Josep Borrell szerint a cél Moszkva további elszigetelése Ukrajna megtámadása miatt, amihez az EU szerdán bejelentett, nyolcadik szankciós csomagja is hozzájárul. Nyilvánvaló, hogy a korlátozások hatása nem egyik napról a másikra fog megmutatkozni – jegyezte meg az uniós diplomácia irányítója.

Hirdetés

Putyin a szankciók miatt holnap nem fogja leállítani a háborút – mondta Borrell újságíróknaka a prágai várban. Úgy vélte: Moszkvát érzékenyen fogja érinteni a szankciók hatása a civil és katonai technológiák gyártására. Az új szankciós csomag – fejtette ki a politikus – egyebek között meghatározza az orosz kőolaj maximális árát, megtiltja bizonyos stratégiai technológiák kivitelét Oroszországba, illetve az olyan orosz termékek, mint az acél, a fa vagy a dohányáru behozatalát Európába.

Ez nem azt jelenti, hogy Oroszországot örökre el akarjuk szigetelni, de a mai Oroszországot nem fogadjuk be közösségünkbe. Azért vagyunk itt (Prágában), hogy jelzést küldjünk Oroszországnak – szögezte le az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A prágai Hradzsinban csütörtökön délután kezdődik az Emmanuel Macron francia elnök által kezdeményezett Európai Politikai Közösség első tanácskozása. Az EU 27 tagállamán kívül további 17 ország, köztük Nagy-Britannia, Törökország és Ukrajna képviselői kaptak meghívást a találkozóra, amelyet pénteken az EU-tagállamok kötetlen csúcstalálkozója fog követni.

Korábban írtuk