Fotó: shutterstock.com/Alexandros Michailidis

A tudósítások szerint a címben szereplő megjegyzést egy Európa építése bizonytalan időkben elnevezésű, május eleji firenzei eseményen tette az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője. A katalán származású spanyol politikus szerint az Európai Uniónak olyan irányt kellene követnie Kína tekintetében, amely független az USA-tól, azonban USA-hoz fűződő kapcsolatok mellett is fenntartható.

Hirdetés

– Úgy gondolom, hogy nekünk, európaiaknak a saját utunkon kell járnunk a Kínával kapcsolatos ügyekben. Az EU-USA-Kína háromszög tekintetében természetesen közelebb állunk Washingtonhoz, de meg kell találnunk a saját utunkat, mi éppen ezt próbáljuk tenni – fejtette ki beszédében Borrell.

A híradás szerint a főképviselő elmondta azt is, hogy az EU-nak nem szabad akadályoznia Kína felemelkedését. A gáncsoláshoz nem fűződik semmiféle érdekünk, ellenben „akár tetszik, akár nem, Kína nagyhatalommá fog válni”. Európa számára pedig csak az számít, hogy hogyan fogja Kína használni erejét.

Nem ez az első eset, hogy vezető európai politikusok arra utaló kijelentéseket tettek, hogy Európának Amerika gyámsága alól kilépve önálló Kína-politikát kellene képviselnie. A főképviselő megszólalása egy a sok biztató jel közül, amelyek arra utalnak, hogy az európai függetlenség egy nap nemcsak papíron, hanem a valóságban is létezni fog, illetve arra, hogy Európa előnyös gazdasági megállapodásokat köthet a feltörekvő Kínával.

Korábban írtuk

Emlékezetes, hogy április elején Emmanuel Macron francia elnök tette egyértelművé álláspontját Európa stratégiai autonómiája és a Tajvan körül gerjesztett mesterséges konfliktus kapcsán, majd Charles Michel biztosította egyetértéséről a francia elnököt.

Nemrégiben az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen beszélt arról az Európai Parlamentben, hogy Európa és Kína kapcsolatának fontossága szükségessé teszi, hogy kontinensünk kidolgozzon egy saját stratégiát Kínát illetően. Ez volt egyúttal az első alkalom a közelmúltban Kínában tett látogatása óta, amikor kifejezésre juttatta álláspontját az ázsiai nagyhatalommal kapcsolatban. Ezen a napon Európai Parlamentben vitát tartottak a Kínával fenntartandó kapcsolatokról.

Von der Leyen a beszédében így fogalmazott:

– Úgy vélem, ki kell fejlesztenünk és ki is tudjuk fejleszteni saját utunkat, amely egyszersmind teret nyit számunkra az együttműködéshez más partnerekkel is.

A mondat második fele nyilvánvalóan válasz Macron francia elnöknek a kínai látogatása után, a stratégiai autonómiával kapcsolatban tett kijelentésére.

A történet érdekessége, hogy alig egy héttel a fent említett európai parlamenti vita után Josep Borelli egy francia lapban publikált cikkében kifejtette, szorgalmazni fogja, hogy az európai haditengerészet lásson el őrszolgálatot a Tajvani-szorosnál, ezáltal is demonstrálva Európa elkötelezettségét a hajózás szabadsága mellett ebben a kritikus fontosságú régióban.