Putyin elnöki vagy kormányfői minőségben immár 20 éve áll Oroszország élén.

Hirdetés

Az alkotmánymódosításra vonatkozó elnöki rendeletet aláírva Putyin pénteken Moszkvában egy parlamenti képviselőkkel tartott videokonferencián hangsúlyozta: a nép akaratának megfelelően a módosítások életbe fognak lépni.

A szavazásra jogosultak túlnyomó többsége támogatta a jogszabályi változásokat a szerdán véget ért egyhetes országos referendumon. A szavazás résztvevőinek közel 78 százaléka mondott igent az alkotmánymódosításra.

Az elnöki hivatal diadalként könyvelte el a népszavazás eredményét, a rendszer bírálói viszont törvénytelennek és illegitimnek nevezték azt. Egy független megfigyelő csoport szerint a szavazáson számos szabálysértés történt, de a Központi Választási Bizottság szerint az eredményét befolyásoló jelentős esemény nem volt.

Korábban írtuk

Az alkotmány további fontos módosításai, amelyekről a referendumon voksoltak: az orosz elnök automatikus mentelmi joga bűnvádi eljárások esetére, az istenhittel kapcsolatos cikkelyek beiktatása és az azonos neműek közötti házasság törvénytelenné nyilvánítása.

A 206 módosításról szóló szavazást a Covid-19-járványra hivatkozva, a torlódások elkerülése érdekében egy egész hétre elnyújtották. A voksolást eredetileg április 22-én kellett volna megtartani, és a fertőzésveszély miatt halasztották nyárra.

Vjacseslav Vologyin, a parlament alsóházának (duma) elnöke közölte pénteken, hogy a törvényhozók azonnal megkezdik a változások életbe lépéséhez szükséges törvényjavaslatok kidolgozását, a hagyományos nyári szünet igénybe vétele nélkül.