Az Európai Unió nevében közzétett nyilatkozatában Josep Borrell emlékeztetett: újságírók az életüket kockáztatva dolgoznak azért, hogy tájékoztassanak Oroszország Ukrajna ellen indított háborújáról.

Hirdetés

„Az orosz fegyveres erők az újságírók és a civil társadalmi szereplők őrizetbevételével, elrablásával és üldözésével akarják megakadályozni, hogy a világ megtudja a háború igazságait. Az Európai Unió határozottan felszólítja Oroszországot, hogy haladéktalanul vessen véget az újságírók elleni támadásoknak” – fogalmazott.

A főképviselő kiemelte: a frontvonalról küldött tudósításaikkal, valamint az orosz katonaság által elkövetett, az emberi, és a nemzetközi humanitárius jogsértések feltárásával az újságírók „jelentős mértékben hozzájárulnak az orosz agressziót övező dezinformáció elleni küzdelemhez”. Az újságírók döntő szerepet játszanak abban is, hogy a háború során elkövetett atrocitások ne maradjanak büntetlenül – mondta.

A strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács illetékes szakbizottságára hivatkozva Borrell közölte: már tíz ukrán és külföldi újságíró vesztette életét a háborúban, és sokan megsebesültek.

A főképviselő kiemelte: az Ukrajnából tudósítókhoz hasonlóan a világ számos független és elkötelezett újságírója dolgozik azért, hogy feltárja a hazájában tapasztalható igazságtalanságokat, és hozzájáruljon egy jobb jövő építéséhez, miközben sokuk napi szinten szembesül zaklatással, erőszakkal és megfélemlítéssel.

Korábban írtuk