A Downing Street esti beszámolója szerint Johnson, aki először tárgyalt hivatalosan az új német kormánykoalíció vezetőjével, gratulált Scholznak hivatalba lépése alkalmából.

Hirdetés

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint a brit kormányfő és a német kancellár számos nemzetközi kérdésről szót ejtett, köztük az ukrajnai határok mentén kialakult jelenlegi helyzetről is.

A Downing Street illetékese kiemelte: Johnson és Scholz egyetértett annak fontosságában, hogy kapcsolatot kell tartani Oroszországgal a feszültség enyhítése és a további agresszió megakadályozása végett.

Boris Johnson szóvivője nem tért ki arra, hogy a két kormányfő szerdai megbeszélésén szóba került-e az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-2 földgázvezeték.

Korábban írtuk

Nagy-Britannia azonban már korábban is alig burkolt utalásokat tett arra, hogy nem tartja szerencsésnek a vezeték megépítését.

Liz Truss brit külügyminiszter a hét vezető ipari hatalom (G7) e hónap első felében tartott liverpooli külügyminiszteri értekezletén úgy fogalmazott: „abszolút szükségszerűség” az orosz földgáz- és energiaszállításokkal szembeni függés csökkentése Európában, részeként egy olyan átfogó stratégiának, amelynek célja „a nem piaci alapon működő gazdaságokkal, a világpolitika rosszhiszemű szereplőivel” szembeni függés általános csökkentése.

Jövőre a német kormány veszi át Londontól az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Németország, Franciaország, Olaszország és Japán alkotta G7-csoport soros elnöki tisztségét.