Fotó: MTI/EPA/CRAIG LASSIG
Hirdetés

Az amerikai elnök több mint száz ország politikai vezetőjét és civil társadalmi képviselőket hívott meg a virtuális rendezvényre, amelynek meghirdetett célja a korrupcióellenes küzdelemre és az emberi jogok hatékonyabb érvényesítésére irányuló együttműködés erősítése.

Megnyitó beszédében Biden kifejtette: az autokrata vezetők szerinte azzal igazolják elnyomó intézkedéseiket, hogy azok révén hatékonyabban lehet szembeszállni a mai kor kihívásaival. Elismerte, hogy az Egyesült Államoknak is lankadatlanul küzdenie kell azért, hogy mindig szem előtt tartsa a demokratikus eszményeket.

A demokrácia nem működik csak úgy, magától, azt minden nemzedéknek meg kell újítania – mutatott rá az amerikai elnök, megjegyezve, hogy ez most sürgős feladat, mert a vonatkozó adatok szerint a világ rossz irányba halad e téren. Hangsúlyozta, hogy a demokráciát támogató nemzetközi közösségnek ki kell állnia azon értékek mellett, amelyek összekötik a tagjait, azaz a jogállamiság, a szólásszabadság, a gyülekezési szabadság, a sajtószabadság és a vallásszabadság mellett.

Bár az amerikai kormány hangsúlyozta, hogy a virtuális csúcstalálkozónak nem szándéka az országok megosztása vagy ellenséges nézetek szítása, az online találkozó komoly bírálatokat is kiváltott. Feszültséget okozott például, hogy míg Peking nem, a Kína által saját területének tartott Tajvan kapott meghívást a tanácskozásra.

Korábban írtuk

A washingtoni kínai és orosz nagykövet közös véleménycikket publikált a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó The National Interest nevű jobboldali-konzervatív magazinban. Az írás „hidegháborús mentalitással” jellemezte a Biden-adminisztrációt, amely „ideológiai konfliktusokhoz és politikai repedésekhez vezethet a világban”.

A Biden-adminisztráció számos olyan országot nem hívott meg a virtuális találkozóra, amelynek kormányzati politikáját már korábban is bírálta, köztük a NATO-szövetséges Magyarországot vagy Törökországot, illetve a közel-keleti térség egyik kulcsfontosságú államát, Egyiptomot. Meghívta ugyanakkor Lengyelországot, jóllehet a Fehér Ház számos kritikát hangoztatott a lengyel igazságszolgáltatás függetlensége és a sajtószabadság állítólagos aláásására irányuló kormányzati törekvéseket illetően.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője korábban azt mondta, egy ország meghívása a rendezvényre nem azt jelenti, hogy Washington feltétlenül elismeréssel tekint az adott állam demokráciához történő hozzáállására, ahogyan a meghívás elmaradása egy-egy esetben szintén nem jelenti automatikusan ennek az ellenkezőjét. „Mindössze arra törekedtünk, hogy a megbeszéléseken sokféle nézet hangot kapjon” – fogalmazott.

Joe Biden azt tervezi, hogy nagyjából egy év múlva újabb demokrácia-csúcstalálkozót szervez, amelyen már remélhetőleg személyesen tudnak részt venni a meghívottak.