A kongresszusnak azonnal cselekednie kell az 1900 milliárd dolláros csomagterv ügyében, ráadásul a legtöbb gazdasági szakember úgy véli, hogy még ennél is több pénzre van szükség – jelentette ki újságíróknak adott nyilatkozatában a Fehér Házban.

Hirdetés

„Most kell cselekednünk. A közgazdászok körében általános az egyetértés… hogy ez kivételes pillanat, és a nem cselekvésnek nagy az ára… Az idei évet négymillióval kevesebb munkahellyel fejezhetjük be” – mondta.

Azt később tette hozzá, hogy a „támogatások elfogadását akarja… a republikánusok hozzájárulásával, ha ezt megkapja, de a csomagnak nélkülük is át kell mennie”.

A demokraták a jövő héten teszik meg az első lépéseket az amerikaiakat és a gazdaságukat támogató program elfogadása érdekében.

Korábban írtuk

Előzetes szakértői becslések szerint a tervezett 1900 milliárd dolláros gazdasági csomag nyomán a következő három évben mintegy 5 százalékkal nőhet az amerikai bruttó hazai termék (GDP) – közölte Gita Gopinath, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezető közgazdásza. A javaslat elfogadása esetén idén 5,1 százalékkal nőhetne az amerikai gazdaság, amiből 1,25 százalék lenne tisztán az intézkedés hatásának betudható.

A terv értelmében ebből a pénzből finanszíroznák a nemzeti oltási programot, valamint sok alacsony jövedelmű amerikai 1400 dolláros értékű csekket kapna.