Hirdetés

Szentségtelen szövetség Európában címmel sugárzott riportfilmet a ZDF német közszolgálati televízió május 8-án. A megdöbbentően egyoldalú propagandafilm Olaszországot és Magyarországot vesézte ki. A téma a fenyegető „jobboldali hullám” volt, amely a keresztény értékek megmentésében, illetve a hagyományos családmodellben testesül meg. Olaszországban a keresztény Nyugat megmentésén fáradoznak, miközben Magyarországon a kormány „minél több keresztény, magyar gyermek világra jöttét támogatja”, és betiltja a gender szakot Soros György egyetemén.

A riportban megszólalók fel vannak háborodva azon, hogy Olaszországban egy kolostorban „egyesítik a jobboldali populistákat” egyes szerzetesek, akik a keresztény Nyugat megmentését tekintik fő feladatuknak.

– Ki kormányoz Olaszországban? A jobboldal. Figyeljék meg, így lesz egész Európában. A baloldalnak vége – legyint lemondóan egy idősebb férfi a kolostorhoz közeli kocsmában.

– Nem helyes, hogy az egyház támogatja a nacionalistákat – mondja egy másik fiatalember. 

Azután a kolostorban Benjamin Harnwell a zsidó-keresztény akadémiáról beszél.

– Ez a legnagyobb projekt, amelynek célja a Nyugat megmentése.

A narrátor szerint mindeközben a Vatikánban ül a „jobboldali populisták fő ellensége, Ferenc pápa”.

A Vatikán Rádió vezetőjét, Bernd Hagenkordot arról faggatja, milyen kapcsolat van az egyház és a szélsőjobb között. Hagenkord szerint hivatalosan nincs ilyen kapcsolat, de vannak katolikusok, akik populista szervezetekhez tartoznak. Ennek oka, hogy bizonyos dolgokról, mint például a nevelés, a válás vagy az abortusz, hasonló nézeteket vallanak. 

Azután minden átmenet nélkül Magyarországra kapcsolnak. Egy hétgyerekes magyar nagycsalád életét mutatják be, akik Orbán Viktor családpolitikájából „extrém jól profitálnak”. Andrásnak és Gabriellának esélyük sem lett volna arra, hogy házat vegyenek. Egy 58 négyzetméteres albérleti lakásban laktak. A kérdésre, hogy Orbán Viktor a keresztény Európát akarja-e megmenteni, András azt válaszolja, Európát kell megmenteni, mert elveszítette a hitét.

„Boldog, keresztény és sokgyermekes” – ilyen a magyar családmodell, ez az, amit a magyar kormány támogat. Csak az kap támogatást, aki magyar, házas és sokgyermekes. Minden mást, ami eltér a hagyományos családmodelltől, például a gender szakot, a kormány betiltja. Azt, hogy milyen szerepet töltsenek be a nők és a férfiak a társadalomban, nem a tudományra bízza. Soros György az első számú főellenség. Fodor Éva, a CEU professzora szerint ennek az az oka, hogy a kormány úgy véli, a gender-tanok fenyegetést jelentenek a kormány hatalmára.

Matteo Salvini és Orbán Viktor találkozójáról sem feledkeznek meg. Újra Olaszországban vagyunk. Verona a Liga családpolitikájának központja. Itt találkoznak a „fundamentalista keresztény csoportok”, amelyek tiltakoznak az abortusz, illetve a homoszexuálisok házassága ellen, és ismét jön a sokat bírált magyar családpolitika: Novák Katalin előadása a magyar családtámogatási rendszerről. Azután megszólal Andrea Mammone, aki évek óta kutatja az egyház és a populisták kapcsolatát. Szerinte egy „nacionalista internacionálé” van formálódóban.

Az utolsó megszólaló, Maria Geneth nőgyógyász az abortuszhoz nyújt segítséget és kormányellenes tüntetéseket szervez, mert veszélyben érzi mindazt, amiért egész életében harcolt…