A 36 éves német-tunéziai állampolgárságú nőt – akinek férje a jelentések szerint 2018-ban vesztette életét egy légicsapásban Szíriában – lenyűgözte a gondolat, hogy a saría törvénykezésen alapuló kalifátust hozzon létre – mondta Norbert Sakuth, az elnöklő bíró a hamburgi regionális felsőbb szintű bíróságon.

Hirdetés

Az észak-németországi Hamburg városában született nő 2015 elején a háború sújtotta Szíriába utazott, és magával vitte három kisgyerekét. A bíróság szerint ezzel megszegte gyermekvédelmi kötelezettségét. Férjével akkor az Iszlám Állam dzsihadista szervezet szíriai fellegvárának számító Rakkába utazott, ahol gyerekeivel 2016 áprilisáig élt. Az első férjét 2015 elején ölték meg, ezután hozzáment barátjához, Cusperthez. A korábban Deso Dogg néven ismert rapper az Egyesült Államok által terroristának minősített személyek listáján is szerepelt.

Az Omaima A. néven azonosított vádlott bűnösnek találták abban is, hogy elősegítette a jazidi vallási kisebbséghez tartozó nők szexrabszolgasorba való taszítását, illetve megsértette a fegyvertörvényt azzal, hogy rövid ideig egy gépkarabély tulajdonosa volt.

A nő 2016 szeptemberében tért vissza Németországba Törökországon keresztül, negyedik gyereke születése előtt. Elmenekült Rakkából és Cusperttel való házasságából azután, hogy a férfi közölte vele: szeretne egy második feleséget. Németországba való visszatérését követően Omaima A. felhagyott az arcot elfedő fátyol viselésével, és nyugatias módon élt, mindazonáltal a bíró elmondása szerint szélsőséges nézetei nem változtak.

Korábban írtuk

Tárgyalása során azt mondta a bíróságnak, hogy az Iszlám Állam „jót is tett, például infrastruktúrát hozott létre, és segítette a szegényeket és az egyedülálló nőket”.

Az ügyészség négy év tíz hónap börtönbüntetést kért az özvegyre, miközben a védelem két évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetést kért.

A pénteki ítélet nem jogerős.