Vasárnap Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy feloszlatja a Nemzetgyűlést és előrehozott választásokat ír ki, miután centrista Renaissance pártja katasztrofális eredményeket ért el az európai parlamenti választásokon.

Hirdetés

„A Nemzeti Tömörülés (NR) párt elnöke, Jordan Bardella miniszterelnökké lesz kinevezve, ha a jobboldali párt megnyeri a közelgő francia parlamenti választásokat”

 – mondta Marine Le Pen az Euronews tudósítása szerint.

„Hónapok óta Bardella és én vezetői párosként dolgozunk, hogy a legjobban teljesítsük azokat a feladatokat, amivel a francia emberek megbíztak”

– mondta Le Pen. Majd folytatta: „úgy gondolom, hogy történelmi lehetőségünk van arra, hogy a Nemzeti Tömörülés visszaterelje Franciaországot a helyes útra.”

A jobboldali Nemzeti Tömörülés 30 helyet szerzett meg Franciaország 81 európai parlamenti mandátumából. A legfrissebb becslések szerint Macron Renaissance pártja kevesebb mint 15%-ot szerzett a szavazatokból – éppen megelőzve a szocialistákat, akikről a francia elnök azt hitte, hogy sikerült kiiktatnia a politikai színtérről, amikor 2017-ben először megválasztották elnöknek.

Bevándorlóellenes elnöke lehet a franciáknak

Bardella 1995-ben született párizsi külvárosában, olasz bevándorlók fiaként, majd meteorszerű politikai karriert futott be. A francia külvárosokban 2005-ben történt erőszakos zavargások hatására 17 évesen lépett be a politikába, és csatlakozott Marine Le Pen jobboldali pártjához. Két évvel később abbahagyta a földrajz tanulmányait, hogy a politikának szentelje életét, és előbb regionális tanácsosként, majd szóvivőként, végül a párt alelnökeként szolgált. Ezután vezette az NR listáját a 2019-es európai választásokon, mindössze 23 évesen.

Korábban írtuk

2022 novemberében Marine Le Pen utódaként megválasztották a párt elnökévé. A következő évben, második alkalommal, a párt listavezetőjévé nevezték ki, és várhatóan sok éven át a párt élén marad.

Saját szavaival élve a TikTokot használja – ahol több mint egymillió követője van – arra, hogy „elérje azokat a fiatalokat, akik depolitizáltak, és a közösségi média által politizálódnak.”

Az EP listavezetőjeként, Bardella kampányolt a migránsok szabad mozgásának korlátozása érdekében.

Az eredeti cikk a Mandiner oldalán olvasható IDE kattintva.