens Stoltenberg üdvözölte Norvégia Ukrajnának nyújtott támogatását, és hangsúlyozta: továbbra is fenn kell tartani a Kijevnek szánt támogatást, hogy képes legyen ellenállni Oroszország jogtalan agressziójának.

Korábban írtuk


Jonas Gahr Störe egyebek mellett annak fontosságáról beszélt, hogy szavatolják a létfontosságú infrastruktúrák védelmét, és méltatta a NATO hozzájárulását a tagállamok ez irányú törekvéseihez.

Finnország és Svédország NATO-csatlakozási szándékával kapcsolatban azt mondta: szomszédos országként Norvégia határozottan támogatja felvételüket a szövetségbe. „Úgy gondoljuk, hogy a NATO történetében egyetlen ország sem tett még annyit, mint ez a két ország, hogy megfeleljen a tagsági feltételeknek” – fogalmazott.

A norvég kormányfő reményét fejezte ki, hogy Finnország és Svédország csatlakozásának ratifikálása a júniusban tervezett vilniusi NATO-csúcstalálkozóig befejeződik.