Didier Lallement, Párizs prefektusa a közlemény szerint elrendelte annak a teljes külvárosi rendőri egységnek az átszervezését, amelyhez a hétfőn letartóztatott rendőrök tartoznak. „Amennyiben a gyanúsnak vélt esetek beigazolódnak, szankciókat vonnak maguk után” – jelezte a prefektus.

Hirdetés

A vád alá helyezett rendőröket kábítószer birtoklásával és lopással vádolják.

Ugyanez a rendőri egység már tavaly augusztusban is heves viták kereszttűzébe került, amikor hat másik tagját egy 20 éves férfi előállításakor, a sérelmére elkövetett erőszakkal vádolták meg Saint-Ouen elővárosban. A férfit kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt vették őrizetbe, majd állítása szerint a rendőrfurgonban elektromos sokkolóval meglőtték a nemi szervét.

Korábban írtuk

A Le Monde című napilap szerdán azt írta, hogy a hat rendőr hét eleji őrizetbe vétele csak a „jéghegy csúcsa”, miután a Bobigny ügyészség utasítására a rendőrség felügyeleti szerve mintegy húsz vizsgálatot indított Seine-Saint-Denis megyében, s ezekben több tucat rendőr lehet érintett.

A botrány akkor kezdődött a megyében, amikor az IGPN-nél egy évvel ezelőtt két helyi fiatal panaszt tett rendőrök ellen. Azt állították a Saint-Ouen előváros Cordon nevű lakótelepén élő fiatalemberek, hogy törvénytelenül állították őket elő. A rendőrök azzal gyanúsították meg őket, hogy kannabisz van nálunk, pedig szerintük az egyik rendőr dobott eléjük a földre egy kannabiszt tartalmazó zacskót. A jelenetről felvétel is készült, de a telefont a feljelentés szerint a rendőrök összetörték. A fiatalok azért is panaszt tettek, mert az előállításkor megütötték őket a rendőrök, majd a jegyzőkönyveket meghamisították.

A Le Monde szerint Bobigny ügyészsége korábban több jelzést is küldött az IGPN-nek arról, hogy a Seine-Saint-Denis-i egység több hasonló ügyet kreált helyi fiatalok ellen. Az emiatt egy évvel ezelőtt elindított nagyszabású nyomozás fényt derített arra, hogy a rendőrök feltételezhetően meglopták a helyi kábítószerkereskedőket, mégpedig hamis jegyzőkönyvek kiállításának segítségével. A rendőrök nemcsak kábítószert, hanem nagy mennyiségű összegeket is eltulajdonítottak. 

Az IPGN egyéves nyomozása – amelynek során a rendőröket lehallgatták – egy szervezett rendszert derített fel, s húsz esetben indított vizsgálatot.

A különleges egységet 2008-ban Nicolas Sarkozy akkori belügyminiszter hozta létre az északi párizsi elővárosok rendfenntartására, ahol jelentős, az elsősorban kábítószerkereskedelemmel kapcsolatos helyi bűnözés. Ez a 150 tagú rendőri brigád a felelős az elővárosi zavargásokkor is a rend helyreállításáért.