Lengyelország jelenleg „nagyon nehéz helyzetben” van a világjárvány miatt, egyúttal azonban a legközelebbi hetekben bemutatásra kerülő gazdasági és társadalmi kormányprogram „nagy esélyt jelent az ország számára, sok lengyel család, általában sok ember számára” – mondta el Kaczynski a PAP hírügynökségnek.

Hirdetés

Az Új Lengyel Rend nevű, a járvány utáni felépítést célzó, jelenleg konzultációk alatt álló program „új minőséget jelent” majd a PiS által eddig megvalósított, lényegében még 2008 őszén kidolgozott programjaihoz képest – jegyezte meg a pártelnök.

Az új kormányprogram megvalósulásának, a PiS hosszabb távú kormányzásának előfeltétele viszont a kormánytábor egysége – hangsúlyozta Kaczynski, utalva feltehetőleg a kormánykoalíción belüli bizonyos eltérésekre.

Ezek többek között abban nyilvánulnak meg, hogy a két kisebb koalíciós párt egyike, a Szolidáris Lengyelország ellenzi az Európai Unió járvány utáni helyreállítási tervének nemzeti szintű ratifikációját, mégpedig a projekthez kötődő jogállamisági feltételek miatt.

Korábban írtuk

A másik koalíciós partnernél, az Egyetértés pártnál viszont személyes konfliktus alakult ki. A pártvezetés többsége által támogatott elnök, Jaroslaw Gowin kormányfőhelyettes és fejlesztési miniszter emellett ellenzi a kormánynak a jelenleg konzultációk alatt álló adóreklám-tervezetét.

Kaczynski szerint a koalíción belüli nézeteltérések létezők ugyan, „de nem olyan nagyok, hogy lehetetlenné tegyék az együttműködést”.

A lengyel ellenzéki pártokról beszélve, a pártelnök azt állította, hogy ezeket „a PiS párttal szembeni gyűlöleten kívül más nem tartja össze”. Bírálta, hogy az ellenzék „amolyan polgárháborút hirdet, és lényegében folytat is”, és „a saját érdekei, valamint (…) külső érdekek nevében” Lengyelország „teljes szétrombolását akarja”.

A hagyományos értékek megőrzése érdekében – amely értékeknek Kaczynski „Lengyelországot és a családot” nevezte – meg kell őrizni a kormánytábor egységét, akár annak árán is, hogy a maga részéről mindenki „messzemenő önmérsékletet” tanúsít.

A kormánykoalíció esetleges szétesésére vonatkozó kérdésre válaszolva, Kaczynski azt mondta: nem akar foglalkozni az ilyen lehetőségekkel.