Johnson a Downing Street által kedd este közzétett, közösségi médiaportálokra is feltöltött videóüzenetében kijelentette: több dolog még mindig bizonytalan, köztük az, hogy az omikron vírusváltozat milyen súlyosságú megbetegedéseket okozhat. Bizonytalan, hogy a fertőzöttek milyen arányban szorulnak kórházi kezelésre, és az is, hogy milyen hatást gyakorol majd az oltási kampány, beleértve a harmadik, hatáserősítő oltási dózisok beadása – mondta a brit kormányfő.

Hirdetés

Johnson kijelentette ugyanakkor: jóllehet a helyzet nehéz, de mindez azt is jelenti, hogy a kormány megítélése szerint nincs elégséges bizonyíték a szigorúbb intézkedések karácsony előtti bevezetésének alátámasztására.

Hozzátette: a kormány nagyon szoros figyelemmel követi az omikron terjedését, és szükség esetén kész cselekedni, ha a helyzet romlana.

Johnson közölte mindezek alapján, hogy az embereknek nem kell lemondaniuk karácsonyra tervezett programjaikról.

Korábban írtuk

A kormányfő ugyanakkor mindenkit óvatosságra intett, és azt kérte, hogy a lakosság tartsa magát az iránymutatásokhoz, viseljen maszkot olyan helyiségek belső tereiben, ahol ez előírás, engedjen friss levegőt a lakásokba, és vesse alá magát koronavírus-szűrésnek idős vagy veszélyeztetett lakossági csoportokba tartozó rokonok meglátogatása előtt.

Johnson kedd esti nyilatkozatában hozzátette: mindazok, akik még nem adatták be maguknak a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető és hatáserősítő adagját, „dobjanak el mindent”, keressenek egy olyan oltópontot, ahol időpontfoglalás nélkül be lehet adatni a harmadik dózist, vagy az online felületeken foglaljanak oltási időpontot.

Johnson előző nap is szólt a lakossághoz, de akkor még csak annyit mondott, hogy a kormány nem döntött újabb korlátozások bevezetéséről Angliában, de „óráról órára” figyeli a koronavírus-járvány alakulását, és nyitva tartja a további járványellenes intézkedések lehetőségét.

Ebből azonban nem derült ki, hogy a kormány lehetségesnek tartja-e újabb korlátozások bevezetését már a karácsonyi időszakban, és az üzleti szektor – mindenekelőtt a vendéglátó ágazat – érdekképviseleti szervezetei erőteljes hangvételű nyilatkozatokban követelték a kormány szándékainak tisztázását.

Ez késztette Boris Johnsont az újabb nyilatkozatra kedd este arról, hogy karácsonykor nem lesznek további szigorítások Angliában.

A brit kormány egészségügyi intézkedései Angliára vonatkoznak, az Egyesült Királyság többi országában a helyi kormányok döntési hatásköre a közegészségügyi előírások módosítása.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök kedden bejelentette, hogy Skóciában karácsony másnapjától a szervezett szabadtéri rendezvényeken legfeljebb ötszáz fős, a zárt, ültetéses rendezvényeken legfeljebb kétszáz fős, a csak állóhelyes beltéri eseményeken legfeljebb százfős közönség lehet jelen, és minden közösségi rendezvényen biztosítani kell az egyméteres távolságtartást a jelenlévők között.

A skóciai pubokban és éttermekben szintén karácsony másnapjától ismét csak az asztaloknál lehetséges az étel- és italfogyasztás, a bárpultoknál nem.

Nicola Sturgeon elismerte, hogy az új, három hétre bevezetett szabályozás miatt gyakorlatilag csak közönség nélkül lehet megrendezni a skót labdarúgó-bajnokság további mérkőzéseit.

A skót kormány ugyanebből az okból törölte a világhíres skóciai újévköszöntő tömegrendezvényt, a Hogmanay-t, amely hagyományosan százezreket vonz a skóciai nagyvárosok utcáira.

A Hogmanay a koronavírus-járvány miatt tavaly is elmaradt.

A brit kormány az omikron vírusvariáns megfékezése végett az elmúlt napokban Angliában is érvénybe léptetett új szabályozásokat.

Ezek alapján oltási igazolást vagy frissen elvégzett koronavírus-gyorsteszt negatív eredményét kell felmutatni a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre.

Emellett ismét kötelezővé vált a maszkok viselése a legtöbb zárt angliai közösségi intézményben, köztük a színházakban és a mozikban, és a kormány otthoni munkavégzést is javasol mindazoknak, akik számára ez lehetséges, bár ez nem kötelező erejű.