Fotó: shutterstock.com, archív. Készítette: Vitaliy Holovin
Hirdetés

A Saskatchewan tartományban található Regina városa melletti egykori bentlakásos iskola területén nemrég legalább 600 ember maradványait rejtő jelöletlen sírokat találtak. Az iskolát 1899 és az 1980-as évek között a katolikus egyház üzemeltette, az intézmény fenntartását akkor vette át a cowessess törzs 1997-ig. A temetőt bűncselekmény helyszíneként kezelik, egyelőre nem világos, hogy a halottak közül hányan gyermekek.

Májusban egy hasonló egykori bentlakásos iskola területén bukkantak rá több mint kétszáz gyerek földi maradványaira Brit Columbia tartományban.

A XIX. század végén 139 hasonló létesítmény nyílt a kanadai kormány megbízásából. Az észak-amerikai országban 1874-től kezdőden mintegy 150 ezer indián, mesztic és inuit gyereket szakítottak el családjuktól és kulturális közegükből azzal a céllal, hogy beillesszék őket az európai bevándorlók társadalmába. Kényszerrel bentlakásos iskolákba záratták őket, amelyeknek a többségét a katolikus egyház irányította. Sok gyermeket bántalmaztak, illetve többen nemi erőszak áldozatai lettek. Több ezer gyerek meghalt, és sokan soha nem tértek vissza családjukhoz.

Felfoghatatlanul káros kormányzati politika volt ez, amely hosszú évtizedeken át tartott. Ma már a kanadaiak borzasztónak tartják ezt az eljárást, és szégyenkeznek miatta – jelentette ki Trudeau pénteken újságírók előtt, hozzátéve, hogy sok kanadai idén nem tud majd igazán ünnepelni július elsején, Kanada állam megalapításának ünnepén. „Az emberek most országszerte ráébrednek olyasvalamire, amit az őslakos közösségek valójában már nagyon hosszú ideje tudnak. A múlt traumája nagy visszhangokat ver ma” – fogalmazott.

Korábban írtuk

Számos kanadai őslakos közösség a több nemzedék életét meghatározó létesítményeket teszi felelőssé a jelenlegi társadalmi problémákért. Az ottawai vezetés 2008-ban kért bocsánatot a túlélőktől. Egy vizsgálóbizottság 2015-ben úgy foglalt állást, hogy kulturális népirtás áldozataivá váltak.

Justin Trudeau arról is beszélt, hogy személyesen arra kérte Ferenc pápát, hogy utazzon Kanadába, és kérjen bocsánatot a katolikus egyháznak az ügyben játszott szerepéért. „Hangsúlyoztam Ferenc pápának, hogy nemcsak a bocsánatkérés lenne fontos, hanem az is, hogy az Kanadában történjen meg, közvetlenül a kanadai őslakosok előtt” – mondta el a kanadai kormányfő.

Ferenc pápa június elején fájdalmának adott hangot, és megbékélésre szólította a kanadai politikai és katolikus egyházi vezetőket, miután az első tömegsírt megtalálták egy korábbi bentlakásos katolikus iskola területén. Az egyházfő felszólított arra, hogy „elkötelezetten működjenek együtt” az eset feltárását célzó vizsgálattal, és együttérzését fejezte ki „a kanadai emberekkel, akiket traumatizáltak ezek a megdöbbentő hírek”.