Az Ukrajna elleni orosz katonai invázió február 24-i megindítása óta az Egyesült Államok Kijevnek juttatott katonai segítségnyújtása már meghaladja a 3 milliárd dollárt. A mostani, szokatlanul nagyméretű pénzügyi támogatásból több mint 20 milliárd dollárt fegyverek, lőszerek és más katonai felszerelés vásárlására, 8,5 milliárd dollárt közvetlenül a kijevi kormánynak nyújtandó gazdasági segítségnyújtásra, 3 milliárd dollárt pedig ukrajnai humanitárius és élelmiszerbiztonsági segélyekre fordítanának.

Hirdetés

Biden elnök javaslata a kongresszusi törvényhozók jóváhagyását követően lehetővé tenné az amerikai hatóságok számára további orosz oligarchák amerikai vagyonának befagyasztását, és még szigorúbban büntetné az Oroszországgal szemben elfogadott amerikai gazdasági szankciók kijátszását.

A Fehér Ház javaslatának egyik eleme felhatalmazná az amerikai igazságügyi minisztériumot, hogy az igen szigorú, egykor a maffia ellen használt, zsaroló és korrupt szervezetek elleni fellépést szabályozó amerikai törvényt (RICO) alkalmazva tegyen jogi lépéseket az amerikai gazdasági büntetőintézkedéseket kijátszó vagy elkerülő személyekkel és vállalatokkal szemben.

Biden ezenkívül több időt biztosítana az ügyészeknek az ilyen esetek felgöngyölítésére és jogi előkészítésére a pénzmosás bűncselekménye elévülési idejének a jelenlegi 5 évről 10 évre történő meghosszabbításával.

Korábban írtuk

A Fehér Ház javaslatának összefoglalója szerint Biden elnök bűncselekménnyé kívánja nyilvánítani azt is, ha valaki köztudottan az Oroszországgal folytatott korrupt üzleti tevékenységből származó pénzt fogad el vagy birtokol.

Az amerikai kormányzati tisztségviselők szerint a mostani elnöki javaslat már minden olyan pénzügyi támogatási kérést tartalmaz, amelyre a Fehér Háznak a szeptember végén lezáruló pénzügyi év végéig szüksége lesz Ukrajna támogatásához.

A Biden-kormányzat tájékoztatása szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió eddig a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közelálló orosz oligarchák 30 milliárd dollárnyi vagyonát fagyasztotta be, a többi között luxusjachtokat, helikoptereket, ingatlanokat és műkincseket.

A Fehér Ház javaslatának hatályba lépéséhez a szövetségi kongresszus mindkét házának jóváhagyása szükséges. A képviselőház és a szenátus republikánus és demokrata párti képviselői azonban eddig is egyhangúlag támogatták és megszavazták az Ukrajna katonai és gazdasági támogatását célzó amerikai elnöki kezdeményezéseket.