Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó, jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke egy kedden megjelent interjúban egyértelműen elutasította, hogy pártja támogassa Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács elnökévé.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A WSieci című lengyel konzervatív hetilap kérdezte arról a pártelnököt, hogy a PiS támogatja-e a korábbi lengyel kormányfő újraválasztását. Donald Tusk két és fél éves mandátuma jövő májusban jár le. Újraválasztásához azonban nincs feltétlenül szükség Varsó támogatására. Az Európai Tanács elnökét nem a tagállami kormányok jelölik, s elvben megválasztásához nincs szükség konszenzusra, így Lengyelországnak nincs vétójoga e kérdésben. A Lisszaboni Szerződés értelmében az uniós állam-, illetve kormányfők testületének elnökét az Európai Tanács minősített többséggel választja meg.
    
„Nem. Világosan mondom, ezt nem tenném meg” – válaszolt a Tusk támogatását firtató kérdésre Kaczynski. Hozzátette azt is, hogy szerinte a volt miniszterelnököt büntetőjogi felelősség terheli, és „nemcsak Szmolenszk miatt”. Ezzel arra utalt, hogy felelősnek tartja Tuskot a 2010. áprilisi szmolenszki tragédiáért, melyben többek között az akkori államfő Lech Kaczynski, Jaroslaw Kaczynski ikertestvére is meghalt.
    
Arra a kérdésre, hogy szerinte Tusk esetleges visszatérése a lengyel politikába megerősítené-e a jelenlegi ellenzéket, Kaczynski azt felelte, hogy a volt miniszterelnök nem győztes, hanem legyőzött politikusként térne haza.
    
A TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízió által szombaton közzétett felmérés szerint a lengyelek 63 százaléka nem szeretné, hogy Tusk hazatérjen és tartós szerepet vállaljon a lengyel belpolitikában.
    
Mielőtt az Európai Tanács elnökévé választották, Donald Tusk 2007 és 2014 között a jobbközép Polgári Platform vezetőjeként Lengyelország miniszterelnöke volt, de a pártja a legutóbbi választáson alulmaradt a PiS-szel szemben.

(MTI)