A cseh biztos hangsúlyozta: a szabályozásnak ideológiamentesnek kell lennie, „tehát sem jobb-, sem baloldalinak”. Jourová azt mondta, hogy a közösségi média átalakította a politikai kommunikációt, új lehetőségek és új problémák merültek fel. „Kockázatokról beszélhetünk akkor, amikor az internetes óriáscégek úgy döntenek, hogy felfüggesztik és eltávolítják a volt amerikai elnök profilját, noha Donald Trump felelőtlenül erőszakra buzdított, és fanatizálta a tömegeket” – húzta alá.

Hirdetés

Vera Jourová hozzátette, hogy a hamis online tartalmak és a gyűlöletbeszéd ellen külön jogszabályt akar létrehozni az Európai Bizottság, új európai megegyezésre van szükség a félreinformálás elleni küzdelemmel kapcsolatban, ami kockázatos lehet különösen politikai választások idején. Hangsúlyozta viszont, hogy az egyéni vélemények és a káros tartalmak között különbséget kell tenni. Hozzátette: a bizottság a fizetett politikai hirdetésekkel kapcsolatban is szabályozási javaslatot fog közzétenni.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz uniós parlamenti képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy az internetes óriáscégek egyetlen gombnyomással számukra ideológiailag nem megfelelő véleményeket törölhetnek, és a közösségi platformok vezetői szabadságot korlátozó politikai szereplővé váltak a szabályok hiányában.

„Egy amerikai elnök letiltása, függetlenül a személyétől és a megítélésétől, teljes mértékben elfogadhatatlan, és sérti a demokratikus alapelveket” – hangsúlyozta. Mint mondta, a politikai véleménynyilvánítás már a világhálón zajlik, ezért biztosítani kell, hogy a szólásszabadság mindenkor érvényesüljön az interneten is, az óriáscégek nem lehetnek a nyilvánosság döntőbírái. A szabad véleménynyilvánítás a demokrácia alappillére, így olyan szabályokra van szükség, amelyek rábírják az óriáscégeket a törvényes és átlátható, ellenőrizhető működésre, és nem tűrik a szabadság önkényes korlátozását.

Korábban írtuk

Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője szerint a populisták kihasználják a közösségi média lehetőségeit, és ők akarnak szabályozni. „A magyar kormány egy nemzeti jogszabályt tervez a közösségi média szabályozására, ami által a következő mocskos hadjáratuknak akarnak jogvédelmet szerezni és szabotálni az ellenzéket” – fogalmazott. A képviselő szerint a dezinformációk elleni küzdelem előmozdítása érdekében minél előbb európai közmédiaszolgálatot kell létrehozni.

Donáth Anna, a Momentum képviselője megelégedését fejezte ki, hogy az EU felismerte az internetes óriásvállalatok szabályozásának szükségességét, de mint mondta, az autokrata vezetők a szabályok bevezetésével saját hatalmukat akarják megszilárdítani, és leigázni az ellenzéket.

„A lengyel után a magyar kormány is bejelentette, hogy saját fennhatósága alá akarja vonni a Facebookot. Eltűrhetjük-e, hogy egy fideszes hatóság mondja meg a magyar embereknek, mit posztolhassanak? – tette fel a kérdést a képviselő.