Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Yves Herman
Vera Jourová, az Európai Bizottságnak az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2021. március 25-én
Hirdetés

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésének az újságírónő meggyilkolásáról, valamint a jogállamiság máltai helyzetéről folytatott vitájában Jourová hangsúlyozta, hogy Daphne Caruana Galizia meggyilkolása a szabad sajtó elleni támadás volt, ami ma is aggályokat vált ki a médiaszabadág, illetve az újságírók szabadsága tekintetében.

Kijelentette: az újságíró-gyilkosság arra emlékezet, hogy még egy demokratikus európai országban sem garantált az újságírók biztonsága.

„Mivel a demokrácia lényégét képezi, mindig biztosítani kell, hogy az újságírók akár kényelmetlen kérdéseket tegyenek fel, vagy azt, hogy kényes ügyekben is vizsgálódhassanak” – fogalmazott.

Az újságírónő meggyilkolásának felelőseit bíróság elé kell állítani, az uniós bizottság nyomon követi az eljárást az átláthatóság és a jogállamiság védelme érdekében – mondta.

Korábban írtuk

Szavai szerint a vizsgálat láthatóvá tette, hogy a máltai igazságszolgáltatási rendszer működik, hatékonysága azonban javítást igényel. Máltának erősítenie kell az intézményi korrupcióellenes keretet, beleértve az ügyészséget és az igazságszolgáltatást is – tette hozzá az uniós biztos.

Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró számos, a szervezett bűnözéssel összefüggő korrupciós és pénzmosással kapcsolatos ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő máltai politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében.